2019. június 4.

Konszolidálás

Kiknek kell konszolidált éves beszámolót készíteni és kik mentesülnek ez alól?

A könyvelők nagy része számára az egyszerűsített éves beszámoló, vagy az éves beszámoló és a hozzá kapcsolódó adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozat, kötelező könyvvizsgálat esetén emellett a könyvvizsgálói jelentés nyilvánosságra hozatalával, illetve közzétételével véget érnek az előző üzleti évvel kapcsolatos számviteli feladatok. Vannak azonban olyanok a szakmában, akikre ezek után még egy komoly és összetett feladat vár: a konszolidálás.

Kiket érint a konszolidálás?

A konszolidált éves beszámolót az anyavállalatnak kell elkészítenie. A konszolidálás folyamatába az anyavállalat bevonja leányvállalatait és közös vezetésű vállalkozásait. Természetesen vannak egyszerűsítő szabályok, amelyek mentesíthetik az anyavállalatot a konszolidálás kötelezettsége alól.

Nem kell az adott üzleti évről konszolidált éves beszámolót készítenie az anyavállalatnak, ha a megelőző két üzleti év fordulónapján az alábbi három mutató közül kettő nem haladja meg a határértékeket:

  • a mérlegfőösszeg a 6 milliárd forintot,
  • az éves nettó árbevétel a 12 milliárd forintot,
  • az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma a 250 főt.

Adódik a kérdés, hogy ezeket az adatokat honnan ismerheti az anyavállalat, ha még nem készítette el a konszolidált éves beszámolóját? A válasz egyszerű. A fenti határértékekhez az anyavállalat, a leányvállalatok és a közös vezetésű vállalkozások összevont adatait kell hasonlítani. Az összevonást úgy kell elvégezni, hogy az anyavállalat adataihoz hozzáadjuk a leányvállalat adatait, a közös vezetésű vállalkozások esetében pedig a tőkerészesedésre jutó adatokat, mindezt még „nyers”, a konszolidálás előtti állapotban.

A konszolidálás alóli, méret miatti mentesítés nem alkalmazható azonban olyan esetben, ahol az anyavállalat hitelintézet, biztosító vagy pénzügyi vállalkozás, vagy ha az anyavállalat vagy a leányvállalat részvényei, üzletrészei, illetve az általuk kibocsátott értékpapírok tőzsdei kereskedelme engedélyezett, vagy az engedélyezést már kérelmezték.

Ki mentesíthető (még) a konszolidálás alól?

Bizonyos feltételek teljesülése esetén a méretük alapján konszolidált éves beszámoló készítésére kötelezett anyavállalatok mentesítésére is van lehetőség.

Az Európai Gazdasági Térség valamely államában székhellyel rendelkező társaságok leányvállalatai (akik maguk is anyavállalatnak minősülnek a saját leányvállalataik és közös vezetésű vállalkozásaik irányában), vagyis az ún. „mentesíthető anyavállalatok” mentesíthetőek a konszolidált éves beszámoló készítésének kötelezettsége alól, ha a fölérendelt anyavállalat a vonatkozó EU irányelvnek és EK rendeletnek megfelelően készíti el és hozza nyilvánossága a saját konszolidált éves beszámolóját és üzleti jelentését, amibe magát a mentesíthető anyavállalatot és annak leányvállalatait is bevonták.

A konszolidálás alóli mentesítés tényét már a mentesíthető anyavállalat egyedi éves beszámolójának kiegészítő mellékletében be kell mutatni, illetve további adatokat kell bemutatni mind a fölérendelt anyavállalatról, mind a mentesíthető anyavállalat leányvállalatairól.

Különbség a kétféle mentesítés között

Fontos azonban, hogy míg a méretre vonatkozó határértékek alapján történő mentesítés esetén semmilyen további adminisztrációs kötelezettség nem terheli az anyavállalatot, addig azokat az anyavállalatokat, amelyek azért mentesülnek a konszolidált éves beszámoló készítése alól, mert mentesíthető anyavállalatnak minősülnek, közzétételi kötelezettség terheli.

Mivel ők értelemszerűen nem készítenek konszolidált éves beszámolót, nekik a fölérendelt külföldi anyavállalat konszolidált éves beszámolóját és konszolidált üzleti jelentését, valamint az ezekről készült könyvvizsgálói jelentést kell közzétenniük, magyar nyelven. Ennek a fölérendelt külföldi anyavállalat konszolidált éves beszámolójának elfogadásától számított 60 napon belül kell megtörténnie.

A konszolidált éves beszámoló készítése jelentős időt és erőforrást kíván meg a cégcsoport gazdasági osztályától. Fontos azonban, hogy a konszolidált éves beszámolót nem kell minden körülmények között elkészíteni, egyes anyavállalatok esetében több szempontból is fennáll a mentesíthetőség lehetősége. Annak eldöntése érdekében, hogy az Ön vállalatcsoportjára kiterjed-e a konszolidálás kötelezettsége, vagy élhet-e a mentesítő lehetőségek valamelyikével, keresse pénzügyi tanácsadás üzletágunk szakértőit bizalommal!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.