2019. december 20.

Januártól visszaigényelhetjük a behajthatatlan követelések áfáját – HANGANYAG

2020. január 1-jén új szabály lép életbe Magyarországon a behajthatatlan követelések áfa-visszaigénylésével kapcsolatban. Az új szabály lehetővé teszi az adóalap csökkentését és az áfa visszatérítését behajthatatlan követelések esetén is, ehhez azonban számos feltételnek kell együttesen teljesülnie. „Eddig nem volt az áfatörvénynek a behajthatatlan követelésekhez kapcsolódó részletszabályozása, így pontosan nem lehetett tudni, hogy hogyan lehet egy ilyen helyzetben visszakérni a már megfizetett áfákat. Az Európai Bíróságig is eljutottak olyan esetek, ahol az adózók próbálkoztak ezzel a NAV-nál, és a legutóbbi ilyen esetekben a bíróság az adózóknak adott igazat. 2020. január 1-jétől végre már a nemzeti szabályok is egyértelműen rendelkezni fognak arról, hogy mi a teendő, hogyan lehet ezeket az ún. beragadt áfaösszegeket visszakérniük az adózóknak” – jegyezte meg az új szabályok kapcsán Szadai András, a WTS Klient senior managere. A szakértő az InfoRádió december 19-ei adásában adott interjút a témáról.

Hallgassa meg a beszélgetést!

A WTS Klient adótanácsadói az általános forgalmi adóval kapcsolatos tanácsadás során segítenek ügyfeleiknek kiigazodni a 2020-as áfaváltozások útvesztőjében, megválaszolni az új áfaszabályokkal és vállalatukkal kapcsolatban felmerülő kérdéseket, és megoldást találni az új kihívásokra. Forduljon Ön is bizalommal munkatársainkhoz, ha segítségre van szüksége vagy kérdése merülne fel a behajthatatlan követelések áfa-visszatérítésével kapcsolatban!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.