2020. március 24.

Magyarországon expat munkavállaló? Erre figyeljen a magyarországi bevallása benyújtása előtt!

A WTS Klient a rendkívüli helyzetre tekintettel személyes találkozások nélkül is elő tudja készíteni az expat bevallásokat, és a technikai feltételek adottak arra is, hogy a megfelelően kitöltött bevallások a május 20-ai határidőben elektronikusan beküldésre kerüljenek a magyar adóhatóság felé. Cikkünkben a külföldiek magyar személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségével kapcsolatos alapvető tudnivalókat részletezzük.

Több alkalommal írtunk már arról, hogy a nemzetközi cégcsoportokon belül egyre gyakoribb a rövidebb vagy hosszabb ideig tartó kiküldetés. Bár jogilag a külföldi, vagyis expat munkavállaló legtöbbször nem lesz a hazai társaság alkalmazottja, munkavégzésével az itt-tartózkodásának időtartamára többé-kevésbé szervesen beilleszkedik a hazai fogadó cég munkavégzési folyamataiba. Mivel az ilyen expat munkavállaló esetében nincs magyarországi munkáltató, M30-as munkáltatói igazolás híján a fogadó cég munkáltatójának, HR osztályának vagy a külföldi munkavállalónak magának kell figyelmet fordítania magyarországi adókötelezettségei teljesítésére. Nézzük, mire érdemes figyelni Magyarországra kiküldött expat munkavállalók személyi jövedelemadó bevallásának helyes kitöltése érdekében!

Az expat munkavállaló adóügyi illetőségének kérdése

Elsőnek mindig meg kell vizsgálni, hogy hol lesz az expat munkavállaló adóügyi illetősége. Általában ezt a kiküldő ország és a fogadó ország (jelen esetben Magyarország) belső jogszabályai alapján állapítjuk meg; azonban, ha mindkét ország belső szabályai alapján az adott országban adóügyi illetőséggel bírónak minősül a munkavállaló, akkor, ha létezik ilyen, meg kell vizsgálnunk a két ország közötti kettős adóztatást elkerülő egyezmény rendelkezéseit. Az egyezmények jellemzően abban az államban tekintik illetőséggel bírónak a magánszemélyt, ahol állandó lakóhelye található, amelyik államban létérdekeinek központja (családi, gazdasági kötődése) van, illetve ahol szokásos tartózkodási helye van (ténylegesen több napot tartózkodott) az adott naptári évben. Ha egy adott szempont alapján mindkét országban illetőséggel bír a munkavállaló, akkor továbbmegyünk az előbb felsorolt szempontok között a következőre. Amennyiben a munkavállaló év közben kezdi meg kiküldetését, előfordulhat, hogy „osztott” adóügyi illetőséggel bír, azaz csak az év egy részében lesz magyar adóügyi illetősége.

Hol adózik a kiküldetéshez kapcsolódó jövedelem?

Ha megállapítottuk az adóügyi illetőséget, akkor megvizsgáljuk, hol fog adózni a nem önálló tevékenységéből származó kiküldetésre tekintettel kapott jövedelem. Alapszabály a kettős adóztatást elkerülő egyezmények alapján, hogy az illetőség állama lesz az adóztatás állama, feltéve, hogy itt végzi a munkát az expat. Ha azonban a munkát az illetősége szerinti tagállamtól eltérő államban végzi, akkor a munkavégzés államában keletkezik az adókötelezettség.

Fontos tudni, hogy speciális feltételek egyidejű teljesítése esetén egy külföldi illetőségű, de hazánkban dolgozó expat munkavállaló jövedelme a kiküldő országban maradhat adóköteles.

Gazdasági munkáltató

Lényeges annak a magyarországi adóhatóság (NAV) által is figyelembe vett szempontnak a vizsgálata is, hogy az adott munkavállaló melyik országból kapja az utasításokat, ki is irányítja munkáját ténylegesen. Függően attól, hogy melyik országhoz kötődik jobban az expat ilyen szempontból, az adott országbeli kiküldő vagy fogadó cég lesz az ő „gazdasági munkáltatója”. Ez alapján, ha például a hazánkba kiküldött expat munkavállaló gazdasági munkáltatója a magyar fogadó társaság, akkor jó eséllyel abban az esetben is hazánkban lesz adóköteles a kiküldetésből származó jövedelme, ha csak egy rövidebb, két-három hónapos kiküldetésről beszélünk.

Lakást bérel? Tőzsdézik? Osztalékot kap?

Sokszor előfordul, hogy a kiküldetéshez kapcsolódó jövedelem-elemek (havi jövedelem, „átköltözési bónusz”, jutalom) mellett kissé komplexebb a kép, és az expat más jellegű jövedelemmel is rendelkezik. Ha például lakást bérel neki a fogadó cég, vagy az expat által bérelt lakás költségeit megtéríti részére a magyarországi fogadó társaság, ez akár adómentes is lehet a magánszemélynél.

Tőzsdei ügyletekből származó jövedelem, kamat vagy osztalékjövedelem esetén az adóügyi illetőség a döntő, ezek a speciális jövedelmek legtöbbször az illetőség államában adóznak. Osztalékjövedelem esetén azonban az osztalékot kifizető (nem a magánszemély illetősége szerinti) állam levonhat forrásadót a kifizetéskor, ami legtöbb esetben beszámítható az adóügyi illetőség szerinti államban fizetendő adó összegébe.

Vegye igénybe az elérhető kedvezményeket!

Hazánkban a leggyakoribb a családi kedvezmény, amely többek között akkor járhat egy expat munkavállalónak is, ha gyermeket nevel. Külföldi adóügyi illetőség esetén fontos figyelembe venni egyéb szabályokat is a kedvezmény igénybevételének vizsgálatakor (például, hogy az expat munkavállaló összes adóévi bevételének 75%-a Magyarországról származzon). Ha első házasságát kötötte, szintén jogosult lehet speciális kedvezmény igénybevételére.

Magyarországi adókötelezettség csökkenthető továbbá speciális nyugdíjcélú számlára (Nyugdíj Előtakarékossági Számla, NYESZ), illetve önkéntes pénztárakba befizetett előgondoskodási célú évközi befizetések összegének 20%-ával. Ekkor a jóváírásokat a NAV az adózó által igényelt szolgáltatónál, pénztárnál vezetett számlára teljesíti.

Bevallási kötelezettség, már elérhető bevallás-tervezet

A 2019-es évre vonatkozó 19SZJA nyomtatvány benyújtásának határideje 2020. május 20. Amennyiben az expat munkavállaló rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel (és nyilvánvalóan adóazonosító jellel), és van magyarországi kifizetőtől származó jövedelme, akkor a NAV már elkészítette és az ügyfélkapus felületen 2020. március 15-től hozzáférhetővé tette a nyomtatvány tervezetét, így elegendő lehet a tervezet ellenőrzése, kiegészítése.

Az expatok adózásával kapcsolatban a WTS Klient jelentős szaktudással rendelkezik. A rendkívüli helyzetre tekintettel személyes találkozások nélkül is elő tudjuk készíteni az expat bevallásokat, és a technikai feltételek adottak arra is, hogy a megfelelően kitöltött bevallások a május 20-ai határidőben elektronikusan beküldésre kerüljenek a magyar adóhatóság felé. Keressen bennünket bizalommal!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.