2019. március 5.

Családtámogatások 2019-ben

csaladtamogatasok

Ahogy azt már megszokhattuk, Magyarországon minden évben változik a családtámogatások összege, és ez idén sincsen másként. A családtámogatások összegén túl azonban azok formája és a családtámogatások iránti jogosultság is változik, és a változásokban bizony nem mindig könnyű eligazodniuk a munkavállalóknak és a munkáltatóknak. Azt, hogy 2019-ben milyen ellátásokra és kedvezményekre jogosultak a szülők, illetve a vállalkozások milyen – a munkavállalójuk gyermekéhez kapcsolódó – kötelező vagy választható, esetleg kedvezményes adózású támogatási formákkal számolhatnak, az alábbiakban foglaljuk össze.

Apanap 

A gyermek megszületése után az apa öt nap fizetett szabadságra jogosult, amelyet a szülést követő második hónap végéig vehet ki egyben vagy részletekben. Az erre a pótszabadságra jutó jövedelmet és közterheit a Magyar Államkincstár a munkáltató részére utólagosan megtéríti.

Gyermek után járó pótszabadság 

Mindkét szülő jogosult a gyermekei számának megfelelő fizetett pótszabadság igénybevételére, amely egy gyermek esetén két nap, két gyermek esetén négy nap, három vagy annál több gyermek esetén hét nap. Ez a pótszabadság már a gyermek megszületésének évében jár a szülők részére és utoljára abban az évben vehető igénybe, amelyben a gyermek betölti a 16. évét.

Családi adókedvezmény 

A szülők (egyedül vagy megosztva) jogosultak az összevont személyi jövedelemadó alapjuk csökkentésére a gyermekek számának megfelelően. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy egy gyermek esetén havi 66 670 forinttal, két gyermek esetén gyermekenként havi 133 330 forinttal, három vagy több gyermek esetén gyermekenként havi 220 000 forinttal csökkenthető az összevont szja-alap. Ez adóban 10 000, 20 000, illetve 33 000 forint kedvezményt jelent kedvezményezett eltartottanként. Családi adókedvezményre a szülők már a terhesség 91. napjától jogosultak.

Amennyiben a személyi jövedelemadó alap nem nyújt megfelelő fedezetet a teljes családi adókedvezmény igénybevételére, úgy a szülő az egészségbiztosítási járulékkal és a nyugdíjjárulékkal szemben is elszámolhatja a kedvezményt annak összegéig (családi járulékkedvezmény).

Itt kell megemlítenünk az első házasok kedvezményét is, amely a házasságkötéstől számított 24 hónapon keresztül jár azoknak a pároknak, amelyeknél legalább egyikőjüknek ez az első házassága. A pár valamelyike vagy mindketten összesen havi 33 335 forint adóalap kedvezményt érvényesíthet(nek), amely a gyakorlatban havi 5 000 forint adócsökkenést jelent – a családi adókedvezmény esetleges igénybevételétől függetlenül.

Bölcsőde és óvoda 

Adómentes juttatásként adható, megtéríthető a bölcsődei és óvodai szolgáltatás, ellátás a munkavállaló gyermekei részére az erről szóló számla alapján a költség összegéig.

Iskolakezdési támogatás 

A korábbi években kedvelt cafeteria elem volt az általános iskolás vagy középiskolás gyerekek után adható, kedvezményes adózású iskolakezdési támogatás. 2019-től azonban az iskolakezdési támogatás a bérrel megegyező módon adóköteles.

Családi pótlék 

Az állam havonta családi pótlékot folyósít a szülő részére a gyermek születésétől a tanulmányainak befejezéséig, de legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amelyben a gyermek betölti a 20. évét. Összege egy gyermek esetén 12 200 forint, két gyermek esetén gyermekenként 13 300 forint, három vagy több gyermek esetén gyermekenként 16 000 forint. Magasabb összegű családi pótlék jár a gyermeket egyedül nevelő szülőnek, illetve tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetén.

Anyasági támogatás 

Az állam által nyújtott anyasági támogatásra – vagyis 2019-ben 64 125 forintra – az a nő jogosult, aki terhessége alatt legalább négyszer részt vett várandósgondozáson.

Gyermekgondozási családtámogatások

Csecsemőgondozási díjra (csed) az a nő jogosult, aki a szülést megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt. Csed a szülési szabadság időtartamára, azaz 168 naptári napra jár.

Gyermekgondozási díjra (gyed) az a szülő jogosult a gyermek két éves koráig, aki a gyermek születését megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt. A gyed összege 2019-ben legfeljebb havi 208 600 forint. Gyed mellett a gyermek féléves kora után a munkavállaló normál munkaidőben dolgozhat.

A gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) összege 2019-ben havi 28 500 forint gyermekenként. A munkavállaló a gyedhez hasonlóan a gyes mellett is normál munkaidőben dolgozhat a gyermek féléves kora után. Gyes a gyermek három éves koráig jár a szülő, illetve a nagyszülő részére.

2019-ben havi 28 500 forint összegű gyermeknevelési támogatásra (gyet) jogosult az a szülő, nagyszülő, aki három vagy annál több gyermeket nevel, mégpedig a legkisebb gyermek három éves korától nyolc éves koráig. Gyet mellett azonban a szülő vagy nagyszülő csak heti 30 órában, vagy időkorlátozás nélkül, otthoni munkavégzésben alkalmazható.

Családtámogatások a fentieken túl

A 2019-ben nyújtható családtámogatások közül a fenti ellátások és juttatások csak az általános és legjellemzőbb eseteket fedik le. Természetesen vannak speciális esetek és rendelkezések, amelyekre most nem tértünk ki, de szakértőink örömmel adnak bővebb információt vállalkozásuk részére a 2019-es családtámogatások bármely eleméről.

Amennyiben tudni szeretné, hogy az Ön cége milyen – munkavállalóinak gyermekeihez kapcsolódó – kötelező vagy választható, esetleg kedvezményes adózású támogatási formákkal számolhat, keresse meg bizalommal bérszámfejtési csapatunkat!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.