2022. május 3.

Nyakunkon a társasági adóbevallás benyújtási határideje

Társasági adó felajánlás május 31-ig!

társasági adóbevallás

A naptári évvel megegyező üzleti évet választó vállalkozásoknak – azaz a legtöbb cégnek – 2022. május 31-éig kell közzétennie az előző évre vonatkozó beszámolóját. Ugyanez a dátum a 2021-es üzleti évre vonatkozó társasági adóbevallás benyújtásának határideje is.

Társasági adó felajánlás, a társasági adóbevallás fontos eleme

Mint arról korábban már többször is írtunk (legutóbb ebben a cikkben), a társasági adóbevallás benyújtásakor, az előző évi tényleges adókötelezettség kiszámolásakor, a vállalkozásnak lehetősége van, hogy rendelkezzen valamilyen látvány-csapatsport támogatásáról a társasági adójának 80%-áig. Látvány-csapatsportnak számít a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda, a jégkorong és a röplabda.

Sok vállalkozás már az év folyamán rendelkezik a társasági adójának felajánlásáról az adóelőlegeiből. Ilyen esetben az összesen felajánlott összeg (adóelőlegek és a bevallással egyidejűleg még fizetendő adó összege) nem haladhatja meg a fizetendő adó összegének 80%-át.

A május 31-éig beadandó társasági adóbevallás részeit képezik azok az adatok is, hogy a vállalkozás milyen gyakoriságú és összegű társasági adóelőleg fizetésére lesz kötelezett 2022 júliusától 2023 júniusáig. Az előlegek ismeretében a vállalkozás a későbbiekben külön nyomtatványon rendelkezhet arról, hogy a havi vagy negyedéves társasági adó előlegének legfeljebb 80%-át kinek ajánlja fel.

Adójóváírás: 7,5 vagy 2,5%?

A vállalkozások azon túl, hogy nemes célt szolgálnak és támogatják például az utánpótlás-nevelést, adójóváírást is kapnak az adófelajánlásuk révén. Ez az összeg évente egyszer, júliusban kerül jóváírásra az adófolyószámlájukon, és ez használható fel a későbbi adófizetési kötelezettségekre. A jóváírás összege az adóelőlegből juttatott felajánlás esetén annak 7,5%-a, az évvégi fizetendő adóból adott felajánlás esetén pedig annak 2,5%-a.

Ha a 2021-es év során még nem élt az adóelőlegből való felajánlás lehetőségével, akkor most, a társasági adóbevallás május 31-ei határideje előtt mindenképpen érdemes felajánlania a 2021-es társasági adójának maximum 80%-át, mert a 2021-es év vonatkozásában csak így élhet a 2,5%-os adóelőnnyel. A 2022-ben fizetendő havi vagy negyedéves társasági adóelőlegeket illetően viszont érdemes már most elkezdeni a felajánlást, mert az így elérhető adójóváírás éppen háromszorosa lesz az év végét követően felajánlott összeg után járó adóelőnynek.

Amennyiben a társasági adóbevallás benyújtása előtt vagy az év során bármikor adófelajánláson gondolkodik, örömmel segítünk az adóelőny kiszámításában, a rendelkező nyilatkozat kitöltésében, vagy akár a megfelelő támogatandó látvány-csapatsport egyesület megtalálásában! Keresse bizalommal a WTS Klient adótanácsadó munkatársait!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.