2022. május 31.

Adómentes kerékpárhasználat

Idéntől adómentes juttatásnak számít a munkavállalóknak biztosított kerékpár

adómentes kerékpárhasználat

2022. január 1-jétől a személyi jövedelemadó törvény 1. számú mellékletébe bekerült egy új adómentes juttatás, az adómentes kerékpárhasználat. Ennek a rendelkezésnek az értelmében mentes a személyi jövedelemadó alól a kifizető által biztosított – kizárólag emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300 W teljesítményű elektromos motorral segített – kerékpár magáncélú használata. Az adómentes kerékpárhasználat segíthet ösztönözni a munkavállalókat és akár cafeteria keretében is biztosítható, ha a kifizető a választható juttatások körét bővíti a cafeteria szabályzatában.

Az adómentes kerékpárhasználat feltételei

Az adómentes kerékpárhasználat azonban szigorú feltételekhez kötött. Nem mindegy például, hogy ki adja a kerékpárt kinek. Az adómentesség a kifizető által biztosított használatra vonatkozik. Jó hír viszont, hogy az adómentes kerékpárhasználat nem csak munkavállalónak jár, hanem a munkavállalók családtagjai, a kifizetővel megbízási viszonyban álló magánszemélyek, munkaviszonyban nem álló ügyvezető és tagok részére is biztosítható.

Egy másik feltétel, hogy milyen eszköz adható át adómentesen. A személyi jövedelemadó törvényben nincs definiálva a kerékpár fogalma, így a KRESZ-ben leírt meghatározásból tudunk kiindulni. Eszerint a kerékpár „olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti”. Az adómentesség nem vonatkozik robogóra, mopedre és rollerre sem.

A jogalkotó a kerékpár használatát tette adómentessé, tehát ha a munkáltató a munkavállaló vagy más személy tulajdonába adja a kerékpárt, abban az esetben ez már nem lesz adómentes juttatás. Az ugyanakkor nem szükséges, hogy a kerékpár a kifizető tulajdonában legyen: az adómentes kerékpárhasználat akkor is érvényes, ha a kifizető bérli a kerékpárt, vagy kerékpármegosztó rendszer szolgáltatását veszi igénybe. Az adómentesen biztosított kerékpárok esetében nem szükséges, hogy egy használóhoz legyen rendelve az adott kerékpár: az is lehetséges, hogy a kerékpár használatával mindig azok a személyek élnek, akiknek aktuálisan szükségük van rá.

Az adómentes kerékpárhasználat – amennyiben a fenti feltételek megvalósulnak – még akkor is érvényes, ha a magánszemély kizárólag magáncélra használja ezt a juttatást.

Az adómentes kerékpárhasználat más adótörvényekben

Az adómentes kerékpárhasználat nem csak az Szja törvényben jelent meg, hanem a társasági adóról szóló törvény is módosult 2022. január 1-jétől. A kerékpár beszerzése, üzemeltetése kapcsán felmerülő költségek a vállalkozás érdekében felmerült költségeknek tekintendők.

Az áfatörvény alapján, főszabály szerint a kerékpár beszerzéséhez kapcsolódó áfát akkor vonhatja le a cég, ha van adólevonási joga és a terméket a vállalkozási tevékenység érdekében használják. Ha egy kerékpárt kizárólag a cég érdekében használnak, például egy futárcég által kiszállításra használt kerékpár esetében, akkor annak az áfája teljes egészében levonható. Ha egy kerékpárt céges és magáncélra egyaránt használnak, akkor olyan arányban vonható le az áfa, amilyen arányban azt a gazdasági tevékenység céljára használják. Így például a kizárólag munkába járásra, illetve szabadidős célból kapott és használt kerékpár áfája nem vonható le.

A WTS Klient bérszámfejtő csapata közel 25 éve végzi nagy nemzetközi cégek munkavállalóinak bérszámfejtését és a cafeteria rendszerről is rendkívül sokrétű tapasztalatunk van. Amennyiben kérdése merül fel az adómentes kerékpárhasználat vagy más adómentes juttatás kapcsán, vagy szeretné ránk bízni cégének bérszámfejtését, keressen minket bátran ajánlatért!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.