2022. szeptember 20.

Új lakások áfája: két év hosszabbítás az 5%-os áfakulcsra

FRISSÍTVE!

új lakások

Cikkünket 2022. október 28-án frissítettük.

Két évvel, 2024. december 31-ig hosszabbítja meg az új lakások értékesítésére vonatkozó 5%-os áfa alkalmazhatóságát az a kormányrendelet, amely 267/2022-es számon 2022. július 29-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A határidő az építési engedély véglegessé válását vagy az építés egyszerű bejelentését érinti.

Változó határidők

Korábban már beszámoltunk arról, hogy 2021 januárjától ismét 5%-ra csökkent az új lakások esetében alkalmazandó, először 2016-ban bevezetett és eredetileg 2019 végéig érvényes áfakulcs. Az általános forgalmi adóról szóló törvény tavalyi módosítása szerint az új lakások kedvezményes adókulcsa 2022 év végéig lenne érvényben, pontosabban 2026 év végéig – amennyiben az építési engedély 2022. december 31. napjáig véglegessé vált, vagy az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet legkésőbb 2022. december 31. napján bejelentették. Ez utóbbi 2026-os határidőt egy, a 2022. december 31-ei kivezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabály tartalmazza, ami a korábbi tervek szerint 2023. január 1-jén lépne hatályba.

A júliusi, szintén 2023. január 1-jén életbe lépő rövid kis kormányrendelet toldott most még két évet az új lakások 5%-os áfakulccsal történő értékesítésének alkalmazhatóságán. Eszerint a kedvezményes áfakulcsra vonatkozó áfatörvény-módosítás 2023. január 1. napjától 2024. december 31. napjáig a korábbi feltételeknek megfelelően érvényes. FRISSÍTÉS! A 2026-ig történő alkalmazás lehetőségének határidejét az októberben benyújtott T/1614. számú törvényjavaslathoz kapcsolódó átmeneti szabály hosszabbítja meg 2028 végéig.

Változatlan feltételek

Az új lakások kedvezményes áfakulcsához kapcsolódó feltételek nem változtak. Ahogy azt a tavaly áprilisi cikkünkben is részleteztük, az 5% a lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlanra vonatkozik. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet vagy a gazdasági épület. Újnak akkor minősül a lakóingatlan, ha első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg, vagy megtörtént ugyan, de az arra jogosító hatósági engedély véglegessé válása és az értékesítés között még nem telt el két év. Az új lakások kedvezményes áfája továbbá csak akkor alkalmazható, ha az összes hasznos alapterület nem haladja meg többlakásos lakóingatlan esetében a 150 négyzetmétert, egylakásos családi házak esetében pedig a 300 négyzetmétert.

Az új lakások áfájának jövője

Az új lakások 5%-os áfájára vonatkozó határidő-hosszabbítás esetén a helyzet kicsit emlékeztet a mezőgazdasági termékekre vonatkozó fordított áfás szabályra. Ez utóbbi ugyanis 2012. július 1-jén lépett hatályba ideiglenesen két évre, azaz az eredeti szándék szerint 2014. június 30-ig, majd a szabály alkalmazhatóságának többszöri meghosszabbításával még ma is érvényben van.

Bár az 5%-os lakásáfa meghosszabbítása bizonyára kedvezően hat az építőiparra, a szakma és az érintett piacok szereplői jogosan érezhetik most a bizonytalanságot. Jelen pillanatban igen nehéz megítélni, hogy ez a szabály hasonlóan a mezőgazdasági termékek fordított adózásához velünk marad még egy ideig vagy 2024 végén elbúcsúzhatunk tőle örökre, esetleg a környezetvédelmi és energiatakarossági igényeket szem előtt tartva átalakul. Érthető módon a jogalkotó szándéka is változhat közép- és hosszútávon a jelenlegi és a közeljövőben várható világgazdasági helyzetet figyelembe véve.

Ha az új lakások vásárlása esetén felszámított 5%-os áfával vagy az annak összegéig igényelhető adó-visszatérítési támogatással kapcsolatban, illetve egyéb, ingatlanokkal összefüggő adózási kérdésben tanácsra van szüksége, áfaszakértőink szívesen állnak rendelkezésére!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.