2023. április 25.

Magyar beszámoló külföldi főkönyvből

Mire figyeljünk, ha külföldön végzett könyvelés alapján állítunk össze magyar beszámolót?

magyar beszámoló külföldi főkönyvből

A magyar jogszabályok lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy költségmegtakarítás vagy a pénzügyi versenyképességük megtartása érdekében könyveiket külföldön, cégcsoporton belüli integrált rendszerekben vezessék, illetve globális szinten egy ezzel foglalkozó szolgáltató központot vegyenek igénybe. Korábban már írtunk a külföldön végzett könyvelés előnyeiről, buktatóiról, és számba vettük azokat a szempontokat, amelyeket egy vállalkozásnak át kell gondolnia, mielőtt a külföldön végzett könyvelés mellett döntene. Most azt nézzük meg, mire kell figyelni, ha a magyar beszámoló külföldi főkönyvből készül.

Mihez van szükség magyar szakemberekre?

Manapság azt tapasztaljuk, hogy külföldi anyavállalattal rendelkező társaságok egyre inkább választják a külföldön végzett könyvelést. Ilyenkor a cégek azért veszik igénybe magyar könyvelő irodák vagy / és adótanácsadó cégek szolgáltatásait, hogy a magyar beszámoló külföldi főkönyvből is hiba nélkül készüljön el. Vagyis az integrált rendszerben elkészített főkönyv alapján a magyar szakemberek segítenek összeállítani a magyar szabályoknak megfelelő beszámolót, illetve a külföldön végzett folyamatokat „magyarosítják”, hogy azok megfeleljenek a magyar jogszabályoknak.

Fontos megemlíteni, hogy külföldön végzett könyvelés esetén is, tehát akkor is, ha a magyar beszámoló külföldi főkönyvből készül, a társaság beszámolójának összeállítását csak Magyarországon regisztrált mérlegképes könyvelő végezheti. Amennyiben a társaság IFRS-ek szerinti éves beszámolót készít, azt is csak Magyarországon, IFRS szakterületen regisztrált mérlegképes könyvelő állíthatja össze.

Ha a magyar társaság könyvvizsgálatra kötelezett, a magyar társaságok könyvvizsgálatát csak Magyarországon bejegyzett könyvvizsgáló társaság vagy személy végezheti.

Az adóbevallásokat, az éves beszámolókat és minden egyéb jelentést magyar nyelven kell elkészíteni és beküldeni a különböző magyar hatóságoknak, ezért ezeket a feladatokat gyakran a megbízott magyar könyvelő, illetve adótanácsadó cég látja el azon információk alapján, amelyeket a külföldi integrált rendszerből biztosítanak számára.

Mire figyeljünk, mielőtt elkészül a magyar beszámoló külföldi főkönyvből?

Az alábbiakban hat pontban összegyűjtöttük, hogy mik azok a pontok, amiket egy külföldön végzett könyveléskor kapott főkönyvben mindenképpen meg kell vizsgálni, mielőtt a magyar beszámoló külföldi főkönyvből elkészül.

1.  A külföldi vállalkozások integrált rendszerei legtöbbször az anyavállalat számviteli politikáját követik, és a könyvelés IFRS vagy US GAAP szabályoknak megfelelően történik. Mindenképpen tisztázni kell az elején, hogy milyen szemléletben készült a főkönyv.

2. Néhány integrált rendszer (pl. SAP) képes arra, hogy több főkönyvet kezeljen párhuzamosan, így lehetőség van arra, hogy könyveléskor az IFRS vagy US GAAP szabályok mellett a magyar számviteli és adózási szabályokat is figyelembe vegyék.

3. A kapott főkönyv tartalmát soronként tisztázni és értelmezni kell, hogy azokat megfelelően lehessen kezelni a magyar szabályok szerint, és be tudjuk őket sorolni a beszámoló megfelelő soraiba.

4. Az olyan tételeket, amelyek IFRS-ben vagy US GAAP-ben megengedettek, de magyar számvitelben nem, ki kell szűrni.

5. Az értékcsökkenés elszámolása, tárgyi eszközök aktiválása mindig egy sarkalatos pont mind számvitel, mind adózás szempontjából, ezért az alkalmazott számviteli politikát érdemes már a beszámoló elkészítése előtt elkérni és megismerni.

6. Az adófolyószámla egyeztetése a kapott főkönyvvel szintén egy lényeges feladat, hiszen gyakran találkozunk azzal, hogy például az adóelőlegek megfizetése vagy az adók könyvelése nem a megfelelő helyre kerül a külföldi főkönyvben.

Cikkünk csak néhány olyan pontot emelt ki, amire mindenképpen oda kell figyelni, mielőtt a magyar beszámoló külföldi főkönyvből összeállításra kerül. Természetesen ezek mellett még számos tényezőt meg kell vizsgálni, hogy az adóbevallások és a beszámoló megfeleljen a magyar előírásoknak. Ha ebben Önnek is szakértőre van szüksége, magyar beszámoló külföldi főkönyvből történő elkészítésében jártas könyvelőink készséggel állnak rendelkezésére!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.