2024. március 26.

Mesterséges intelligencia az adótanácsadásban

Chatbot, jogszabályfigyelés, bevallás-automatizálás: mire képes az AI?

mesterséges intelligencia az adótanácsadásban

„Aki kimarad, lemarad” – hangzik el a mesterséges intelligenciáról szóló beszélgetésekben rengetegszer a figyelmeztetés. Azokkal a lehetőségekkel és területekkel, ahol a mesterséges intelligencia az adótanácsadásban hasznosítható, már régóta, mintegy az egyik első fecskeként foglalkozik a WTS, különösképpen a cég német központja. Még 2018-at írtunk, amikor a témában nálunk is megjelent az első cikk. Azóta azonban eltelt hat év, és a fenti mondat egyértelműen azt jelzi, hogy most már szinte mindenkinek, legalábbis minden, a korral lépést tartó vállalkozásnak foglalkozni kell a kérdéssel. De hogyan és miként álljunk neki? Milyen módon kezdhetünk bele a munkafolyamataink átalakításába és a mesterséges intelligencia csatasorba állításába? És milyen módon használható fel most, 2024-ben a mesterséges intelligencia az adótanácsadásban?

Kezdetek 

Ma már egy kisebb vállalkozás életét is rengeteg folyamat határozza meg. Ahogy növekszik egy szervezet és összetetté válnak a folyamatok, úgy nő az igény arra, hogy tiszta, jól érthető rendszerek és folyamatok határozzák meg a vállalkozás mindennapjait. Ahhoz, hogy azonosítani tudjuk azokat a munkafolyamatokat, ahol a mesterséges intelligenciának helye és feladata van, tisztán kell látnunk és értenünk kell, hogy mi és hogyan történik egy vállalkozás életében. Első feladatunk tehát folyamataink feltérképezése és annak átgondolása, hogy mit és miért teszünk, és hol tudjuk jól alkalmazni a mesterséges intelligenciát. 

Kérdések és kockázatok 

Ha már jól látjuk a belső folyamatainkat, mérlegelnünk kell, hogy milyen előnyökkel és kockázatokkal jár a mesterséges intelligencia alkalmazása. Ahol biztosan fokozott figyelemmel és óvatossággal kell eljárnunk, az a bizalmas adatok védelme, a GDPR megfelelőség és a vállalkozás egyéb esetleges standardjainak való megfelelés (pl. ISO).

Emberi tényező

Minden változás stresszel jár, és természetes az is, hogy bizalmatlanság és ellenállás is felléphet egy ilyen technológia éles alkalmazása közben. Kulcsfontosságú, hogy a munkatársak testközelből megismerhessék a technológiát, tesztelhessék, kipróbálhassák azt. A megoldáshoz intézett kérdéseken keresztül egy kezdő kollégához hasonlóan tréningezhetjük a mesterséges intelligenciát, visszajelzéseket adhatunk neki, és sokat tanulhatunk saját magunkról is: például a feltett kérdéseinkre kapott válaszok sokszor a kérdéseink minőségére, megfogalmazására adnak visszajelzést. A válaszok alapján végső soron visszajelzést kaphatunk delegálási képességeinkre vonatkozóan, és értelmet nyer az is, hogy az egyik leghatékonyabb tanulási módszer maga a tanítás. A kezdeti félelmek és ellenállás jelentősen csökkenthetőek, ha a munkatársak tesztelés során betekintést nyernek az algoritmusok világába, és megértik azt is, mik a lehetőségei és a határai egy ilyen megoldásnak.

Milyen szerepet tölthet be a mesterséges intelligencia az adótanácsadásban?

Az olyan tradicionálisan magas hozzáadott értékű szektorokban, mint amilyen az adótanácsadás, teljesen természetes, hogy emberi szkepticizmussal találkozunk: sokan még most is kételkednek abban, hogy a mesterséges intelligencia az adótanácsadásban is alkalmazható. Valamivel könnyebb a helyzet az ún. compliance szolgáltatások területén, hiszen ezen a területen (pl. bevallások, igazolások kitöltése, kalkulációk készítése) már jó pár éve automatizmusok és szoftver-megoldások segítik a munkánkat. Vannak közöttük saját fejlesztések és a piacon is kitűnő termékek érhetőek el.

A mesterséges intelligencia az adótanácsadásban azonban más részterületeken is segíthet: az adótanácsadóknak és ügyfeleiknek egyaránt. Ilyen részterületek például az adóbevallások automatizálása, az adókötelezettségek monitorozása, az adóoptimalizálási stratégiák kidolgozása és az adóhatóságokkal való kommunikáció is.

Így képzeli a mesterséges intelligencia a saját szerepét az adótanácsadásban

 

Chatbot, jogszabályfigyelés, bevallás-automatizálás

A mesterséges intelligencia az adótanácsadásban ügyfélkezelésben és kommunikációban is bevethető: a mesterséges intelligencia alapú chatbotok és virtuális asszisztensek segíthetnek az adótanácsadóknak az ügyfelekkel való kapcsolattartásban és az adózási kérdések és problémák gyors megválaszolásában.

Az algoritmusok segíthetnek az adótanácsadóknak az adójogszabályok frissítéseinek nyomon követésében is. A mesterséges intelligencia rendszerek képesek a törvények és előírások elemzésére, valamint azok hatásainak értékelésére.

A magyar adórendszer kiemelkedő iramban vált digitális megoldásokra: a mesterséges intelligencia segítségével automatizálhatók az adóbevallások kitöltésének és benyújtásának folyamatai. Az egyes algoritmusok képesek az adatok gyors és pontos elemzésére, az adózási szabályok és előírások alkalmazására, valamint az adóbevallások előkészítésére, vagy akár benyújtására is.

Előnyök és hiányosságok

Összességében elmondható, hogy a mesterséges intelligencia az adótanácsadásban lehetőséget kínál az adózási folyamatok hatékonyságának növelésére, a szolgáltatások minőségének növelésére és az adózási kockázatok csökkentésére is. Fontos azonban, hogy ezeket a rendszereket felügyelni és ellenőrizni szükséges, mert jelenleg még nem tudják önállóan biztosítani az ügyfelek bizalma és adatvédelme melletti elkötelezettségünket.

Végezetül, talán az is fontos kérdés, hogy mit gondol maga a mesterséges intelligencia az adótanácsadásban betöltött szerepéről? Ha azt mondjuk, hogy a fenti cikk készítése során az ő véleményét is meghallgattuk, és a cikk megírása során fel is használtuk, talán nem állítunk valótlanságot.

A digitális megoldások, így például a mesterséges intelligencia az adótanácsadásban akkor lehetnek hatékonyak, ha illeszkednek a vállalkozás adottságaihoz. A WTS Klient szakértői az Önök speciális kihívásaihoz és üzleti folyamataihoz illesztve dolgozzák ki a digitális lehetőségeket. Keressen minket bátran, ha Ön is automatizált és digitalizált folyamatokkal szeretné egyszerűsíteni vállalata adózását!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.