2024. június 11.

E-áfa: Mit jelent az M2M?

A gép-gép interfészes áfabevallás előnyei és feltételei

M2M

Ahogy arról év elején már írtunk, 2024. január 1. óta három lehetséges módon nyújtható be az áfabevallás Magyarországon. Továbbra is lehetőség van a korábban használt 65-ös nyomtatvány ÁNYK rendszeren történő elkészítésére és elektronikus benyújtására, ugyanakkor életbe lépett az e-áfa rendszere is, amin keresztül két benyújtási mód áll az adózók rendelkezésére: a tervezet módosítása és elfogadása webes felületen, illetve a gép-gép kapcsolaton keresztüli elérés, vagyis az M2M adatcsere.

Az e-áfa rendszere

Az e-áfa rendszer a NAV által kifejlesztett elektronikus áfabevallási rendszer, melynek célja az adózási folyamatok digitalizálása és egyszerűsítése. A rendszer lehetővé teszi az adóbevallások elektronikus úton történő benyújtását, így csökkentve a papíralapú adminisztrációt, az adózási hibák számát és az adminisztratív terheket. A rendszer használata segíti a pontos és naprakész adózási adatok benyújtását, így hozzájárul az adózási folyamatok hatékonyságának növeléséhez. Az elektronikus rendszer bevezetése összhangban van az Európai Unió digitális transzformációs törekvéseivel is, amelyeket a ViDA néven ismert uniós javaslatcsomag foglal össze.

Feltételek és felkészülés

Az e-áfa tehát nem kötelező, hanem egy lehetőség, de a használata előtt az adózóknak megfelelő technikai infrastruktúrával kell rendelkezniük, beleértve a megfelelő szoftvereket. A felkészülés magában foglalja a rendszerek beállítását és a felhasználók képzését is. A csatlakozáshoz szükséges első lépés a regisztráció és a felhasználói jogosultságok beállítása. A NAV különböző segédanyagokat és útmutatókat biztosít az adózók számára, hogy megkönnyítse az átállást az elektronikus rendszerre. A rendszer fejlesztése folyamatos, a NAV rendszeresen frissíti és javítja a szolgáltatást a felhasználói visszajelzések alapján.

Az M2M

Az e-áfa rendszer két megoldási lehetősége közül kétségtelenül a bevallási adatok gép-gép, vagyis M2M (machine-to-machine) interfészen keresztül történő benyújtása igényli a nagyobb technikai és szoftveres felkészülést. Az M2M megoldás során az adatszolgáltatás az adóhatóság által közzétett módon és adatszerkezetben történik, a kapcsolat lehetőséget biztosít az automatizált adatcsere megvalósítására az adózók rendszerei és a NAV rendszere között. Az M2M kapcsolat célja, hogy a nagyobb adatforgalmat lebonyolító vállalkozások hatékonyan és biztonságosan tudják teljesíteni áfabevallási kötelezettségeiket. Az automatizált adatszolgáltatás révén még inkább csökken az emberi hibák lehetősége, és ez a módszer gyorsabb adatfeldolgozást is tesz lehetővé. A technikai megvalósítás magában foglalja az API-k használatát és az adatbiztonsági protokollok alkalmazását. Az M2M megoldás feltételez továbbá egy olyan szoftvermodult, amely az ügyviteli rendszer és a NAV adatbázisával egyaránt kommunikál, az ezekből származó adatokat integráltan kezeli, valamint megvalósítja és kezeli a bevalláshoz szükséges munkafolyamatokat.

Ahogy az a fentiekből is következik, és a NAV tájékoztatójából is kiderül, az M2M kapcsolat során ügyféloldalon az ügyviteli rendszernek is alkalmasnak kell lennie az e-áfa M2M rendszer sajátosságainak kezelésére. A NAV ezért készített ehhez egy fejlesztői dokumentációt, amely a GitHub fejlesztői platformon mindenki számára hozzáférhetővé.

Ha a NAV segítsége ellenére mégis elakad az M2M megoldás alkalmazásában vagy az e-áfa rendszerrel kapcsolatban más kérdése akad, a WTS Klient IT / Business Automation üzletágának szakemberei szívesen segítenek. Forduljon hozzánk bizalommal!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.