2021. szeptember 7.

E-áfa: csúszik az áfabevallási tervezet bevezetése

November 12-én lesz lehetőség az első tervezet tényleges használatára

áfabevallási tervezet

Ahogy arról már korábban írtunk, a tavaly októberben benyújtott és novemberben elfogadott törvényjavaslat alapján az e-szja, azaz az szja-bevallási tervezet mellett júliustól már az áfa tekintetében is számolhattak volna az adózók egy, az adóhatóság által kiajánlott bevallási tervezettel. A Magyar Közlönyben július 16-án megjelent 429/2021. (VII.16) Korm. rendelet értelmében az áfabevallási tervezet bevezetésének ideje a 2021. október 1-jével kezdődő adómegállapítási időszakra módosul, ugyanakkor a Pénzügyminisztérium kommunikációja alapján időközben elindul majd az új rendszer tesztüzeme is.

Mi az, amit már tudunk az áfabevallási tervezetről?

Az áfabevallási tervezet csak az érintett adózók aktív közreműködésével minősülhet majd bevallásnak, az adózóknak ugyanis a levonható adóról számlánként kell dönteniük. Amennyiben az adóalany a tervezetet így kiegészíti, elfogadja, majd benyújtja az online felületen, úgy kell tekinteni, hogy ezzel teljesíti az általa befogadott számlákra előírt számla adatszolgáltatási kötelezettséget is. Fontos kiemelni, hogy a tervezet használata nem kötelező a vállalkozásoknak.

Az online felületen az adómegállapítási időszak végétől számított 12. napon elérhetővé válik az áfabevallási tervezet az adózók számára. Praktikusan tehát nyolc nap áll rendelkezésünkre, hogy megnézzük a tervezetet, esetlegesen összehasonlítsuk a könyvelőprogramok segítségével generált bevallással.

Milyen lépései vannak az áfabevallási tervezet bevezetésének?

A Pénzügyminisztérium közlése alapján Magyarország az elsők között nyújt áfabevallás-kiajánlási szolgáltatást. A rendszer több lépésben kerül bevezetésre. Hamarosan elindul a tesztüzem, és az első áfabevallási tervezet a 2021. október 1-jével kezdődő adómegállapítási időszaktól lesz elérhető. Azaz az első áfabevallási tervezet tényleges használatára november 12-én lesz lehetőségünk. Az ekkor megjelenő tervezetek még csak az adóhatósághoz közvetlenül beérkező adatszolgáltatás alapján fognak elkészülni. A bővítés a következő fázisokban várható:

  • 2022. februártól kezdődően a termékimporttal kapcsolatos áfa is megjelenik az e-áfa felületén. Ez azt jelenti, hogy az adóhatóság az adóalany rendelkezésére bocsátja a 2022. január 31-ét követő adómegállapítási időszakra vonatkozó, nyilvántartásában szereplő alábbi adatokat:
    – az engedéllyel rendelkező adóalany esetében a termékimport után fizetendő adó és
    – a termék importjához kapcsolódó, előzetesen felszámított adó.
  • A 2022. április 1-jét magában foglaló adómegállapítási időszaktól kezdődően az adózónak lehetősége van a költségvetési támogatás elszámolásáról rendelkezni.
  • Az alábbi adózók először a július 1-jét magában foglaló időszakról használhatják az áfabevallási tervezetet:
    – aki állatbetegséggel összefüggő járványügyi intézkedés miatti kártalanítás okán fizetési halasztást kér,
    – összesítő nyilatkozat benyújtására kötelezettek,
    – személygépkocsit közösségen belül beszerzők és értékesítők,
    – fordított adózás hatálya alá eső egyes ügyletekről (egyes mezőgazdasági és fémipari áruk) nyilatkozók.
További hasznos tudnivalók az e-áfával kapcsolatban

Ezen túlmenően kiemeljük, hogy azok az adózók, akiknek az áfabevallási gyakorisága a 2021. október 1-jei állapothoz képest módosul, először csak a 2022. január 1-jével kezdődő időszakra vonatkozóan élhetnek az áfabevallási tervezet alkalmazásával.

További módosítás, hogy az adóalany a 2022. július 1-jét megelőző időpontot magában foglaló adómegállapítási időszakról elektronikus felületen benyújtott bevallásában szereplő adóalapot, adót az erre a célra rendszeresített nyomtatványon helyesbítheti önellenőrzéssel.

Amennyiben a végleges tervezet alapján benyújtott adóbevallás önellenőrzésére vagy helyesbítésére kerül sor, azt kizárólag az erre a célra rendszeresített nyomtatványon lehet elvégezni.

Természetesen ezek a lehetőségek nem csak az adózó, hanem az adózó állandó meghatalmazottja számára is elérhetők lesznek az elektronikus azonosítást követően. Az online számla rendszerhez hasonlóan az adózók megjelölhetnek természetes személyt, mint másodlagos felhasználót, akinek a jogosultsága csak a tervezetben szereplő adatok módosítására, kiegészítésére és elfogadására terjed ki, a bevallás benyújtására nem.

A rendszer bevezetése ugyan az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében jött létre, mégsem szabad megfeledkeznünk arról, hogy aktív adózói közreműködésre továbbra is szükség van. A rendszer fejlesztése több ütemben fog megvalósulni, így az egyes adózóknak át kell gondolniuk, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor valójában megéri áttérni az áfabevallási tervezet használatára. Amennyiben vállalkozása áfabevallási tervezetének lehetőségeivel kapcsolatban kérdései merülnének fel, a WTS Klient készséggel áll ügyfelei rendelkezésére!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.