03.12.2015

Aktuális: támogatás vagy adófelajánlás?

Közeleg december 21-e, a társasági adófeltöltési kötelezettség határideje. Ez nemcsak a fizetendő adó kiszámításának és feltöltésének az ideje, de fontos pont a még 2015. évre szóló adókedvezmények igénybevétele szempontjából is. A feltöltési kötelezettséggel szemben ugyanis lehetőség van adókedvezmény érvényesítésére, illetve élhetnek a cégek a 2015. január 1-jével bevezetett kedvező pénzügyi hatású „adófelajánlás” intézményével.
A kedvezményezett célok mindkét esetben a következők:
• filmalkotás támogatása
• előadó-művészeti szervezet támogatása
• látvány-csapatsport támogatása
Fontos, hogy egy adózó a két támogatási forma közül csak az egyiket érvényesítheti egy adott adóévben. Az idéntől bevezetett adófelajánlásról már év elején bővebben írtunk a 2015. év I. számú Adóhíd kiadványunk Körbejártuk rovatában. A feltöltési kötelezettség közeledtével felidéznénk a két intézmény főbb jellemzőit.
„Régi” támogatási forma
Az eredmény terhére történt támogatás nyújtása már ismerős lehet a cégeknek: erre eddig is volt mód, a társaságnak az illetékes hatóság igazolása alapján el kell utalnia a támogatást (és a kiegészítő támogatást illetve kiegészítő sportfejlesztési támogatást) az adott kedvezményezetteknek, amit a juttató társaság az eredménye terhére számol el. Majd az átutalt támogatást adókedvezményként már figyelembe veheti a társaság a feltételek teljesülése esetén a társasági adó feltöltésénél is.
Az adókedvezmény maximuma az adófizetési kötelezettség 70%-a, amellyel a támogatásra fordított teljes összeg mintegy 2,3% – 4,2%-a közötti maximális adóelőnyt lehet elérni adott körülmények között.
Ezt az adóelőnyt már a feltöltéskor (naptári éves társaságoknál adott év december 20-ig) realizálta a juttató, viszont a támogatás kedvező adóhatása ellenére is rontotta a társaságok adózás előtti eredményét, amely sok társaságot visszatartott a támogatástól.
Mit kell tudni az adófelajánlásról?  
A adófelajánlással az adózók nem az eredményük terhére juttatnak a kedvezményezetteknek támogatást, hanem a fizetendő társasági adójukból ajánlhatnak fel meghatározott összeget a kedvezményezettek számára. Így a másik támogatási formával szemben nem rontja a felajánló adózás előtti eredményét.
Az adófelajánlás formájában nyújtott támogatás után a felajánló adózó nem adókedvezményben, hanem úgynevezett adójóváírásban részesül, ennek mértéke a felajánlás üteméhez kötött (minden esetben azonban legfeljebb az éves fizetendő adó 80%-ának megfelelő összeg):
  • adóelőlegből és adóelőleg-kiegészítésből jutatott felajánlás esetében az adójóváírás mértéke a kedvezményezett részére az adóhatóság által átutalt összeg 7,5%-a. Sporttámogatási célra tett adófelajánlás esetén a felajánlott összeg egy részét kiegészítő sporttámogatásra kell fordítani, így ez esetben az adóelőny a gyakorlatban maximum 6,5% körül alakulhat, filmalkotás és előadó-művészeti szervezet támogatása esetén az adóelőny maximuma 7,5%-ig terjedhet. 
  • az éves fizetendő adóból juttatott támogatás esetében a jóváírás mértéke alacsonyabb, a felajánlás összegének 2,5%-a.
A felajánlást az adózók három ütemben tehetik meg: egyrészt felajánlást tehetnek a fizetendő adóelőleg 50%-ig, illetve adóelőleg-kiegészítésekor és az adófizetési kötelezettség teljesítésekor (a már megtett felajánlásokat is figyelembe véve) az adókötelezettség 80%-áig. 
Mit tegyen, ha a december 21-i feltöltéskor adófelajánlást szeretne tenni? 
  • Első lépés a társasági adókalkuláció átnézése és annak megállapítása, hogy mennyi adófelajánlásra van lehetőség.
  • Ki kell választani a kedvezményezettet és a felajánlott összegre vonatkozóan igazolás(oka)t beszerezni.
  • A fenti igazolás(oka)t meg kell küldeni az adóhatóságnak legkésőbb a feltöltési kötelezettség teljesítésekor és meg kell tenni az adófelajánlást a feltöltési kötelezettségre vonatkozó 1501-es bevallásban.
Felhívjuk figyelmüket, hogy az adófelajánlásnak számos részletszabálya van, melyek meghaladják a jelen cikk terjedelmét, ezért javasoljuk, hogy amennyiben érdekli Önöket valamelyik támogatási forma, úgy a konkrét tényállásra vizsgálják meg az elérhető adóelőnyöket és esetleges problémásabb pontokat. Cégünk szakemberei természetesen ebben is készséggel állnak rendelkezésükre.

Contact us!

Do you have any questions about WTS Klient Hungary or about our contents? Please let us know by filling in our short contact form. We will get in touch with you as soon as possible.