2015. december 3.

Aktuális: támogatás vagy adófelajánlás?

Közeleg december 21-e, a társasági adófeltöltési kötelezettség határideje. Ez nemcsak a fizetendő adó kiszámításának és feltöltésének az ideje, de fontos pont a még 2015. évre szóló adókedvezmények igénybevétele szempontjából is. A feltöltési kötelezettséggel szemben ugyanis lehetőség van adókedvezmény érvényesítésére, illetve élhetnek a cégek a 2015. január 1-jével bevezetett kedvező pénzügyi hatású „adófelajánlás” intézményével.
A kedvezményezett célok mindkét esetben a következők:
• filmalkotás támogatása
• előadó-művészeti szervezet támogatása
• látvány-csapatsport támogatása
Fontos, hogy egy adózó a két támogatási forma közül csak az egyiket érvényesítheti egy adott adóévben. Az idéntől bevezetett adófelajánlásról már év elején bővebben írtunk a 2015. év I. számú Adóhíd kiadványunk Körbejártuk rovatában. A feltöltési kötelezettség közeledtével felidéznénk a két intézmény főbb jellemzőit.
„Régi” támogatási forma
Az eredmény terhére történt támogatás nyújtása már ismerős lehet a cégeknek: erre eddig is volt mód, a társaságnak az illetékes hatóság igazolása alapján el kell utalnia a támogatást (és a kiegészítő támogatást illetve kiegészítő sportfejlesztési támogatást) az adott kedvezményezetteknek, amit a juttató társaság az eredménye terhére számol el. Majd az átutalt támogatást adókedvezményként már figyelembe veheti a társaság a feltételek teljesülése esetén a társasági adó feltöltésénél is.
Az adókedvezmény maximuma az adófizetési kötelezettség 70%-a, amellyel a támogatásra fordított teljes összeg mintegy 2,3% – 4,2%-a közötti maximális adóelőnyt lehet elérni adott körülmények között.
Ezt az adóelőnyt már a feltöltéskor (naptári éves társaságoknál adott év december 20-ig) realizálta a juttató, viszont a támogatás kedvező adóhatása ellenére is rontotta a társaságok adózás előtti eredményét, amely sok társaságot visszatartott a támogatástól.
Mit kell tudni az adófelajánlásról?  
A adófelajánlással az adózók nem az eredményük terhére juttatnak a kedvezményezetteknek támogatást, hanem a fizetendő társasági adójukból ajánlhatnak fel meghatározott összeget a kedvezményezettek számára. Így a másik támogatási formával szemben nem rontja a felajánló adózás előtti eredményét.
Az adófelajánlás formájában nyújtott támogatás után a felajánló adózó nem adókedvezményben, hanem úgynevezett adójóváírásban részesül, ennek mértéke a felajánlás üteméhez kötött (minden esetben azonban legfeljebb az éves fizetendő adó 80%-ának megfelelő összeg):
  • adóelőlegből és adóelőleg-kiegészítésből jutatott felajánlás esetében az adójóváírás mértéke a kedvezményezett részére az adóhatóság által átutalt összeg 7,5%-a. Sporttámogatási célra tett adófelajánlás esetén a felajánlott összeg egy részét kiegészítő sporttámogatásra kell fordítani, így ez esetben az adóelőny a gyakorlatban maximum 6,5% körül alakulhat, filmalkotás és előadó-művészeti szervezet támogatása esetén az adóelőny maximuma 7,5%-ig terjedhet. 
  • az éves fizetendő adóból juttatott támogatás esetében a jóváírás mértéke alacsonyabb, a felajánlás összegének 2,5%-a.
A felajánlást az adózók három ütemben tehetik meg: egyrészt felajánlást tehetnek a fizetendő adóelőleg 50%-ig, illetve adóelőleg-kiegészítésekor és az adófizetési kötelezettség teljesítésekor (a már megtett felajánlásokat is figyelembe véve) az adókötelezettség 80%-áig. 
Mit tegyen, ha a december 21-i feltöltéskor adófelajánlást szeretne tenni? 
  • Első lépés a társasági adókalkuláció átnézése és annak megállapítása, hogy mennyi adófelajánlásra van lehetőség.
  • Ki kell választani a kedvezményezettet és a felajánlott összegre vonatkozóan igazolás(oka)t beszerezni.
  • A fenti igazolás(oka)t meg kell küldeni az adóhatóságnak legkésőbb a feltöltési kötelezettség teljesítésekor és meg kell tenni az adófelajánlást a feltöltési kötelezettségre vonatkozó 1501-es bevallásban.
Felhívjuk figyelmüket, hogy az adófelajánlásnak számos részletszabálya van, melyek meghaladják a jelen cikk terjedelmét, ezért javasoljuk, hogy amennyiben érdekli Önöket valamelyik támogatási forma, úgy a konkrét tényállásra vizsgálják meg az elérhető adóelőnyöket és esetleges problémásabb pontokat. Cégünk szakemberei természetesen ebben is készséggel állnak rendelkezésükre.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.