2018. június 15.

Online számlázás: június 18-tól lehet regisztrálni az éles rendszerben

eles-rendszerben

Kevesen várják, de mindjárt itt van. Már csak bő két hét van hátra július 1-jéig, és indul az online számlázás éles rendszerben is. Az adóhatóság szerint a 2018 januárjától rendelkezésre álló időben a jogkövető magatartás alapjait már le kellett rakni az érintett cégeknél, és a későn ébredők szankciókra számíthatnak, ha nem jelentenek.

Az alábbiakban néhány friss információt és rövid praktikus tanácsot szeretnénk megosztani.

Regisztráció az éles rendszerben

Az éles rendszerben a legfrissebb hírek szerint június 18-tól lehet majd regisztrálni, a bevezetés, indulás csúsztatásáról vagy halasztásáról tehát nincsen szó.

Megjelent az új PM rendelet

Megjelent a 23/2014. (VI.30.) NGM rendelet módosításáról szóló 2/2018 (VI.1.) PM rendelet, mely azonban nem tartalmazza a technikai specifikációt. Ez utóbbi mindenkori legfrissebb, aktualizált változata a https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/dokumentaciok adóhatósági honlapon lesz folyamatosan elérhető.

Szankciók

Az az ügyfél, aki nem tesz semmilyen formában adatszolgáltatást a rendszer elindulása után, szankciókra számíthat (amely akár a jelentéssel érintett számlák és az 500 000 forint szorzata is lehet), éppen azért, mert az elmúlt pár hónapban már volt idejük felkészülni az adózóknak. Speciális helyzetük ellenére ez az áfaregisztrált társaságokra is igaz. Az adatszolgáltatásnak emberi beavatkozás nélkül kell megtörténnie.

Magyar számlázó szoftver alkalmazása

Fontos, hogy a számlázó rendszerünk fejlesztőjétől bizonyosságot szerezzünk, hogy a számlázó szoftver tudja majd kezelni a számlákkal kapcsolatos részletes adatok emberi beavatkozás nélküli továbbítását.  Külföldi szoftver jelenlegi alkalmazása esetén el lehet olyan megoldáson is gondolkodni, melyben 2018. július 1-jétől magyar számlázó program alkalmazásával és segítségével kerülnek kiállításra és bejelentésre a számlák az éles rendszerben.

Az online számlázás bevezetésének első tanulságairól igyekszünk továbbra is naprakészen tartani olvasóinkat. Továbbra is forduljanak hozzánk bizalommal kérdéseikkel, észrevételeikkel! Fejlesztőinkkel közösen azon dolgozunk, hogy a legnagyobb kihívást jelentő helyzetekre is találjunk megoldást.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.