2019. május 21.

A külföldi kiküldetések adókockázatai

Fontos, hogy minden kiküldetést egyenként vizsgáljunk meg és kezeljünk

A külföldi kiküldetések adókockázatai elsősorban az adott jogszabályok ismeretének hiányából vagy helytelen értelmezéséből erednek. Ez azonban senkit nem óv meg a lehetséges bírságoktól. Talán többen hallották már adóellenőr szájából is azt a kijelentést, hogy a jogszabály ismeretének hiánya nem mentesít a kötelezettségek betartása és a szankciók alól. Cikkünkben megnézzük, melyek a legjellemzőbb kockázatok.

Kiküldött érkezik – miért büntethet a NAV?

Ahhoz, hogy feltérképezzük, melyek a külföldi kiküldetések adókockázatai, elsőként azt érdemes sorra venni, hogy egy egyszerűnek tűnő esetben, amikor kiküldötteket fogadunk, milyen hibákat követhetünk el. Gyakorlati tapasztalataink azt mutatják, hogy még a jelentős számú kiküldötti állományt fogadó cégeknél is felmerülhet probléma abban az esetben, ha a fogadó cég HR-osztálya, vagy adócsoportja általánosít, és minden, egyébként különböző ismérveket felmutató kiküldetést azonos módon kezel. A kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények nagymértékben hasonlóak, azonban itt sem mindegy, hogy például Franciaországból vagy Németországból fogadunk munkavállalót, hiszen az adóztatás országának megállapításához a két egyezmény némileg eltérő szabályokat tartalmaz. Mindez pedig komoly hatással lehet a helyes adóztatás megállapítására.

A helyzetet nehezíti továbbá, hogy a nemzetközi cégcsoporton belül mozgó munkavállalók esetében a kiküldetés alapját képező szerződéses viszonyok is igen nagy változatosságot mutatnak. Alapesetben a külföldi csoportcég által Magyarországra küldött munkavállaló továbbra is a külföldi cég kötelékében marad, külföldről kapja a fizetését, és a munkavégzése Magyarországon ideiglenesnek tekinthető, jellegét tekintve pedig igen változatos lehet (konkrét munkavégzés, projekt megvalósítása, betanulás, tapasztalatcsere stb).

Tapasztalataink alapján a külföldi kiküldetések adókockázatai közül az alábbi hibák szoktak a leggyakrabban előfordulni a Magyarországra érkező kiküldöttekkel összefüggésben:

 • az érkező kiküldött bejelentésének elmulasztása (mulasztási bírság)
 • nem megfelelő értelmezés esetén a magyar adószám kérésének elmulasztása (mulasztási bírság)
 • az egyezmény részletszabályainak helytelen értelmezése miatt a magyar adóztatás hiánya (adóhiány és adóbírság)
 • az illetőség helytelen megállapítása miatt egyes jövedelemtípusok bevallásának elmulasztása (adóhiány, adóbírság) vagy feleslegesen történő dupla adófizetés esete
 • helyes adómegállapítási eljárás, azonban a magyar adóelőlegek nem kerülnek időben befizetésre (késedelmi kamat)
 • magyar adóbevallási határidő elmulasztása, igazolási kérelem elmulasztása, vagy a szabályok helytelen értelmezésével összefüggésben a magyar bevallás beadásának figyelmen kívül hagyása (mulasztási bírság)
 • mindkét érintett országban felmerülő adófizetési kötelezettség esetén az arányok helytelen megállapítása (adóhiány, adóbírság)
 • adókedvezmények helytelen figyelembevétele (túl sok, vagy esetlegesen nem teljes mértékig történő adókedvezmény kihasználás)
 • harmadik országból Magyarországra kiküldött munkavállaló esetében a magyar adóbeszámítási szabályok (90%-os szabály) mellőzése (dupla adófizetés kockázata)
 • a Koordinációs Rendeletek hatálya alá tartozó kiküldetések esetén hiányzó A1-es igazolás (dupla járulékfizetés, magyar szociális hozzájárulási adó és járulékhiány kockázata, kapcsolódó mulasztási bírságokkal)
 • a kiküldetéssel kapcsolatos költségtérítések helytelen adóminősítési kockázata (lakásbérlés, autóbérlés, étkezés, szálloda költségek helytelen kezelése)

Fontos hangsúlyozni, hogy a fenti lista nem tartalmaz minden kockázatot a külföldi kiküldetések adókockázatai közül, és nem is feleltethető meg valamennyi kiküldetési helyzetre.

 Külföldre indul a kiküldött – mi okozhat problémát?

Az előző pontot, a Magyarországra érkező kiküldöttek esetét „önző” módon csak a magyar adóellenőrzések szemszögéből vizsgáltuk meg, bár azokban az esetekben is felmerülhetnek a kiküldő országra vonatkozó adókockázati tényezők. A Magyarországról kiküldött munkavállalók esetében mondhatjuk, hogy a tét eggyel nő, hiszen a fogadó ország adóhatósága is képbe kerül, és kreatív adóellenőrök minden országban megtalálhatóak (az adóellenőrök védelmében pedig azt sem szabad elhallgatni, hogy kreatív adózók is léteznek).

A Magyarországra érkező kiküldöttekkel kapcsolatosan felsorolt adókockázatok egyben a Magyarországról indított külföldi kiküldetések adókockázatai is, és alapos mérlegelést igényel, hogy melyik országnak, és milyen jövedelmek tekintetében van adóztatási joga a magyar és a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények tükrében, valamint a járulékok esetében a Koordinációs Rendeletek, a szociális egyezmények, illetve a hazai jogszabályok alapján.

A leggyakrabban előforduló problémák a következők lehetnek:

 • A1-es igazolás hiányában végzett munka (külföldi járulék kockázat)
 • rendelkezésre álló A1-es igazolás birtokában feltárásra kerül, hogy a tényleges munkáltató a fogadó fél (külföldi járulék kockázat)
 • magyar járulékfizetési kötelezettség esetén a magyar járulékalap hibás meghatározása (túl alacsony járulék és szociális hozzájárulási adó alap).
 • a kiküldetés csak látszólagos, valójában a személyes szükségletek kielégítését szolgálja (kiküldetéshez kapcsolódó szállás és utazási költségek adókezelése).
A külföldi kiküldetések adókockázatai súlyos szankciókhoz vezethetnek

Azt is látni kell, hogy más kockázati szintet képvisel egy pár napos külföldi konferencia, egy több éves külföldi kiküldetés nemzetközi cégcsoporton belül, az ügyvezető egy hónapos külföldi nyelvtanulása, vagy akár egy felváltó kiküldetésnek minősíthető külföldi munkavégzés.

A kiküldetések során elkövetett hibák, vagyis a külföldi kiküldetések adókockázatai sajnos súlyos szankciókhoz is vezethetnek. A jogszabályok helyes értelmezése elengedhetetlen minden egyes esetben, és egyet kell értenünk a NAV által az állásfoglalásokban sokszor megfogalmazott kitétellel is, mely szerint egy adott ügylet (esetünkben kiküldetés) helyes adókezelésének megállapításához minden egyes körülményt körültekintően kell megvizsgálni.

Az expatok adózásának és társadalombiztosítás-fizetési kötelezettségének területén a WTS Klient csapata speciális szaktudással rendelkezik. Célunk, hogy a kiküldött kollégák számára az adófizetés és az adóbevallás folyamata, annak esetleges bonyolultsága ellenére gördülékenyen és hibátlanul történjen meg. Segítségünkkel minimalizálhatóak a külföldi kiküldetések adókockázatai, és nagyobb eséllyel kerülhető el a szankció. Keresse szakértőinket bátran!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.