2020. április 8.

Elindult a gazdaságvédelmi akcióterv második szakasza Magyarországon

Csökken a szociális hozzájárulási adó és indul a bértámogatási program

Április 6-án, hétfőn újabb intézkedéscsomagot jelentett be Orbán Viktor a koronavírus okozta veszélyhelyzet gazdasági hatásainak enyhítése érdekében. A gazdaságvédelmi akcióterv a GDP 18-20%-át csoportosítja át három szakaszban. Az első szakaszban a kormány a társadalombiztosítási járulékot csökkentette meghatározott iparágakban, segítséget nyújtott a katásoknak és felfüggesztette a bankhitelek törlesztését. A gazdaságvédelmi akcióterv hétfőn indított második ütemének része többek között egy bértámogatási program, a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítása, valamint több mint 2000 milliárd forint értékű támogatott hitel biztosítása vállalatok finanszírozására.

Új alapok a járványügyi védekezésre és a gazdaság újraindítására

Mint azt nemrég megjelent cikkünkben előre jeleztük, az intézkedések miatt módosult a 2020-as költségvetés: a költségvetési hiányt 1%-ról 2,7%-ra emelték. Az ezzel kapcsolatos rendelet „Magyarország 2020. évi központi költségvetésének a veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályairól” címmel hétfő éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben.

A 92/2020. (IV. 6.) kormányrendelet szerint a járványügyi védekezés és a gazdaság újraindítása érdekében szükséges hazai, illetve esetleges európai uniós források és kiadások elszámolására létrejön három alap: a Járvány Elleni Védekezési Alap, a Gazdaságvédelmi Alap és az Európai Unióból Érkező Járvány Elleni Támogatások Alapja. A kormány a pártok támogatása címen szereplő előirányzatok 50%-át átcsoportosítja a Járvány Elleni Védekezési Alapba, a belföldi gépjárművek után 2020. évben beszedett gépjárműadó, illetve a kiskereskedelmi adóból származó bevétel pedig szintén a Járvány Elleni Védekezési Alapba kerül.

A gazdaságvédelmi akcióterv második ütemének legfontosabb elemei

A számos elemből álló gazdaságvédelmi akcióterv legfontosabb gazdasági intézkedései az alábbiak (az egyes intézkedéseket pontosító részletszabályokat a cikk írásának időpontjában még nem közölték):

  • A munkáltató által fizetett szociális hozzájárulási adó a korábban kötött megállapodásoknak megfelelően 2020. július 1-jétől 2 százalékponttal, vagyis 15,5%-ra csökken.
  • A munkahelyek megmentése érdekében a rövidített munkavégzést (Kurzarbeit) állami támogatás segíti. Ha a termelés átmenetileg leáll (az átmenetiség pontos fogalma még nem tisztázott), a magyar állam legfeljebb három hónapra átvállalja a kieső munkabér 70%-át. Az átvállaláshoz valószínűleg feltételrendszer kapcsolódik majd.
  • Legfeljebb három hónapra 40%-os bérkiegészítést nyújt az állam a kutatás-fejlesztés területén dolgozó alkalmazottak és a mérnökök számára.
  • A beszámolási kötelezettséget és a kapcsolódó adóbevallásokat – a naptári évvel azonos üzleti éves vállalkozásokat érintő május végi határidő helyett – szeptember 30-áig lehet benyújtani. Értelmezésünk szerint az éves adóbevallás benyújtásának határideje is meghosszabbodik (társasági adó, helyi iparűzési adó).
  • Az EKÁER rendszerben bevezetik a biztosíték alóli mentesség
  • Az áfa-visszatérítés menete felgyorsul: az eljárás normál adózók esetében 75 nap helyett 30 nap lesz, megbízható adófizetők esetében pedig 30 nap helyett 20 nap lesz.
  • A gazdaságvédelmi akcióterv részeként különleges fizetési könnyítések, részletfizetési, fizetéshalasztási és adómérséklési lehetőségek lépnek életbe, illetve egyszerűsödnek a nyomtatványok.
  • A veszélyhelyzeti időszak mulasztásai miatt az adózói minősítésben az adózókat nem érheti hátrány.
  • Az új intézkedések értelmében továbbra is a magyar társadalombiztosítási rendszerben maradnak azok, akik a járvány következtében fizetés nélküli szabadságra kényszerülnek, tehát biztosítotti jogviszonyuk nem változik.
  • A betegszabadsággal kapcsolatos dokumentumokat a korábbi gyakorlattal ellentétben elektronikus úton is be lehet nyújtani.
  • A munkavállalóikat megtartó cégek számára technológiafejlesztésre, környezetvédelmi és energiahatékonysági beruházásra összesen több 100 milliárd forintnyi keretösszeggel jelennek meg pályázatok.
  • Az idegenforgalmi adót a kormány az év végéig felfüggeszti. Június végéig a SZÉP-kártya után a szociális hozzájárulási adó 4%-ra csökken, és megemelkedik a hozzá tartozó összeghatár is.
  • A kiemelt beavatkozási területekre a következő három évben többletforrásokat biztosít az állam, beruházási támogatások, adócsökkentések, infrastruktúrafejlesztés, kedvezményes és garantált hitelek, tőkeprogramok formájában.
  • A vállalati szektort hitelgarancia- és tőkeprogramokkal támogatják.

A WTS Klient mindent megtesz azért, hogy a veszélyhelyzet miatt elindított gazdaságvédelmi akcióterv további részleteiről is naprakészen értesítse és ebben a nehéz helyzetben is segítse ügyfeleit. Amennyiben kérdése merül fel azzal kapcsolatban, hogy az új intézkedések hogyan érintik az Ön vállalkozását, illetőleg, hogy milyen lehetőségeket ad a jelenlegi szabályozás például az adók megfizetésének terén, forduljon hozzánk bizalommal!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.