2021. január 14.

Csökkenő helyi iparűzési adó a kkv-knak és változás a Számlarendeletben

Új fontos jogszabályok léptek életbe

November végén megjelent összeállításunkban részletesen számba vettük a döntéshozók számára legfontosabb 2021. évi adómódosításokat, többek között a helyi iparűzési adó feltöltésének eltörlését, az e-kereskedelemmel vagy a társasági adó felajánlásával kapcsolatos újdonságokat. Az azóta is folyamatosan változó adójogszabályi környezetben azonban érdemes odafigyelnünk az újabb módosításokra, különösen a helyi iparűzési adó kis- és középvállalkozásokat (kkv) érintő csökkentésére, valamint a számlakibocsátás új szabályaira.

A helyi iparűzési adó felezése 4 milliárd forint alatti bevétel esetén

A kkv-k számára kedvező módosítás 2020. december 22-én jelent meg a Magyar Közlönyben, és még aznap életbe is lépett. A jogszabály 1%-ban állapítja meg a helyi iparűzési adó mértékét a 2021-ben végződő adóévre azoknak a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, amelyeknek az alkalmazandó önkormányzati rendelet szerint megállapított adómértékük eredetileg több, mint 1% lenne. Ez a kedvezmény tehát gyakorlatilag „adófelezést” jelent a helyi iparűzési adó egyébként (a legtöbb önkormányzat esetén) 2%-ban maximalizált mértékéhez képest. Nagyon fontos azonban, hogy a rendelet csak azokra a kkv-kra vonatkozik, amelyek éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszegük értékhatára legfeljebb 4 milliárd forint. A kkv definíciónak való megfelelés ellenőrzését ezen módosítás miatt is javasoljuk ellenőrizni.

Az érintett vállalkozásoknak a 2021-ben, az adott előleg-fizetési időpontban esedékes – a bevallott és az önkormányzati adórendelet szerinti adómértékkel bevallandó – adóelőleg 50%-át kell megfizetni. A vállalkozás iparűzési adóelőleg-kötelezettségének összegét az adóhatóság hivatalból, határozathozatal nélkül csökkenti a meg nem fizetendő előleg-részlet összegével.

A kormányrendelet szerint a kedvezményes helyi iparűzési adó állami támogatásnak minősül, ezzel összefüggésben az adózók 2021. február 25-éig kötelesek a székhelyük, telephelyük szerinti önkormányzati adóhatóság felé egy meghatározott tartalmú nyilatkozatot tenni (illetve kötelesek telephelyük címét is bejelenteni, amennyiben ezt még nem tették meg).

Fontos technikai részlet, hogy a fenti nyilatkozat kizárólag a NAV-on keresztül, elektronikus úton, a megfelelő elektronikus nyomtatványon nyújtható be.

Elektronikus számlázás a NAV-on keresztül

Az év végén kihirdetett jogszabályváltozások közül a helyi iparűzési adó csökkentésén túl a Számlarendelet (23/2014. NGM rendelet) módosítására is érdemes különösen figyelni. A módosítás december 30-án jelent meg a Magyar Közlönyben, és január 4-én lépett életbe.

Mint ahogy arról már korábban többször beszámoltunk, január 1-jén újabb szintet lépett Magyarországon a NAV online számla adatszolgáltatási rendszere, és ezzel az online számla adatszolgáltatási kötelezettség már a nem adóalanyok részére kibocsátott számlákra, illetve az adóalany részére a Közösségen belüli adómentes termékértékesítésről kibocsátott számlákra, vagy akár az export számlákra is kiterjed (összességében tehát immár minden, a magyar áfa szabályok szerint kiállítandó számlára). A 3.0-ás XSD 2021. január 4-étől használható az éles Online Számla rendszerben, de alkalmazása majd csak 2021. április 1-jétől lesz kötelező.

A Számlarendelet aktuális módosítása értelmében az adózók az online számla adatszolgáltatási kötelezettség alá eső egyes meghatározott számláikat a NAV erre a célra kialakított infrastruktúráján keresztül bocsáthatják vevőik rendelkezésére. A számlakibocsátó – amennyiben elektronikusan állítja ki számláját (pl. PDF formátumban), és az adatszolgáltatásban beküldi a számla ún. HASH kódját – mentesül a digitális aláírás és időbélyegző használatától, továbbá mindkét fél számára a számla elektronikus archiválása leegyszerűsödik a PDF állomány biztonsági mentésére.

A jogszabály-változás eredményeképpen az adózók előtt egy újabb lehetőség nyílik meg a partnereikkel való elektronikus számlázási rendszer bevezetésére, illetve a számlák továbbítására, archiválására. A NAV ezen jogszabállyal újabb lépést tett a számlázás automatizálásának, az adózói adminisztrációs terhek csökkentésének irányába.

Számlázó programok bejelentése / kijelentése 

A Számlarendelet aktuális módosítása hatályon kívül helyezi továbbá a számlázó programok használatba vételének, illetve a használat megszüntetésének NAV felé történő bejelentési kötelezettségét. 

Közzétették a nem együttműködő államokat

Ugyancsak a Magyar Közlöny december 30-ai számában jelent meg az adózási szempontból nem együttműködő államok listájának közzétételéről szóló jogszabály is. A listában a következő országok szerepelnek: Amerikai Szamoa, Anguilla, Barbados, Fidzsi-szigetek, Guam, Palau, Panama, Szamoa, Seychelle-szigetek, Trinidad és Tobago, Amerikai Virgin-szigetek és Vanuatu.

A lista elsősorban társasági adó szempontból releváns, azon belül is az ún. ellenőrzött külföldi társaságként való minősítéshez kapcsolódóan bír jelentőséggel.

A cégek döntéshozóinak az idei évben számos új, adózást és számlázást érintő szabállyal kell megbarátkozniuk és számolni kell azzal is, hogy a törvényhozók – a folytatódó koronavírus-járvány miatt is – továbbra is gyakran, gyors és drasztikus változásokat rendelnek el. A WTS Klient adószakértői készséggel állnak rendelkezésére, hogy akár a helyi iparűzési adó, akár a számlakibocsátás vagy más adózási kérdés kapcsán támogassák döntéseit!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.