2021. március 23.

Január 1-jétől BIREG rendszer az EKÁER mellett?

Újabb bejelentési kötelezettségek terhelik a fuvarozókat, és új adminisztratív terhek a címzetteken és feladókon

2021. január 1-jén lépett hatályba a 261/2011. (XII.7.) kormányrendelet módosítása és ezt követően elindult Magyarországon a BIREG rendszer. A kormányrendelet a díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áruszállítási, valamint az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről, továbbá az ezekkel összefüggő jogszabályok módosításáról szól, és előírja a BIREG rendszer használatát. Miközben tehát az EKÁER-rendszerrel kapcsolatos kötelezettségek csökkentek, a fuvarozókra újabb adminisztrációs terhek nehezednek.

Mit jelent pontosan a BIREG? 

Az Előzetes Elektronikus Engedélyregisztrációs, vagyis a BIREG rendszer (bilaterális regisztrációs rendszer) 2021. január 1-jétől bevezetett, a hatóság által üzemeltetett új elektronikus rendszer. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a nemzetközi közúti áruszállításhoz használt bilaterális és multilaterális, valamint CEMT engedélyek jogszerű felhasználásának ellenőrzésére és nyomon követhetőségére hozta létre.

Kiket érinthet a BIREG regisztrációs kötelezettség? 

A BIREG rendszer használata, a rendszerbe történő regisztráció minden olyan vállalkozást érinthet, akik közúti személy- és áruszállító tevékenységet végeznek. Ebbe a körbe nem tartoznak bele azok az uniós vállalkozások, amelyek tisztán közösségi engedéllyel végzik a szállítást. 

Milyen fuvarokat kell regisztrálni? 

A BIREG rendszerben történő bejelentési kötelezettség a Magyarország területét érintő, díj ellenében nemzetközi közúti árutovábbítást végző, 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművekre, a saját számlás nemzetközi közúti áruszállítást végző, 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárműre, valamint a Magyarország területén végzett kabotázs fuvarozást végző tehergépjárműre vonatkozik.

Mikor kell bejelentést tenni? 

A bejelentési kötelezettségek a belföldre történő belépéshez és a belföldről történő kilépéshez, valamint a fel- és lerakodáshoz kapcsolódnak.

Hogyan működik a BIREG rendszer, miként lehet regisztrálni? 

A BIREG rendszerbe való regisztráció egy kétlépcsős folyamat. Elsőként az adott vállalkozásnak kell regisztrálnia a rendszerbe. Meg kell adni a vállalkozás nevét, székhelyét, elérhetőségeit, a közösségi engedély vagy a nemzetközi áruszállításra feljogosító engedély számát, emellett meg kell határozni egy egyedi cégazonosítót, amellyel a BIREG rendszeren belül azonosítani lehet a céget. Ezután kerül sor a fuvarok regisztrációjára, amelynél fel kell tüntetni a fel- és lerakóhelyet, a jármű rendszámát és környezetvédelmi besorolását. Ezek alapján fogja a rendszer eldönteni, hogy a fuvarozás engedélyköteles művelet-e. Ezekhez a fuvarműveletekhez eseményeket kell hozzárendelni. Ilyen esemény a Magyarország területére történő belépés, a Magyarország területén történő le-, majd felrakodás, valamint a Magyarország területéről történő kilépés. Kabotázs fuvar esetén a rögzítendő esemény a kabotázst megelőző, Magyarországra irányuló fuvarfeladat és a Magyarország elhagyására irányuló nemzetközi fuvarfeladat.

Milyen feladatok vonatkoznak a címzettekre és feladókra? 

2021. január 1-jétől a címzettek és a feladók feladata a BIREG regisztráció és a nemzetközi fuvarozási engedély érvényességének ellenőrzése, valamint a fuvarnaplón vagy az engedélyen egyes, szállítással összefüggő adatok rögzítése. Ez a feladatkör a jelenlegi tervek szerint 2021. július 1-jétől kibővül a szállítással összefüggő adatok BIREG rendszerben történő rögzítésével, fuvarlevél feltöltésével. Az esetleges problémákat azok észlelését követően a címzett vagy a feladó köteles a közlekedési hatóságnak, a vámhatóságnak vagy a rendőrségnek bejelenteni.

Milyen jogkövetkezményekkel jár, ha nem teljesítjük BIREG kötelezettségünket? 

2021. február 1-jétől a BIREG rendszer használatának elmulasztása az engedély nélkül végzett fuvarozás szankciójával azonos. A fuvarozókat és a feladót, illetve a címzettet is érheti szankció. A fuvarozók esetében a BIREG rendszer használatának, vagyis a regisztrációs kötelezettség teljesítésének elmulasztása 800 000 forintos bírságot von maga után, míg a feladó, illetve a címzett a bejelentési és engedélykezelési kötelezettségének elmulasztása esetén számíthat bírságra, 300 000 forint értékben.

Javasoljuk, hogy vállalkozásán belül egyeztessen a logisztikai szakemberekkel a BIREG regisztráció szükségességéről, illetve külsős logisztikai szolgáltató esetén ellenőrizze, hogy partnere tisztában van-e a változásokkal, és ezekkel összhangban kezeli-e szállítmányait. Amennyiben kérdése lenne a rendszerrel kapcsolatos kötelezettségeiről, keresse meg bizalommal a WTS Klient adószakértőit!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.