2021. május 12.

Igazolási kérelem benyújtásával halasztható egyes bevallások és beszámolók határideje

Június 30-áig elkerülhető a mulasztási bírság

igazolási kérelem

Akárcsak a járvány első és második hullámában, a Pénzügyminisztérium és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal most is adókönnyítésekkel igyekszik segíteni a járvány által sújtott cégeknek.

Az igazolási kérelem benyújtásakor az adót is be kell fizetni

A koronavírus harmadik hullámában hozott speciális adóügyi könnyítés az egyes adóbevallások és éves beszámolók határidejére van hatással azoknál a vállalkozásoknál, amelyek kötelezettségeiknek az eredeti határidőre, vagyis május 31-éig önhibájukon kívül a járvány miatt nem tudnak eleget tenni.

A május 31-ei határidőt elmulasztó cégek és szervezetek csak akkor mentesülhetnek a mulasztási bírság alól, ha június 30-áig benyújtják a járványügyi indokokat tartalmazó igazolási kérelmeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Az igazolási kérelem a számviteli beszámoló mellett négyféle bevallás késedelmes megküldésének, illetve a transzferár-dokumentáció késedelmes elkészítésének jogkövetkezményei alól mentesíthet.

Fontos, hogy az igazolási kérelem benyújtásával egyidejűleg az elmulasztott bevallásokat is be kell nyújtani, és a társasági adót, a kisvállalati adót, az innovációs járulékot és az energiaellátók jövedelemadóját is meg kell fizetni, vagy jelezni kell az esetleges fizetési nehézséget.

Méltányolandó körülmények

Az igazolási kérelem benyújtása nem jelenti ugyan egyúttal annak elfogadását is, de a NAV ígérete szerint ezeket a kérelmeket gyorsan és méltányosan bírálja el, a kérelmekben a koronavírus-járványra visszavezethető indokokat különösen méltányolandó körülménynek minősítve. Nem árt tudni, hogy mivel a veszélyhelyzetben a tag- és közgyűlések akár személyes jelenlét nélkül, online is megtarthatóak, ezek elmaradása nem feltétlenül tekinthető méltányolandó körülménynek.

A könnyítés nem vonatkozik a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodókra, vagyis a tőzsdei cégekre, bankokra, biztosítókra és befektetési vállalkozásokra.

A WTS Klient igyekszik folyamatosan, naprakészen értesíteni ügyfeleit a koronavírus-járvány miatt hozott gazdasági intézkedésekről. Amennyiben kérdése merül fel azzal kapcsolatban, hogy az intézkedések hogyan érintik az Ön vállalkozását, forduljon hozzánk bizalommal!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.