2021. június 16.

Év végéig szocho-mentesség a reprezentációra és üzleti ajándékra

Elfogadták a tavaszi adócsomagot is

szocho-mentesség

Kilenc új kormányrendelet, köztük több adómódosítás jelent meg június 9-én a Magyar Közlöny 2021/107. számában. Ugyanezen a napon, a Magyar Közlöny 2021/106. számában kihirdették a május 11-én beterjesztett és június 8-án elfogadott tavaszi adócsomagot is. A 318/2021. (VI. 9.) Korm. rendeletben foglalt adózási intézkedések – köztük a reprezentációra és üzleti ajándékra vonatkozó szocho-mentesség – a járvány után a magyar gazdaság újraindítását kívánják elősegíteni.

Adóigazgatási könnyítések 

A kormányrendelet alapján az adóhatóság egy alkalommal, legfeljebb 6 havi pótlékmentes fizetési halasztást vagy legfeljebb 12 havi pótlékmentes részletfizetést engedélyez az ezt kérelmező adózónak, ha az valószínűsíti, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza. A kérelmet és a fizetési nehézség indoklását 2021. december 31-éig kell benyújtani, a kedvezmény az adóhatóságnál nyilvántartott, legfeljebb 5 millió forint összegű adóra kérhető.

Ha az adótartozás megfizetése a kérelmező gazdálkodási tevékenységét a veszélyhelyzetre visszavezethető okból ellehetetlenítené, az adóhatóság az adótartozást egy alkalommal, legfeljebb 20%-kal, legfeljebb 5 millió forinttal mérsékli. Ez erre vonatkozó kérelem benyújtási határideje szintén 2021. december 31., az adómérséklés csak egy adónem tekintetében kérelmezhető.

Az adótartozás mérséklése esetén a fennmaradó összegre fizetési kedvezmény nem engedélyezhető. Az adótartozás mérséklése nem engedélyezhető, ha az adóhatóság az adózó részére fizetési kedvezményt engedélyezett.

Szocho-mentesség 

A kormányrendelet értelmében nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni az Szja törvényben meghatározott reprezentáció és üzleti ajándék juttatása után, ha a juttatás 2021. június 10. és a 2021. december 31. között történik.

A reprezentációra és üzleti ajándékra vonatkozó szocho-mentesség mellett további változás, hogy 2021. június 10. és 2021. december 31. között létrejött munkaviszony esetében munkaerőpiacra lépőnek számít az is, aki a NAV rendelkezésére álló adatok szerint a kedvezményezett foglalkoztatás kezdetének hónapját megelőző 183 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkezett a tb-törvény szerinti biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal, egyéni, társas vállalkozói jogviszonnyal.

SZÉP-kártya és turizmusfejlesztési hozzájárulás

A fentieken túl a kormányrendelet ismét meghosszabbítja a Széchenyi Pihenő Kártya formájában – béren kívüli juttatásként – adható összegre vonatkozó szocho- mentesség érvényességét a 2021-ben adott juttatások tekintetében, és fenntartja a tavaly tavasszal már megemelt, és egyszer már meghosszabbított éves keretösszeget. Ez a költségvetési szervnek nem minősülő munkáltatóknál 800 ezer forintot jelent, amelyből a SZÉP-kártya szálláshely alszámlájára 400 ezer forint, a vendéglátásra 265 ezer forint, szabadidős felhasználásra 135 ezer forint utalható.

A turizmusfejlesztési hozzájárulást 2021. január 1-jétől 2021. december 31-éig nem kell megállapítani, bevallani és megfizetni sem.

Ha bármilyen kérdésük merülne fel a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatás alkalmazása, a reprezentációra és üzleti ajándékra vonatkozó szocho-mentesség vagy a kormányrendelet bármely más eleme kapcsán, adószakértőink természetesen szívesen állnak rendelkezésükre!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.