2020. november 11.

További fél évig érvényben maradnak a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatás új szabályai

A stratégiai vállalatokban való részesedésszerzés szigorítása is meghosszabbodik

Fél évvel tovább lesz érvényben a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatás szocho-mentessége és megemelt keretösszege, továbbá a stratégiai vállalatokban való részesedésszerzés szigorú szabályozása aszerint a törvénymódosítás szerint, amelyet a Magyar Országgyűlés 2020. október 27-én fogadott el. A járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos egyes szabályok megállapításáról és a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló T/13308. számú törvényjavaslatot október 16-án, a törvényjavaslathoz kapcsolódó T/13308/8. számú összegző módosító javaslatot pedig október 22-én nyújtották be a parlamentnek.

A SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatás adókönnyítései

A módosítás értelmében további fél évvel meghosszabbodik a tavaszi adókönnyítések részeként bevezetett szociális hozzájárulási adómentesség a Széchenyi Pihenő Kártyára, vagyis SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatás esetében. Ez azt jelenti, hogy a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatás után 2021. június 30-áig nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a munkáltatónak, amennyiben a juttatás nem haladja meg a törvény által meghatározott rekreációs keretösszeget.

A módosítás ugyaneddig a határidőig fenntartja továbbá a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatás tavasszal megemelt éves keretösszegét is. Ez a költségvetési szervnek nem minősülő munkáltatóknál 800 ezer forintot jelent, amelyből a SZÉP-kártya szálláshely alszámlájára 400 ezer forint, a vendéglátásra 265 ezer forint, szabadidős felhasználásra 135 ezer forint utalható.

Új szabály a külföldiek tulajdonszerzésével kapcsolatban

A SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatás szocho-mentességének és megemelt keretösszegének kitolása mellett a módosítás másik nagyon fontos eleme, hogy 2021. június 30-áig meghosszabbítja az ún. stratégiai jelentőségű társaságokban a külföldiek tulajdonszerzésével kapcsolatos bejelentési kötelezettséget a jogszabály által érintett jogügyletek vonatkozásában.

A bejelentési kötelezettség alól kivételt képező eseteknél új elemként jelenik meg a külföldi székhelyű jogi személy és kapcsolt vállalkozása között létrejött jogügylet, tehát ilyen esetekben nem áll fenn bejelentési kötelezettség.

Változás a fizetésképtelenségi eljárásokban

A fizetésképtelenségi eljárások kapcsán fontos kiemelni, hogy 2020. december 31-éig a hitelező akkor nyújthat be a felszámolási eljárás megindítására vonatkozó kérelmet az adós szerződésen alapuló, lejárt és nem vitatott tartozása alapján, ha az adósnak küldött fizetési felszólításban a tartozás megfizetésére engedélyezett végső határidő, valamint az azt követő 75 nap is eredménytelenül telt el. A módosítás tehát jelentősen meghosszabbítja a lejárt tartozás felszámolási eljárás útján történő megfizetésének kikényszeríthetőségét.

Ha bármilyen kérdésük lenne a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatás alkalmazásával vagy a törvénymódosítás bármely más elemével kapcsolatosan, adószakértőink természetesen szívesen állnak rendelkezésükre.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.