2021. november 16.

Családtámogatási ellátások 2021-2022-ben

Ismét bővül a juttatások köre

családtámogatási ellátások

Két évvel ezelőtt már összefoglaltuk, hogy melyek Magyarországon a legfőbb és leggyakoribb magyarországi családtámogatási ellátások. Ahogy azonban azt már megszokhattuk, ezek összege minden évben változik, ráadásul bővül a juttatások köre és a családtámogatási ellátások iránti jogosultságok is módosulnak. A változásokban bizony nem mindig könnyű eligazodnunk, így az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy 2021-ben és 2022-ben milyen ellátásokra és kedvezményekre jogosultak a szülők, a munkavállalók, illetve, hogy egyes vállalkozások esetleg milyen kedvezményes adózású támogatási formákkal számolhatnak.

Apanap 

A gyermek megszületése után az apa öt nap fizetett szabadságra jogosult, amelyet a szülést követő második hónap végéig vehet ki egyben vagy részletekben. Az erre a pótszabadságra jutó jövedelmet és közterheit a Magyar Államkincstár a munkáltató részére utólagosan megtéríti.

Gyermek után járó pótszabadság 

Mindkét szülő jogosult a gyermekei számának megfelelő fizetett pótszabadság igénybevételére, amely egy gyermek esetén két nap, két gyermek esetén négy nap, három vagy annál több gyermek esetén hét nap. Ez a pótszabadság már a gyermek megszületésének évében jár a szülők részére és utoljára abban az évben vehető igénybe, amelyben a gyermek betölti a 16. évét.

Családi adókedvezmény 

A szülők (egyedül vagy megosztva) jogosultak az összevont személyi jövedelemadó alapjuk csökkentésére a gyermekek számának megfelelően. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy egy gyermek esetén havi 66 670 forinttal, két gyermek esetén gyermekenként havi 133 330 forinttal, három vagy több gyermek esetén gyermekenként havi 220 000 forinttal csökkenthető az összevont szja-alap. Ez adóban 10 000, 20 000, illetve 33 000 forint kedvezményt jelent kedvezményezett eltartottanként. Családi adókedvezményre a szülők már a terhesség 91. napjától jogosultak.

Amennyiben a személyi jövedelemadó alap nem nyújt megfelelő fedezetet a teljes családi adókedvezmény igénybevételére, úgy a szülő a társadalombiztosítási járulékkal szemben is elszámolhatja a kedvezményt (családi járulékkedvezmény) annak összegéig. 2020. július 1-jétől a korábbi 1,5% munkaerőpiaci járulék is beépült a társadalombiztosítási járulékba, ami magasabb kedvezményalapot eredményez.

Itt kell megemlítenünk az első házasok kedvezményét is, amely a házasságkötéstől számított 24 hónapon keresztül jár azoknak a pároknak, amelyeknél legalább egyikőjüknek ez az első házassága. A pár valamelyike vagy mindketten összesen havi 33 335 forint adóalap kedvezményt érvényesíthet(nek), amely a gyakorlatban havi 5 000 forint adócsökkenést jelent – a családi adókedvezmény esetleges igénybevételétől függetlenül.

Rendkívüli adóvisszatérítés 

2022. február 15-éig a gyermekes családok egy rendkívüli adóvisszatérítést kapnak. Az adóvisszatérítés minden családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár és a 2021. évi, alábbi tevékenységek után fizetett adóra vonatkozik: az önálló és a nem önálló tevékenység, valamint az egyéb jövedelem adója, az ekho kétharmada, illetve a gyermeket nevelő katás vállalkozók a 2021-es tételes adójának egynegyede. A személyi jövedelemadó legfeljebb azonban a 2020. decemberi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalmáig jár vissza. Az szja és az ekho szerint adózó szülőknek külön-külön, legfeljebb 809 000 forintot térít vissza az állam.

25 év alattiak személyi jövedelemadó kedvezménye 

A családtámogatási ellátások másik új eleme a 25 év alattiakat érinti. 2022. január 1-jétől a 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az összevont adóalapba tartozó jövedelmeik, vagyis a bérjövedelmük, illetve további nem önálló tevékenységből származó, valamint egyes önálló tevékenységből származó jövedelmeik (pl. megbízási díj, vállalkozói jövedelmek stb.) után. Itt is bevezetnek egy korlátot. Ez azt jelenti, hogy adóévenként legfeljebb a jogosultsági hónapok számának és a teljes munkaidőben alkalmazásban állók Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének szorzataként megállapított értékhatárig nem kell személyi jövedelemadót fizetni, az ezt meghaladó keresetre nem lesz érvényes a személyi jövedelemadó mentesség. 

Bölcsőde és óvoda 

Adómentes juttatásként adható, megtéríthető a bölcsődei és óvodai szolgáltatás, ellátás a munkavállaló gyermekei részére az erről szóló számla alapján a költség összegéig.

Iskolakezdési támogatás 

A korábbi években kedvelt cafeteria elem volt az általános iskolás vagy középiskolás gyerekek után adható, kedvezményes adózású iskolakezdési támogatás. Az iskolakezdési támogatás azonban a bérrel megegyező módon adókötelessé vált.

Családi pótlék 

A legklasszikusabb a családtámogatási ellátások közül a családi pótlék. Az állam havonta családi pótlékot folyósít a szülő részére a gyermek születésétől a tanulmányainak befejezéséig, de legfeljebb addig a tanévnek a végéig, amelyben a gyermek betölti a 20. évét. A családi pótlék összege több éve nem változott, és a 2022. évben is maradnak a kifizetések. Ez egy gyermek esetén 12 200 forint, két gyermek esetén gyermekenként 13 300 forint, három vagy több gyermek esetén gyermekenként 16 000 forint. Magasabb összegű családi pótlék jár a gyermeket egyedül nevelő szülőnek, illetve tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetén.

Anyasági támogatás 

Az állam által nyújtott anyasági támogatásra – 2021-ben és 2022-ben is 64 125 forint, ikergyermekek esetén 85 500 forint – az a nő jogosult, aki terhessége alatt legalább négyszer részt vett várandósgondozáson.

Gyermekgondozási családtámogatási ellátások

Csecsemőgondozási díjra (csed) az a nő jogosult, aki a szülést megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt. Csed a szülési szabadság időtartamára, azaz 168 naptári napra jár.

Gyermekgondozási díjra (gyed) az a szülő jogosult a gyermek két éves koráig, aki a gyermek születését megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt. A gyed összege 2021-ben legfeljebb havi 234 360 forint. Amennyiben elfogadják a 2022. évre a bruttó 200 000 forintos minimálbért, akkor a gyed összege 2022-ben maximum 280 000 forint lesz. Gyed mellett a gyermek féléves kora után a munkavállaló normál munkaidőben dolgozhat.

A gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) összege 2021-ben havi 28 500 forint gyermekenként és várhatóan 2022-ben sem változik ez az összeg. A munkavállaló a gyedhez hasonlóan a gyes mellett is normál munkaidőben dolgozhat a gyermek féléves kora után. Gyes a gyermek három éves koráig jár a szülő, illetve a nagyszülő részére.

2021-ben és 2022-ben havi 28 500 forint összegű gyermeknevelési támogatásra (gyet) jogosult az a szülő, nagyszülő, aki három vagy annál több gyermeket nevel, mégpedig a legkisebb gyermek hároméves korától nyolcéves koráig. Gyet mellett azonban a szülő vagy nagyszülő csak heti 30 órában, vagy időkorlátozás nélkül, otthoni munkavégzésben alkalmazható.

A 2021-ben és 2022-ben nyújtható családtámogatási ellátások közül a fenti ellátások és juttatások csak az általános és legjellemzőbb eseteket gyűjtöttük össze. Vannak speciális esetek és rendelkezések, amelyekre nem tértünk ki, de bérszámfejtési szakértőink örömmel adnak bővebb információt vállalkozásuk részére a 2021-es és 2022-es családtámogatási ellátások bármely eleméről.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.