2021. november 2.

Személyi jövedelemadó visszatérítés külföldieknek

Kinek, miből és mennyi jár vissza?

személyi jövedelemadó visszatérítés

A személyi jövedelemadó visszatérítés mostanság a magyar sajtó egyik legforróbb témája. Mindenhonnan erről olvasni és hallani: a gyermeket nevelő szülők már várhatják a pénzvisszatérítést, az adóhatóság rendszere már most felkészült a 2022. februári kiutalásra. Nézzük meg azonban részletesebben a teljesség igénye nélkül, kinek is jár vissza és miből! Jár-e vajon a személyi jövedelemadó visszatérítés a külföldi munkavállalóknak, és ha igen, milyen feltételekkel?

Ki jogosult az adóvisszatérítésre?

A személyi jövedelemadó visszatérítés alapvetően azáltal a magánszemély által vehető igénybe, aki 2021-ben legalább egyetlen napig családi kedvezményre jogosult, és összevont adóalapba tartozó jövedelmet, például munkaviszonyból származó jövedelmet, megbízási díjat, vagy ingatlanbérbeadásból származó jövedelmet szerez ebben az évben. Fontos, hogy külön adózó jövedelmek (például ingatlanértékesítés) után nem jár a visszatérítés. Kaphat ugyanakkor visszatérítést az a családi kedvezményre jogosult, aki például kisadózó egyéni vállalkozó státuszban dolgozik. 

A kulcs tehát a családi kedvezményre való jogosultság. A legtöbb esetben, aki Magyarországon családi pótlékra jogosult, jogosult a családi kedvezményre, így adóvisszatérítésre is. A gyermeküket együtt nevelő szülők esetében mindkét fél jogosultsággal bír, akár élettársak, akár házasok.

Mekkora összegről beszélünk? 

A személyi jövedelemadó visszatérítés összege a 2021. évi személyi jövedelemadó alap adójának kedvezményekkel csökkentett része, összességében jogosultanként maximum 809 000 forint. Kisadózóknál a befizetett tételes adó egynegyede jár vissza, éven belüli vegyes – például munkaviszonyban is és kisadózóként is töltött – jogviszonynál együttesen a fent jelzett korlát figyelembevételével. Amennyiben a kedvezményre mindkét szülő jogosult, akkor mindketten jogosultak adóvisszatérítésre is, még akkor is, ha a családi kedvezményt gyakorlatban csak egyik szülő érvényesíti.

Ha külföldi vagyok, engem is megillet a személyi jövedelemadó visszatérítés? 

Igen, amennyiben a családi pótlékra való jogosultság fennáll, és magánszemélyként jogosult kedvezményt igénybe venni. Ez utóbbi kérdés vizsgálatához segítségül hívjuk a személyi jövedelemadóról szóló törvény 1/A. § (3) bekezdését. Eszerint azon külföldi illetőségű magánszemélyek jogosultak belföldön adójellegű kedvezményt igénybe venni, akiknek a belföldi adókötelezettség alá eső jövedelme eléri az adóévi összes jövedelem (bármely más államban adóköteles jövedelmet is ideértve) 75%-át. Fontos kitétel, hogy a belföldi családi kedvezmény igénybevétele érdekében a vizsgált időszakban (adóévben) ilyen vagy ehhez hasonló kedvezményre nem lehet jogosult a magánszemély a másik államban.

Magyarországon, magyar cég alkalmazottjaként, munkaviszonyban dolgozó külföldiként is jár nekem a személyi jövedelemadó visszatérítés? 

Igen, ha az előzőekben leírt 75%-os feltétel teljesül, és családi pótlékra jogosult Magyarországon. Ilyenkor az adóhatóság a munkáltatótól kapott adatok alapján automatikus visszatérítést teljesít 2022. február 15-éig, amely „előleg” összeg módosítására az adóbevallás elkészítésekor, benyújtásakor lesz majd lehetőség.

Kiküldetésben vagyok külföldiként Magyarországon folyamatosan két évig, továbbra is a németországi munkáltatóm alkalmazásában állok, saját magam fizetem a személyi jövedelemadót negyedévente. Jogosult vagyok az adóvisszatérítésre?

Ha a kiküldetés esetén a korábbiak szerinti kedvezményre jogosultság fennáll (külföldi illetőségűként a 75%-os szabály alapján), akkor igen. Ugyanakkor ez esetben, mivel az adóhatóság nem kap magyarországi munkáltatótól adatokat a jövedelemről, nem tud automatikus visszatérítést teljesíteni. Ezért az éves személyi jövedelemadó bevallásban kell jelezni a személyi jövedelemadó visszatérítés összegét. Az adóbevallásban feltüntetett összeget ilyenkor leghamarabb 2022. március 1-jén utalja ki az adóhatóság.

A Magyarországon dolgozó külföldiek adózásával kapcsolatban a WTS Klient jelentős szaktudással rendelkezik. Ha ilyen jellegű kérdése van, kollégáink teljes körű elemzésére és szakértő válaszára biztosan számíthat. Keressen bennünket bizalommal!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.