2022. január 25.

Elektromos autók áfája: erre érdemes odafigyelni

Adókönnyítések vannak, de áfában nincs kegyelem

elektromos autók

Az elektromos autók beszerzése és fenntartása – azon túl, hogy környezetünkre gyakorolt negatív hatásuk kisebb lehet a belsőégésű motorral szerelt gépjárművek károsanyag kibocsátásának környezetkárosító hatásához képest – anyagilag is megérheti éppúgy a magánszemélyeknek, mint a gazdasági társaságoknak. Jellemzően magasabb áruk ellenére a hasznos élettartamukra vetített teljes költségük akár alacsonyabb is lehet egy nem elektromos autóéhoz képest. Zöld rendszámuknak köszönhetően ingyenesen parkolhatnak bizonyos parkolási övezetekben, fogyasztásuk költsége és szervízigényük jellemzően kisebb a benzines és dízelautókénál.

Adókönnyítések

Adózási szempontból is számos ösztönzőleg ható adókedvezmény és egyéb könnyítés vonatkozik az elektromos autókra, gondoljunk csak a regisztrációs adó, gépjárműadó és vagyonátruházási illeték mentességre. Gazdasági társaságoknál könnyítést jelent, hogy a fentieken túl az elektromos autók vonatkozásában még cégautóadó mentesség is fennáll, valamint bizonyos esetekben az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások társasági adókedvezménye is igénybe vehető elektromos autók beszerzésekor.

Elektromos autók az áfatörvényben

Az áfatörvényt vizsgálva úgy tűnik viszont, hogy az áfarendszerünk nem halad a korral és nem igazán helyezi előnybe az elektromobilitást a hagyományos meghajtással szemben. Néhány országban az elektromos autók beszerzésére állami támogatásként áfamentesség vonatkozik, vagy Szlovéniában például elérhető lesz az áfalevonás zéró emissziós járművek beszerzésére meghatározott értékhatárig, valamint a kapcsolódó üzemanyag, alkatrészek vásárlására és az ilyen járművekhez kapcsolódó szolgáltatásokra. Nálunk erről szó sincs. Az áfatörvény alapján, személyautó beszerzése esetén a felszámított áfa nem helyezhető levonásba (csak bizonyos kivételes esetekben, pl. halottszállító gépkocsi esetében vagy, ha a beszerzett autót bérbe adják). Az áfalevonás még akkor sem alkalmazható, ha a beszerzett személyautó a cég gazdasági érdekeit szolgálja, például egy területi képviselő autója esetében, amelyet túlnyomórészt egyértelműen ügyfelek látogatására használnak. Ezen felül a személyautók karbantartására, üzemeltetésére felszámított áfának is csak a fele helyezhető levonásba (és az is csak 2019-től).

A többi adótörvény szellemiségét követve lehet, hogy időszerű lenne korszerűsíteni az áfatörvényt is. Ha már teljes áfamentesség nem vonatkozhat az elektromos autókra a jelentős adókiesésre hivatkozva, legalább a fent említett levonási tilalmak és korlátozások alól mentesülhetnének az elektromos autók.

Az elektromos autók feltöltésének áfája

A legnagyobb problémát és adminisztrációs terhet azonban véleményünk szerint az elektromos autók árammal történő feltöltésének áfavonatkozása jelenti. Az áfatörvény alapján ugyanis a személyautókba tankolt üzemanyagra szintén áfalevonási tilalom vonatkozik, és ez alól nem mentesül az elektromos áram sem. Az autó feltöltése ebben a kontextusban nem jelenthet gondot, ha például egy elektromos autók töltésével foglalkozó cégtől vesszük az áramot (Magyarországon is egyre több elektromos autó töltőállomást üzemeltető cég van). A probléma akkor keletkezik, ha például a céges elektromos autóval a munkavállalók beparkolnak a cég parkolójába, és rádugják az autót tölteni a hálózatra. Mivel külön mérőóra hiányában igen nehéz elkülöníteni, hogy hány kW áram került felhasználásra az elektromos autók töltésére (melynek az áfája nem levonható), ezért az adóhatóság az áramszámla áfatartalma egy részének levonhatóságát bizonyára megkérdőjelezné. Ez a probléma természetesen akkor is felmerül, ha a munkavállalóknak engedélyezve van saját elektromos autójuk töltése a cégnél úgy, hogy az autótöltésre használt áram elkülönített mérése nem megoldott. Azaz az elektromos autóját a cégnél töltő munkavállaló a legnagyobb jóindulata ellenére is adókockázatot generál a cégnek.

Az elektromos autók használatának elterjedése mellett számos olyan korszerű megoldás bevezetése merülhet fel a cégeknél, amelynek adóvonzatait és adókockázatait érdemes előre felmérni. Amennyiben az Ön cégénél is vannak ilyen újítások, javasoljuk, hogy forduljon az adókockázatok feltérképezése terén jelentős tapasztalattal bíró adószakértőinkhez!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.