2023. június 19.

Nyilvánosságra kerültek az EPR díjak!

A kiterjesztett gyártói felelősségi díjak mértéke sokszorosan meghaladja a termékdíjakat

EPR díjak

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben (angolul: extended producers responsibility, EPR) kötelezetté váló cégek többsége a MOHU-nál és az Országos Hulladékgazdálkodási Hatóságnál történő regisztrációt követően nagy érdeklődéssel várta az energiaügyi miniszter 2023. június 2-án megjelent 8/2023. számú rendeletét. A rendeletből ugyanis végre kiderül, mekkorák a fizetendő kiterjesztett gyártói felelősségi díjak, vagyis az EPR díjak.

Az EPR díjak többszörösei a termékdíjaknak

Az EPR díjrendelet átolvasása után a kötelezettek azonban szomorúan azt tapasztalhatják, hogy az EPR díjak többszörösei a termékdíjak mértékének. Vannak olyan termékkörök, ahol ez a szorzószám 2-3, de előfordul olyan termékkör is, ahol az EPR díj mértéke több, mint 9-szerese az eddigi termékdíjnak (pl. a papír és karton csomagolás esetében) és pusztán egyetlen kivétel van, ahol az EPR díj mértéke megegyezik a termékdíj mértékével, az pedig a fa csomagolás (19 Ft/kg).

A megállapított EPR díjak július 1-jétől fizetendőek, és mivel a termékdíjak megmaradnak július 1-je után is, ezért joggal vetődik fel a kérdés, hogy az érintetteknél hogyan fognak alakulni a fizetési kötelezettségek ezután a dátum után. Azon termékkörök esetében, amelyek egyaránt termékdíjkötelesek és EPR díjkötelesek is, a jogszabály július 1-jétől lehetőséget ad arra, hogy levonjuk a fizetendő termékdíjból az EPR díjat. Mivel az EPR díjak mértéke szinte mindenhol magasabb a termékdíj mértékénél, ezért összességében elmondható, hogy ezen termékek esetében nem lesz majd termékdíj fizetési kötelezettség, viszont meg kell majd fizetni a többszörös EPR díjat, azaz a fizetési kötelezettség növekedni fog.

Példa az EPR díjak számítására

Nézzünk erre egy példát! Egy magyarországi cég külföldről szerez be kisméretű számítástechnikai berendezéseket karton csomagolásban, és azokat csomagolással együtt értékesíti magyarországi vevőinek. Egy darab berendezés tömege 3 kg, a kapcsolódó csomagolás súlya pedig 0,5 kg. Mind a csomagolás, mind a számítástechnikai berendezés körforgásos terméknek minősülnek, és egyben termékdíjkötelesek is. Egy darab berendezés után a cég eddigi termékdíjfizetési kötelezettsége 180,50 Ft volt (3 kg * 57 Ft/kg (elektronikai berendezés termékdíjtétele) + 0,5 kg * 19 Ft/kg (papír csomagolás termékdíjtétele)). Július 1-jétől az egy darab berendezés és annak csomagolása után 869,50 Ft EPR díjat kell fizetni (3 kg * 261 Ft/kg (elektronikai berendezés EPR díjtétele) + 0,5 kg * 173 Ft/kg (papír csomagolás EPR díjtétele)), és mivel az EPR díjak meghaladják a termékdíjtételeket, ezért termékdíjat nem kell majd fizetni a berendezés után. Az összes fizetési kötelezettség július 1-jétől 180,50 Ft-ról 869,50 Ft-ra növekszik.

Habár a fenti példában a számítástechnikai berendezés után nem kell majd termékdíjat fizetni, ne feledkezzünk meg arról, hogy a többi termékdíjas kötelezettség nem szűnik meg július 1-je után, tehát továbbra is kell a termékdíjas nyilvántartásokat vezetni és negyedévente be kell majd adni a bevallásokat.

Egyéb kötelezettségek az EPR rendszerben

A magasabb EPR díjfizetés mellett pedig július 1-jétől a fenti cégnek az EPR rendszerben nyilvántartást is kell majd vezetnie és negyedéves szinten adatot is kell majd szolgáltatnia az Országos Hulladékgazdálkodási Hatóság felé. Továbbá a belföldre értékesített számítástechnikai berendezések értékesítéséről kiállított számlán fel kell majd tüntetnie a következő szöveget: „A kiterjesztett gyártói felelősségi díj megfizetése az eladót terheli.”

A magasabb EPR díjak és az EPR rendszerrel kapcsolatos új kötelezettségek miatt fontos, hogy az érintett vállalkozások a következő lépésként július 1-jéig áttekintsék a folyamataikat, meghatározzák a körforgásos termékeiket, kialakítsák a nyilvántartásaikat és felkészítsék a számlázó szoftvereiket a számlazáradékolásra. Ha szakértő segítségére lenne szüksége ebben, forduljon bizalommal hozzánk!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.