2016. október 19.

Newsflash ­­– ­Változások az EKÁER rendeletben

Az EKÁER rendelet 2016. október 13-tól hatályos módosítása lehetővé teszi az egyszerűsített adattartalmú bejelentést azon cégeknek, akik engedélyezett gazdálkodói, ún. AEO státussal rendelkeznek.

  • Engedélyezett gazdálkodó (AEO – Authorised Economic Operator) alatt olyan gazdasági szereplőt kell érteni, akit a vámhatóság megbízható partnerének tart, és ezért számos kedvezményben részesül a vámügyek intézésekor.
  • Ezek a kedvezmények egészülnek ki azon EKÁER könnyítéssel, mely szerint az érintett cégek egyszerűsített adattartalmú bejelentést tehetnek, azaz az EKÁER szám megkérésekor elég alapadatokat megadniuk a fuvarok kapcsán (feladó, címzett, rendszám).
  • A módosítás értelmében a 2016. május 1-jétől hatályos engedélyezett gazdálkodói státusszal rendelkező adózók (ide értve az újraértékelt státust is) élhetnek az egyszerűsített adattartalmú bejelentéssel, és nincs olyan megszorítás, hogy a státust a magyar vámhatóság engedélyezze, így véleményünk szerint azon AEO státusú külföldi cégek is élhetnek a kedvezménnyel, akiknek más ország vámhivatala adta meg az engedélyt.

A fenti módosítással egyidejűleg egy technikai pontosítás is került az EKÁER rendeletbe, azért hogy az az adózás rendjéről szóló törvény 2016 augusztusi módosításával összhangban legyen. Ezen módosítás lényege, hogy a 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművel végzett közúti fuvarozás is EKÁER bejelentésre kötelezett adott esetben (a korábbi főszabály szerint csak az útdíjköteles gépjárművel végzett fuvarozások lehettek EKÁER bejelentésre kötelezettek).

Letöltés

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.