2013. január 25.

Pályakezdők foglalkoztatása utáni adókedvezmények 2013-tól

Az utóbbi időszakban a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek létrehozása céljából az adó- és járulékrendszer komoly változásokon ment keresztül, melynek egyik eleme az élő munkára rakódó terhek csökkentése. A munkahelyvédelmi akcióterv keretében 2013. január elsejétől meghatározott foglalkoztatotti kör esetén a munkáltató szakképzési hozzájárulási és szociális hozzájárulási adó kedvezményt vehet igénybe. Eszerint az idei évtől jelentős kedvezmény jár többek közt a pályakezdő fiatalok alkalmazása után.
2013. január 1-jével lépett hatályba az a törvénymódosítás, amelynek értelmében a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő rétegekbe tartozó munkavállalók – a 25 év alatti fiatalok mellett az 55 évnél idősebbek, a munkába visszatérő kisgyermekesek, a tartósan munkanélküliek, illetve a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatottak – után a munkáltatók szakképzési hozzájárulási, illetve szociális hozzájárulási adó kedvezményeket vehetnek igénybe. Minden érintett körre vonatkozóan fontos a részletszabályok, és az adminisztratív teendők pontos ismerete.
A 25 évnél fiatalabb munkavállalók esetében a kedvezmény mértéke a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 14,5%-a, amely igénybe vehető egészen azzal a hónappal bezárólag, amikor a foglalkoztatott be nem tölti 25. életévét. Praktikusan tehát 12,5%-ot kell fizetnie a munkáltatónak, ugyanakkor a 100 ezer forint feletti részre a teljes 27%-os szociális hozzájárulási adót meg kell fizetni. Az új szabály már több éve a munkáltatónál dolgozó 25. év alatti munkavállalók esetén is alkalmazható, csökkentve ezzel az adóterhelést.
Pályakezdő 25 év alatti munkavállaló esetén (180 napnál nem hosszabb – biztosítási kötelezettséggel járó – munkaviszony esetén), a kedvezmény a bruttó bér, de legfeljebb 100 ezer forint 27%-a a foglalkoztatás az első két évében. Ezen utóbbi kedvezmény érvényesítéséhez szükséges, hogy a munkavállaló az állami adóhatóság által kiállított, 15 napnál nem régebbi igazolással (egy alkalommal) a munkáltató részére igazolja, hogy legfeljebb 180 nap biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal rendelkezik. Az igazolás kiadása illetékmentes, és a pályakezdő személyesen, vagy meghatalmazottja útján kérheti egy formanyomtatvány kitöltése után az igazolást a lakóhelye szerinti illetékes adóhatóságtól. A kedvezményt a munkáltató minden olyan foglalkoztatottja után igénybe veheti, aki eleget tesz a feltételeknek. Hangsúlyozandó, hogy a kedvezmények alkalmazása korlátos, figyelni kell arra, hogy a 25. életév betöltésének hónapja után már nem jár kedvezmény.
A kedvezmény lényegében a START kártyával igénybe vehető kedvezményt helyettesíti (a kedvezmények egyidejűleg nem érvényesíthetőek). A START kártyával korábban igényelhető kedvezmény mértéke átlagosan alacsonyabb volt, mint az új kedvezmény.
A törvénymódosítás szerint továbbá a szakképzési hozzájárulás esetében – melynek adóalapja megegyezik a szociális hozzájárulási adó alapjával – a munkáltatónak lehetősége van az adóalap csökkentésére mindazon fentieknek megfelelő pályakezdő munkavállalók bruttó bérének értékével (nem pályakezdő 25. év alatti munkavállalókra ez nem vonatozik), de legfeljebb munkavállalónként 100 ezer forinttal, akik után a fent említett, foglalkoztatás első két évében igénybe vehető szociális hozzájárulási adó kedvezményt érvényesíti.
Érdemes tehát a munkáltatóknak számba venni a 25. év alatti munkavállalókat az érvényesíthető kedvezmények tekintetében, a munkaerő felvételnél pedig a pályakezdők magasabb mértékű adókedvezménye lehet vonzó tényező.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.