2016. december 5.

Newsflash – Adóváltozások 2017 – További adónemek

A Parlament 2016. november 22-én elfogadta az őszi adócsomagot, mellyel már korábbi hírlevelünkben foglalkoztunk. Az adózás rendje, a társasági adó, illetve a személyi jövedelemadó után most további adónemek változásait mutatjuk be.

Általános forgalmi adó

Bővül a kedvezményes áfa kulcsok alkalmazásának köre

Egyes gazdasági szektorokat érintően kedvezményes áfa kulcsok lesznek majd érvényesek. A friss tej, a tojás, a baromfihús áfája 5%-ra, míg az internet hozzáférési szolgáltatás, valamint az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom áfája 18%-ra mérséklődik.

A Partner adószámának feltüntetése a számlán alacsonyabb összegű ügyleteknél is

A belföldi összesítő jelentések szabályainak változásáról az előzőekben írtunk. Ezzel összhangban, de már rögtön az év elejétől változnak a számla adattartalmára vonatkozó szabályok. ennek értelmében fel kell tüntetni a termék beszerzőjének, szolgáltatás igénybevevőjének adószámát akkor, ha az áthárított áfa összege a 100.000,- Ft-ot eléri vagy meghaladja (korábban ez csak a legalább 1.000.000,- Ft áfa tartalmú számlák esetén volt kötelező).

Vagyonszerzési illeték

Ingatlanforgalmazók és lízing cégek 2%-os adókulcsa

A 2%-os illetékkulcs alkalmazása akkor kérhető a NAV-tól, ha a vállalkozó az ingatlan két éven belüli továbbértékesítése mellett azt is vállalja, hogy a továbbértékesítést megvalósító szerződés teljesedésbe megy. Amennyiben a kérdéses vállalkozó mindösszesen az ingatlan két éven belüli továbbértékesítésének vállalásáról nyilatkozik, 3%-os illetékkulcs alkalmazásával köteles az illeték megfizetésére.

Helyi iparűzési adó

A hipa alap vállalatcsoport szintű megállapítása

A hatályos szabályok szerint az eladott áruk beszerzési értéke és a közvetített szolgáltatások értéke csak korlátozottan, sávosan degresszív módon vonható le a nettó árbevételből a helyi iparűzési adóalap számításánál (azaz minél magasabb az adóalany árbevétele, annál kisebb mértékben csökkenthető a nettó árbevétel). Eddig e körben bizonyos, jellemzően kereskedelmi tevékenységet végző kapcsolt vállalkozások esetén az adóalapokat össze kellett számítani és az összeszámított adóalapra kellett érvényesíteni az ELÁBÉ és a közvetített szolgáltatásokra vonatkozó korlátozó szabályt.

A törvény 2017-től szűkíti az adóalap-összeszámítási szabály hatókörét azokra az esetekre, amelyekben a kapcsolt vállalkozási viszony – 2016. október 1-jét követően – szétválással jött létre.

Egészségügyi hozzájárulás

Nincs többé eho fizetés a kamatjövedelmek után

Megszüntetik a kamatjövedelmeket és a TBSZ lekötési hozamát terhelő 6%-os eho kötelezettséget. További módosítás, hogy az egyszerűsítés jegyében a javaslat alapján két kulcsos lesz (14%, és 27%), az eddig 5 kulcsot tartalmazó, és nehezen átlátható egészségügyi hozzájárulás rendszere.

EKÁER

Kockázati biztosíték az alvó vállalkozásoknak

Kockázati biztosítékot köteles fizetni az új kötelezett meghatározott esetekben. Új kötelezettnek minősül az az adózó, aki a tárgyévben és az azt megelőző két évben bejelentést nem tett, és

a) ebben az időszakban általános forgalmi adó bevallást nem nyújtott be, vagy

b) ebben az időszakban adószám felfüggesztés hatálya alatt állt.

Az új szabály nagymértékben megnehezíti a klasszikus adóelkerülő magatartásokat azáltal, hogy az új EKÁER szereplők, részére – akik az EKÁER bejelentési kötelezettség szempontjából inaktív adózónak minősülnek,- biztosítéknyújtási kötelezettséget ír elő.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.