2018. február 27.

A pénzügyi diagnosztika, avagy rendben vannak-e cége pénzügyei?

Egy vállalkozás sikeres működéséhez és hosszú távú fennmaradásához elengedhetetlen, hogy a megfelelő termék vagy szolgáltatás mellett a társaság adózási és pénzügyei is rendben legyenek. Ebben segít a pénzügyi diagnosztika.

Nagyvállalatoknál erre általában megvan a kellő apparátus. Nem ritka, hogy a gazdasági vezetőt külön pénzügyes és számviteles kollégák támogatják, ezen felül pedig külön kontroller kolléga vagy csapat segíti a megfelelő költségszerkezet meghatározását, illetve a költségek megfelelő mederben tartását. Az alapos költségszerkezet ismerete ily módon az árképzésben is segíti ezeket a társaságokat. Az is természetes, hogy a beszerzés, gyártás, értékesítés és a működéshez szükséges egyéb funkciók szintén önálló kompetenciával rendelkeznek, a szakterületre specializálódott vezetővel és munkatársakkal, valamint a szakterülethez illeszkedő ellenőrzési mechanizmussal.

Kihívások a kkv-knál

Ezzel szemben a kis- és középvállalkozásoknál gyakran fordul elő, hogy a fenti funkciók nagy része vagy összemosódik, vagy nem túl szerencsés esetben akár teljesen hiányzik. Sokszor esik egybe az ügyvezető és a tulajdonos személye, aki ráadásul egy személyben irányítja a beszerzést, a gyártást és az értékesítést, hoz üzleteket és tevékenyen részt vesz a termékfejlesztésben is. Általában a pénzügyi vonalra ilyenkor már nem jut kellő idő és energia. Különösen így van ez, ha a vezető nem pénzügyes, hanem mérnöki, műszaki, vegyészi vagy értékesítési területről érkezik, és nem érzi magában az affinitást ahhoz, hogy a társaság gazdasági dolgaival is kellő mélységben foglalkozzon.

Márpedig egy cég a legjobb termék vagy szolgáltatás mellett is csak bukdácsolhat, vagy egyenesen megszűnésre van ítélve, ha pénzügyeit nem tartja rendben. Ne feledjük ugyanis, hogy egy gazdasági társaság elsődlegesen a profitszerzés céljából jön létre.

Ráadásul a kkv-knak ugyanabban a gazdasági környezetben kell helytállniuk és jellemzően ugyanannak a jogszabálynak kell megfelelniük, mint a nagyvállalatoknak. Sőt egyes esetekben, például a megfelelő finanszírozás megszerzéséért, jelentős plusz erőfeszítéseket kell tenniük.

Pénzügyi tudatosság

Amire a vezetők egy része felismeri, hogy cége csak akkor lehet kellően sikeres, ha annak pénzügyei is rendben vannak, általában már évek telnek el anélkül, hogy érdemben foglalkozott volna ezzel a területtel. Rosszabb esetben már valami probléma az, ami arra készteti a vezetőt, hogy elgondolkodjon, hogy lehet egy sikeresnek, magas színvonalúnak gondolt termék mellett veszteséges a cége.

Ha ilyenkor sem menthetetlen még a helyzet, egy gyors és professzionális pénzügyi diagnosztika lefolytatásával azonosíthatóak azok a problémás területek, amelyekre a jövőben kellő figyelmet fordítva nyereségessé tehető, vagy nagyobb növekedési pályára állítható a vállalkozás. A pénzügyi tudatosság fenntartásával pedig mérsékelhető annak kockázata, hogy a vállalkozás a pénzügyei miatt kerüljön újra nehéz helyzetbe.

A pénzügyi diagnosztika lefolytatása

Bár cégenként más és más gazdasági probléma merülhet fel, vannak olyan területek, amire egy pénzügyi diagnosztika lefolytatása során mindenképpen figyelmet kell fordítani.

Nem mindegy például, hogy egy adott üzletág vagy termék nyereséges-e. Ha igen, akkor ez mit jelent pontosan? Mennyi profitot hoz? Csak a változó költségeit hozza vissza, vagy a nyeresége elég arra is, hogy a fix költségek arányos részét is fedezze? Ha egy termék veszteséges, biztos, hogy meg kell szüntetni a termelését, vagy esetleg ezzel még rosszabb helyzetbe jut a cég?

Szintén érdemes megvizsgálni, hogy mi és milyen ütemben generálja a pénz ki- és beáramlásokat a cégben? Nem nagyvonalú-e túlzottan a fizetési feltételeket tekintve a vevőivel a társaság? Megkapja-e a szállítóitól azokat a fizetési könnyítéseket, amelyek a rendelés mérete alapján esetleg megilletnék?

A WTS Klient számos cégnek tudott segíteni azzal, hogy átvilágította pénzügyeit. A diagnózis ilyenkor nemcsak tiszta képet ad, de segít kijelölni a stresszmentes növekedéshez szükséges utat és eszközöket is. Hogy néz ez ki a gyakorlatban? Küldjön egy e-mailt, egyeztetünk egy időpontot, negyedóra alatt látni fogja a legfontosabb kérdéseket!

 

Baldauf Csaba
senior manager
Tel: +3618873792
csaba.baldauf@wtsklient.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Finanszírozás

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.