2018. szeptember 18.

Áfa visszaigénylés – a török és szerb áfát is visszaigényelhetjük majd

afa-visszaigenyles

Ne feledjük: kevesebb, mint két hét van hátra szeptember 30-ig, vagyis a külföldön felmerült áfatartalmak iránti visszaigénylés határidejéig. A speciális eljárásban, amelyet a magyar adóhatóság felé kell elindítani az ELEKÁFA nyomtatvány beadásával, egy magyar cég ügyvezetőjének a német hotelszámlájában foglalt áfát is vissza lehet igényelni. AZ EU országai, valamint Svájc, Liechtenstein és Norvégia után a jövőben már a szerb és török áfatartalom esetén is hasonló eljárást alkalmazhatunk.

Szigorú határidők a külföldi áfa visszaigénylés során

Az EU szabályaival összhangban a magyar adóalanyok is visszaigényelhetik a közösség másik tagállamában felszámított áfatartalmakat. Igaz ez akkor is, ha egy harmadik állam és Magyarország között viszonosság áll fenn. Jelenleg a következő országokkal áll fenn a vonatkozó viszonosság: Svájci Államszövetség, Liechtensteini Hercegség, illetve a Norvég Királyság. A kérelmet uniós tagállamban történő visszaigénylés esetében a tárgy naptári évet követő év szeptember 30. napjáig kell benyújtani és jó, ha tudjuk, hogy a határidő elmulasztása miatt igazolási kérelem benyújtásának nincs helye. Azaz, ha például egy 2017-es számlát 2018. október 1-jén nyújtunk be, vagy ha egy 2017 előtti számlát még csak most szeretnénk benyújtani, a kérelmet el fogják utasítani. Az eljárási szabályok egyébként nem változtak az idén sem, így olvasóinknak ajánljuk figyelmébe az egy évvel ezelőtti részletes tájékoztatónkat a visszaigénylés menetéről.

Újdonság, hogy az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2018. évi XLI. törvény alapján a jogalkotó bővíti azon ún. harmadik (Európai Unión kívüli) államok listáját a Szerb Köztársasággal és a Török Köztársasággal, amelyekben letelepedett adóalanyok részére Magyarország – a viszonosság fennállására tekintettel – biztosítja a rájuk belföldön áthárított adó visszatérítésének lehetőségét.

Viszonosság Szerbiával és Törökországgal

Szerbia esetében a szabály 2019. január 1-jétől (a NAV- tól kapott szóbeli tájékoztatás szerint a 2018. december 31. utáni számlák tekintetében) él, míg Törökország esetében a Török Köztársaságnak a Magyarország számára címzett, az adó-visszatérítésnek a Török Köztársaság által a belföldön letelepedett adóalanyok részére való biztosításáról szóló értesítése kézhezvételéről szóló, az adópolitikáért felelős miniszter határozatának a Magyar Közlönyben történő közzétételét követő napon lép hatályba. Az utóbbi bonyolult mondatrész lényege az, hogy a török visszaigénylések tekintetében még szükséges egy-két formai lépés, így a kedvező szabály alkalmazhatóságának pontos időpontja még kérdéses.

A Törökországban gazdasági céllal letelepedett adóalanyt az adó-visszatéríttetési jog korlátozottan, az alábbi termékértékesítés, illetve szolgáltatásnyújtás tekintetében illeti majd meg:

  • termékfuvarozási vagy személyszállítási szolgáltatás nyújtása érdekében beszerzett üzemanyag, igénybevett úthasználati szolgáltatás, a gépjármű működtetéséhez, üzemben tartásához beszerzett termék vagy igénybe vett szolgáltatás;
  • kiállításon, vásáron kiállítóként való megjelenés érdekében beszerzett termék, igénybe vett szolgáltatás.

A WTS Klient adótanácsadói szívesen állnak rendelkezésükre, ha külföldön felmerült áfa visszaigénylési kérelem benyújtásában kell támogatást nyújtani. Tapasztalataink szerint nem mindig gördülékeny a folyamat; ha egy magyar cég visszaigénylés iránti kérelmét elutasítja a külföldi adóhatóság, abban az esetben szívesen nyújtunk szakértői támogatást a WTS Global érintett országaiban található irodáinkon keresztül. Hasonlóan, ha egy külföldi cég szeretné visszaigényelni a magyar áfát, és a magyar adóhatóságtól elutasító határozatot kap, szívesen megvizsgáljuk, hogy egy jól előkészített fellebbezéssel visszaszerezhető-e a jogos áfaösszeg.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.