WTS tanulmány: Interest Limitation Rules in the EU

Az Európai Tanács (EU) 2016/1164 irányelvének (2016. július 12.) implementálása
2018. június

2016. június 20-án az Európai Unió Tanácsa elfogadta az EU adóelkerülési gyakorlatok elleni szabályokról szóló irányelvét (Anti-Tax Avoidance Directive, ATAD), amely lefektette a belső piac működését közvetlenül érintő adókikerülési gyakorlatok elleni szabályokat. Az ATAD azzal a céllal született, hogy az Európai Unión belül összhangba hozza az OECD adóalap-erózió és a nyereségátcsoportosítás (Base Erosion and Profit Shifting, BEPS) elleni harcát, így például olyan minimumkövetelményeket állít fel, amelyeket az EU-tagállamoknak be kell tartaniuk a kamatlevonás korlátozása, a tőkekivonási adók, az ellenőrzött külföldi társaságok, az általános visszaélés elleni szabályok és a hibrid struktúrákat alkalmazó adókikerülési módszerek területén.

A kamatlevonás-korlátozási szabályt (Interest Limitation Rule, ILR) 2018. december 31-éig kell a nemzeti jogrendszerbe átültetni. Azok az uniós tagországok azonban, amelyekben jelenleg is létezik egy, az uniós szabályozásnak megfelelő hatékonyságú nemzeti kamatlevonás-korlátozási szabályozás, kitolhatják az ADAT implementálásnak határidejét legkésőbb 2024. január 1-jéig. A 28 uniós tagországból 11 állam választotta ezt az opciót.

ATAD tanulmány

„Interest Limitation Rules in the EU” címen a WTS Global összeállított egy angol nyelvű tanulmányt, amely az ILR implementálásának helyzetét vizsgálja meg a különböző EU-tagországokban. Összehasonlíthatóság céljából a tanulmányt kiterjesztették Norvégiára, Svájcra és az Egyesült Államokra is.

Ez az ILR tanulmány azért született, hogy egy magas szintű áttekintést adjon a (tervezett) bevezetésről és az eredmények eltéréseiről az említett országokban. A tanulmány alapját a globális WTS hálózat helyi szakértői adták, akik munkájuk során gyakran találkoznak kamatlevonás-korlátozási ügyekkel és akik éppen ezért jól ismerik annak mind elméleti, mind gyakorlati hátterét.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.