2013. február 11.

Átmeneti szabályok a környezetvédelmi termékdíj szabályozásában

Mint ahogy a gazdasági jogszabályok többsége úgy a termékdíj törvény is évről évre változik és nem kivétel ez alól a 2013-as év sem. A 2013. január 1-től érvényes jogszabályi előírások közül talán a legfontosabb a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszerén belül történt hatásköri változás és az azzal kapcsolatos termékdíjas kötelezettségek (bevallás, bejelentés, befizetés) teljesítésére vonatkozó átmeneti szabályok.

2013-tól a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat az állami adóhatóság látja el. A korábban ugyanezen feladatok ellátásáért felelős vámhatóság hatáskörében azonban továbbra is megmaradtak a termékdíj köteles termékekből képződött hulladékokkal kapcsolatos hatósági feladatok.

Az átmeneti szabályozás értelmében a 2013. január 1-jét megelőző időszakra vonatkozó termékdíj bevallások pótlását és önellenőrzését 2013. február 14-ig még a vámhatósághoz kell benyújtani. E bevallásokkal kapcsolatos nyilvántartási és esetleges javítási feladatokat ennek megfelelően még a vámhatóság látja el. 2013. február 15-től azonban a korábbi időszakra vonatkozó bevallásokat is az állami adóhatósághoz kell benyújtani. 2013. január 1-jétől a termékdíj bevallások utólagos ellenőrzését és a kiutalás előtti ellenőrzést az adóhatóság végzi.

A termékdíj befizetési kötelezettség teljesítésében a fenti hatáskör változás nem okoz problémát, ugyanis a korábbi számlaszámok változatlanok maradnak.

A termékdíj bejelentésekkel kapcsolatosan a február 14-i dátum helyett a január 1-je a mérvadó. A január 1. előtt indult ügyekben továbbra is a vámhatóság jár el. Ezt követően azonban e feladatok az állami adóhatóság hatáskörébe tartoznak és a bejelentési kötelezettség teljesítése végett az adóztatási szerv külön nyomtatványt (13TKORNY) is rendszeresített. Itt fontos megjegyezni, hogy azon kötelezetteknek, akik már 2013 előtt eleget tettek bejelentkezési és bejelentési kötelezettségüknek – amennyiben a kötelezettségük tekintetében nem következik be változás – nem kell újra bejelentést tenniük a 13TKORNY nyomtatványon.

Az újdonság varázsával hat az a tény is, hogy sem a 13TKORNY bejelentő nyomtatványon, sem az újonnan bevezetésre kerülő termékdíj bevallásokon nem kell majd szerepeltetni a VPID számot. Az állami adóhatóságnál ugyanis a termékdíj kötelezettek nyilvántartása is az adószám alapján történik.

2013. január 1-től a képviselet bejelentését a 13VAMO jelű nyomtatványon kell megtenni, az elektronikus ügyintézésre vonatkozó képviselet bejelentésére viszont a 13T180 adatlapot kell alkalmazni. Azon képviselőknek, akiknek korábbi bejelentés alapján a jogosultságuk valamennyi adóügy intézésére kiterjed, vagy teljes körű állandó meghatalmazással rendelkeznek, pusztán a termékdíjas szabályozás változása miatt nem szükséges újból bejelentkezniük az állami adóhatóságnál. A korábban bejelentett képviselők adatai ugyanis a vámhatóság rendszeréből automatikusan átadásra kerültek az adóhatóság rendszerébe.

A NAV két szerve közötti adatátadás eredményeként az adózók adófolyószámláján a termékdíjjal kapcsolatos tételek is lekérdezhetőek.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.