2013. május 24.

Termék fel- vagy összeszerelése – a német szabályozás összehasonlítása a magyar szabályokkal

Bár a hozzáadott érték adó rendszere az Európai Unión belül erősen harmonizáltnak tekinthető, a gyakorlatban mégis gyakran találkozhatunk olyan esetekkel, amikor a két érintett tagállam szabályozása az adott tranzakciót eltérően ítéli meg. A következőkben is egy ilyen esetet mutatunk be.

Magyar szabályozás

A magyar áfa-törvény előírásai alapján azon termék értékesítése, amely olyan fel- vagy összeszerelés tárgyául szolgál, amelyet az értékesítő maga vagy más végez, termékértékesítésnek minősül. A termék értékesítésének teljesítési helye ebben az esetben az a hely, ahol a termék fel- vagy összeszerelése, ill. annak üzembe helyezése történik.

Német szabályozás

A magyar szabályozással ellentétben a német áfa-törvény az ilyen esetekben különbséget tesz a termék szerelésével járó termékértékesítés (Werklieferung) és a terméken végzett szerelési szolgáltatás között (Werkleistung). Az értékesítő mindkét esetben egy díjat számláz a beszerző felé, a termék árába beépíti az elvégzett szolgáltatás díját is, a szabályozás mégis eltérően kezeli a tranzakciókat.

A két fogalom elkülönítése elsősorban minőségi kritériumok alapján történik, az a meghatározó, hogy a szerelés, javítás során a szolgáltatásnyújtó anyagokat vagy segédanyagokat használ-e tevékenysége során. Mennyiségi kritériumok (pl. az elvégzett munka ill. a felhasznált anyagok értéke) nem játszanak meghatározó szerepet a tranzakció adójogi megítélésében. A gyakorlatban az adózók számára ezért gyakran nehézséget okoz annak eldöntése, hogy az általuk elvégzett munka termékértékesítésnek, vagy szolgáltatásnyújtásnak minősül-e.

Tekintettel arra, hogy 2010-től, a szolgáltatások teljesítési helyére vonatkozó előírások változásától ennek megnőtt a jelentősége, a német pénzügyminisztérium 2012 decemberében kiadott egy tájékoztatót a termékértékesítés és a szolgáltatásnyújtás elkülönítésével kapcsolatosan a terméken végzett javítási munkák esetében. A tájékoztató szerint termékértékesítésből kell kiindulni abban az esetben, ha a javítás ellenértékének több mint 50%-át a felhasznált anyagok ellenértéke teszi ki.

A tájékoztató nem ad azonban iránymutatást azon szolgáltatásokkal, ill. termékértékesítésekkel kapcsolatban, amelyek egy termék első összeszerelésére, vagy üzembe helyezésére vonatkoznak.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.