2013. október 15.

A táppénzszabályok útvesztőjében – avagy egyszerűbbé vált a rendszer

Ismét változások léptek életbe az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak kiszámításában, azonban a jogszabályváltozások nem érintik a jogosultság szabályait, tehát ugyanaz kaphat egészségbiztosítási ellátást, akinek a korábbi szabályok alapján is járt. Változnak viszont a pénzbeli ellátások naptári napi átlagának kiszámítására vonatkozó rendelkezések.

Azon munkavállalóknál nincs változás, akik ugyanannál a munkáltatónál dolgoznak évek óta, vagyis esetükben az előző éves, illetve a jogosultság kezdő napját megelőző 180 napi jövedelem alapján kell megállapítani az ellátás összegét. Akiknek azonban az utolsó vagy jelenlegi munkaviszonyukban nincs 180 napi jövedelmük, mert munkahelyet váltottak, azok számára változtak az ellátások (táppénz, terhességi gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj) kiszámítására vonatkozó szabályok. Az előbbiekben említett ellátások összegének kiszámítása során július 15-től csak annál a munkáltatónál elért jövedelmet lehet figyelembe venni, ahol a munkavállaló a megbetegedése idején dolgozik. A módosítás célja, hogy csökkenjenek az ellátások elszámolásával kapcsolatos adminisztrációs terhek (előző munkáltatók által kiállított jövedelemigazolások beszerzése stb.).

Változik a jövedelemigazolás kiállítására vonatkozó szabályozás is. A korábbi szabályokkal ellentétben, a munkaviszony megszűnése esetén a munkáltató kizárólag a biztosított írásbeli kérésére köteles kiállítani az igazolást.

2013. július 15-től csak annak érdemes jövedelemigazolást kérni, aki olyan gyermekre való tekintettel kér terhességi gyermekágyi segélyt (TGYÁS) vagy gyermekgondozási díjat (GYED), aki várhatóan 2014. május 11. előtt születik. Ez a szabályozás a korábbihoz képest abból a szempontból kedvezőbb, mert a munkáltatók adminisztrációs terhei tovább csökkennek az igazolás kiadásával kapcsolatosan.

Szintén jelentős változás, hogy a jövőben a beteg gyermek kórházi kezelésének idejére is kaphat a szülő gyermekápolási táppénzt, amire eddig nem volt lehetőség. Mindemellett a 12 évesnél idősebb, de 18 évesnél fiatalabb beteg gyermek esetén méltányosságból igényelhet táppénzt a szülő függetlenül attól, hogy kórházban vagy otthon kezelik a gyermeket. A méltányossági táppénz a súlyosan beteg gyermeket nevelő családok esetében jelent nagy segítséget. A korábbi szabályozások alapján csak az otthoni ápolás idejére járt a gyermekápolási táppénz (GYÁP), azonban ez a módosító szabályozás gondoskodik arról,, hogy kritikus helyzetben egyik szülő se maradjon kereset nélkül.

A terhességi gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj összegének megállapítására is az új szabály vonatkozik, miszerint csak a fennálló biztosítási jogviszonyban elért pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot lehet figyelembe venni. Az új szabály hátrányosan érintheti azokat az anyákat, akiknek gyermeke 2014. május 11. előtt születik, ezért az ő esetükben a régi és az új szabály szerint is ki kell számolni az ellátás összegét és az anya számára kedvezőbb összeget kell folyósítani.

Összefoglalva tehát fontos tudni, hogy a 2013. július 6. napjától illetve 2013. július 15. napjától hatályba lépő jogszabályváltozások az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira való jogosultság szabályait lényegében nem érintik, az ellátások naptári napi átlagának kiszámítását és egyéb adminisztrációs szabályokat viszont annál inkább.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.