2016. december 2.

Newsflash – Adóváltozások 2017: Személyi jövedelemadó

A Parlament 2016. november 22-én elfogadta az őszi adócsomagot, mellyel már korábbi hírlevelünkben foglalkoztunk. A korábban bemutatott adózás rendje és a társasági adó után most megmutatjuk a személyi jövedelemadó elfogadott változásait.

Személyi jövedelemadó

Változnak a cafeteria szabályok

2017. január 1-jétől kizárólag az éves keretösszeget meg nem haladóan adott pénzösszeg és a SZÉP Kártya bármely alszámlájára (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) a törvényben meghatározott kereteken belül adott juttatás minősül béren kívüli juttatásnak. Ezen juttatásokhoz kapcsolódó adóteher 2017-től 34,22% lesz a korábbi 34,51% helyett.

A fentieknek megfelelően jövőre pénzjuttatás is adható a cafeteria elemeként ennek éves keretösszege egész éves foglalkoztatás esetén 100 ezer forint. Ha a foglalkoztatás az év egészében nem áll fenn, az említett összegnek (100 ezer forint) a foglalkoztatás időtartamával arányos része minősül éves keretösszegnek. Az éves keretösszeget meghaladóan adott pénzösszeg munkavállaló esetében bérjövedelmeként adóköteles (vagyis a meghaladó rész nem adózhat egyes meghatározott juttatásként).

A 2016-ban béren kívüli juttatásként adható egyéb juttatások (pl. üdülési szolgáltatás, Erzsébet utalvány, iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet, képzési költségek átvállalása, önkéntes kölcsönös biztosító pénztári munkáltatói hozzájárulás) 2017-től egyes meghatározott juttatásként biztosíthatóak a törvényben rögzítettek szerint. Ez lényegében adóteher növekedést jelent, a korábbi 34,51% helyett 49,56% lesz az adóteher.

Adómentes mobilitási célú lakhatási támogatás

Adómentes a lakhatási támogatás havi értékeként

a) a munkavállaló által bérelt lakás bizonylattal igazolt havi bérleti díjából a munkáltató által térített rész

b) a munkáltató által bérelt lakás bizonylattal igazolt havi bérleti díjából a munkavállaló által meg nem térített rész,

c) a munkáltató tulajdonában álló lakásban biztosított lakhatás szokásos piaci értékéből a munkavállaló által meg nem térített rész.

Az adómentesség alkalmazásának szigorú feltételei, és korlátai vannak. Így releváns lehet-e körben, hogy milyen időtartamra és heti munkaidőre jön létre a munkaviszony (határozatlan időtartam, heti 36 óra legalább), milyen messze van a munkavállaló állandó lakóhelye (minimum 60 km, vagy napi 3 óra utazás).

Az ugyanazon munkáltató által nyújtott mobilitási célú lakhatási támogatás havi értékéből személyi jövedelemadó mentes

• a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százalékát,

• a foglalkoztatás második 24 hónapjában a minimálbér 25 százalékát,

• a foglalkoztatás fenti időszakát követő 12 hónapban a minimálbér 15 százalékát

meg nem haladó összeg.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.