2017. szeptember 5.

Ne feledkezzünk meg a külföldi áfa visszaigénylés benyújtásáról! – Közeleg a végső határidő

külföldi áfa visszaigénylés

Gyakran feledésbe merülő téma a külföldi áfa visszaigénylés, amely benyújtásának végső határideje a 2016-ban keletkezett külföldön felszámított áfa tekintetében 2017. szeptember 30-a. Szakmai kifejezéssel élve ez egy jogvesztő határidő, ami praktikusan annyit tesz, hogy ezután a dátum után a kérelem benyújtása nem pótolható, a visszatéríttetésre nem lesz több lehetőségünk.

Miről is van szó egészen pontosan?

A külföldi áfa visszaigénylés lényege röviden annyi, hogy az Európai Unió országaiból (és még három további európai országból, de erről később) befogadott, helyi áfát tartalmazó számlák adóösszegének visszaigénylését vagy levonását nem kérhetjük a havonta vagy negyedévente benyújtott magyar áfabevallásunkban. A külföldön felszámított áfa összege azonban nem egy elveszett költség, annak visszaigénylését kérelmezni lehet, amennyiben a külföldön megvásárolt termék beszerzése, szolgáltatás igénybevétele a társaság gazdasági tevékenységével összefügg.

Milyen számlák jöhetnek szóba? 

A külföldről vásárolt termékről vagy külföldi cégtől igénybe vett szolgáltatásról jellemzően áfamentes számlát kap a társaság. Külföldön megvásárolt termékek vagy bizonyos speciális szolgáltatások (például szállás, étkezés) esetében azonban helyi áfa kerül felszámításra. Ilyenek gyakran előfordulhatnak például külföldi kiküldetéseknél, amikor a külföldről visszaérkező kolléga a szállodai számlát külföldi áfával terhelten hozza. A külföldön felszámított áfa egy társaság életében jellemzően kisebb tételnek számít, azonban gyakran előforduló külföldi kiküldetések esetében a sok kis tétel egy egészen szép kis összegű külföldi áfa visszaigénylést jelenthet.

A külföldön felszámított áfa azonban nagyobb összegű tranzakciók esetében is előfordulhat (pl. autóipari cégek esetében a külföldi szerszámköltségek áfa vonzata). Ilyen esetekben komolyabb összeget is elveszíthetnek a cégek, ha nem reagálnak időben.

Érdemes még megemlíteni a külföldi vállalkozások magyarországi kereskedelmi képviseleteit, amelyek magyar gazdasági tevékenység híján nem alanyai a magyar áfatörvénynek (magyar áfabevallást sem nyújtanak be), azonban az általuk képviselt külföldi vállalkozás gazdasági tevékenységéből fakadóan jogosultak az áfa visszatérítésére. Az ő esetükben a külföldi vállalkozás jogosult külföldi áfa visszaigénylés keretein belül visszaigényelni a kereskedelmi képviseletnek áthárított magyar áfát.

Az eljárás menete 

Szerencsére nem kell minden egyes országban külön-külön kérelmezni az ott felszámított adó visszatéríttetését, a kérelmet az úgynevezett ELEKAFA nyomtatványon a NAV-nak kell benyújtani, azonban országonként külön-külön lapon. A NAV az egyes kérelmeket továbbítja az adott országok adóhatóságai felé, majd azok döntenek az áfa visszatérítéséről. A számlákat nem kell minden esetben csatolni a kérelemhez, azonban a számlázott tételek tartalmát jelölni kell a nyomtatványon. Amennyiben a számlákra vagy egyéb információkra szükség lenne az eljárás folyamán, azt a külföldi adóhatóság közvetlenül a kérelmezőtől fogja bekérni. A nyomtatvány kitöltésekor érdemes nagyon odafigyelni, könnyen elírható ugyanis a visszatéríteni kért adóösszeg a különböző pénznemek miatt.

Ahogyan említettem, a kérelem benyújtásának végső határideje a követő év szeptember 30-a. Nem szükséges azonban eddig várni, a kérelem beadható korábban is, de egy kérelemnek legalább három havi időszakot le kell fednie.

Hasznos információk az eljárással kapcsolatban 

A külföldön felszámított áfa visszatérítésére olyan mértékben jogosult egy magyar társaság, amilyen mértékben az adott országban a helyi adóalanyok jogosultak. Ez annyit jelent, hogy egy tétel áfa levonhatóságát nem a magyar áfatörvény szerint kell megítélni, hanem az adott ország szabályai határozzák meg. Magyarországon például tételes levonási tilalom alá esik a benzin beszerzésére jutó áfa (azaz akkor sem helyezhető levonásba, ha azt üzleti út közben tankoljuk), ugyanakkor korántsem biztos, hogy az adott uniós tagállamban is ez lenne a szabály.

A külföldi áfa visszaigénylést minden egyes uniós tagállamban felszámított hozzáadott érték adó tekintetében kérelmezhetjük, valamint az úgynevezett elismert harmadik államokban felszámított adó visszatéríttetésére is van lehetőség. Ezek az államok Liechtenstein, Svájc és Norvégia. Fontos azonban, hogy az elismert harmadik államokra vonatkozó adó visszatérítési kérelmet nem a NAV-on keresztül, hanem az adott országban kell kezdeményezni.

Cégünk szívesen segít külföldi áfa visszaigénylés benyújtásában és az azt követő eljárásban mind belföldi, mind külföldi visszaigénylési kérelmek esetében, illetve szívesen nyújtunk további tájékoztatást a részletszabályokkal kapcsolatban.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.