2024. szeptember 12.

Osztalékelőleg: mikor, hogyan, kinek fizethető?

Amit az osztalékelőleg kifizetésének feltételeiről és adóvonzatairól tudni érdemes

osztalékelőleg

Egy vállalkozás alapvetően azzal a céllal jön létre, hogy a megtermelt nyereségből a tulajdonosok a társaságban birtokolt részesedésük arányában osztalékot kapjanak. Osztalékot jóváhagyni kizárólag az év végi beszámoló elfogadásával lehet, év közben pedig osztalékelőleg megállapítására és kifizetésére van lehetőség. Az alábbiakban ennek feltételeit és adóvonzatait vesszük sorra.

Az osztalékelőleg kifizetésének feltételei

Az üzleti év könyveinek zárását követően, a beszámoló elfogadásával egy időben a társaság legfőbb szerve dönt a fizetendő osztalékról és annak mértékéről is. Az osztalékról szóló döntésre csakis ekkor, az éves beszámoló elfogadásakor van lehetőség. Amennyiben az éves beszámoló elfogadása után, vagyis két beszámoló közötti időszakban a nyereség kifizetéséről szeretne dönteni, a vállalkozásnak osztalékelőleg megállapítására és fizetésére van lehetősége.

A Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény) rendelkezései alapján korlátolt felelősségű társaság esetében az egyszemélyes tag vagy a taggyűlés, részvénytársaság esetében pedig az alapító vagy a közgyűlés, illetve az alapszabály felhatalmazása alapján az igazgatóság hoz határozatot az osztalékelőleg fizetéséről. Ha a társaságnál felügyelőbizottság is működik, akkor annak előzetes jóváhagyása is szükséges az osztalékelőlegről szóló döntéshez.

Osztalékelőleg akkor fizethető ki, ha

  • a közbenső mérleg alapján megállapítható, hogy a társaság rendelkezik osztalék fizetéséhez szükséges fedezettel;
  • a kifizetés nem haladja meg a közbenső mérlegben kimutatott adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalék összegét; és
  • a társaságnak a helyesbített, a lekötött tartalékkal és a pozitív értékelési tartalékkal csökkentett saját tőkéje a kifizetés folytán nem csökken a jegyzett tőke összege alá.

Osztalékelőleget csak és kizárólag a legfőbb szerv által jóváhagyott közbenső mérleg alapján lehet kifizetni. Ezt a közbenső mérleget a számviteli törvény szerinti általános szabályoknak megfelelően kell elkészíteni. Amennyiben a vállalkozás könyvvizsgálatra kötelezett, akkor a közbenső mérleget könyvvizsgálói záradékkal kell hitelesíttetni.

Osztalékelőlegre fő szabály szerint az a tag / részvényes jogosult, aki az osztalékelőleg kifizetéséről szóló döntés időpontjában a társaság tagja / részvényese volt. A társaság tagjai ettől eltérő arányban is fizethetnek ki osztalékot / osztalékelőleget, ha ennek lehetőségét a létesítő okiratban rögzítették.

Adófizetési kötelezettség

Ha a vállalkozás tulajdonosa egy másik társaság, és a vállalkozás ennek a tulajdonos társaságnak a részére fizet ki osztalékot vagy osztalékelőleget, azt nem terheli adófizetési kötelezettség.

Magánszemély tulajdonos esetében az osztalékelőleg ezzel szemben adófizetési kötelezettséget von maga után. Míg az osztalék után személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó, addig osztalékelőleg esetében csak személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség keletkezik. A szociális hozzájárulási adót akkor kell majd megfizetni, amikor az előleg osztalékká válik.

Ha az osztalékelőleg kifizetését követően az elkészülő éves beszámolóból az állapítható meg, hogy osztalékfizetésre nincs lehetőség, vagy csak kisebb mértékű osztalék kerül jóváhagyásra – azaz az osztalékelőleg nem, vagy csak részben válik osztalékká –, akkor ezt az összeget kölcsönné kell átminősíteni, amelyre kamatot kell fizetni. Ha a magánszemély nem fizeti meg a kamatot, akkor a személyi jövedelemadó törvény alapján kamatkedvezményből származó jövedelme keletkezik. Azt az összeget, amelyik nem válik osztalékká, a tagok / részvényesek a társaság felhívására kötelesek visszafizetni.

Társasági adó fizetésére kötelezett vállalkozás esetében a kifizetett osztalékelőleget az adott évről szóló társasági adóbevallásban a tájékoztató adatok között szerepeltetni kell – függetlenül attól, hogy az osztalékká vált-e vagy sem.

Az osztalék kifizetésének és elszámolásának szabályait minden egyes beszámolókészítési időszakban, sőt az év közben kifizetendő osztalékelőleg esetében attól függetlenül is érdemes rendszeresen újra átgondolni és alaposan megvizsgálni. A WTS Klient könyvelési üzletágának munkatársai több mint 25 éves tapasztalattal a hátuk mögött szívesen segítenek ügyfeleinknek a témában felmerülő kérdések megválaszolásával.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.