2024. július 19.

Duplájára emelkednek a kiszabható mulasztási bírságok

Az új büntetési tételek 2024. augusztus 1-jétől érvényesek

mulasztási bírságok

A Magyar Kormány a kihirdetett veszélyhelyzet idejére az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel módosította az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvényt (Art.), aminek hatására a mulasztási bírságok a korábbiakhoz képest megduplázódtak.

Melyek az érintett mulasztási bírságok?

A mulasztási bírságok emelése az általános, illetve két speciális mulasztási forma bírságtételére vonatkozik: 

  • Az általánosan kiszabható mulasztási bírság összege természetes személyek esetén 200 000 helyett 400 000 forint, míg a nem természetes személyek esetén 500 000 helyett egymillió forintig terjedhet.
  • A foglalkoztatott bejelentésére vonatkozó szabályok megsértése esetén az adózó az eddigi egymillió forint helyett mostantól kétmillió forint mulasztási bírsággal sújtható.
  • Számla-, nyugtakibocsátási kötelezettség, valamint iratmegőrzési kötelezettség szabályainak megsértéséért ugyancsak egymillió forintról kétmillió forintra nőtt a kiszabható bírság.

A Magyar Közlöny 74. számában 2024. július 8-án kihirdetett rendelet 2024. augusztus 1-jén lép hatályba, és az ezt követő naptól esedékes kötelezettségek megszegése esetében kell alkalmaznia a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Hogyan szabja ki a bírságokat a NAV?

Ahhoz, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a jogalkotók által megfogalmazott normákat érvényre juttassa, az alábbi jogkövetkezményeket alkalmazhatja:

  • késedelmi pótlék
  • adóbírság
  • mulasztási bírság
  • intézkedések

Ezek közül a mulasztási bírság – mint adminisztratív jellegű szankció – akkor vethető ki, ha az adózó egy adókötelezettségét elmulasztja, illetve azt késedelmesen vagy hibásan teljesíti.

A mulasztási bírság kiszabásánál figyelembe kell venni többek között az adózó jogkövetési hajlandóságát, a jogellenes magatartásának súlyát, gyakoriságát, időtartamát, továbbá azt, hogy az adott helyzetben a tőle elvárható körültekintéssel járt-e el. A körülmények mérlegelése után a NAV köteles az érdeksérelemmel arányos bírságot kiszabni, akár több alkalommal, akár emelt mértékben is. Erről az adóhatóság által kiadott 3002/2021. számú, méltányossági jogkör gyakorlásáról szóló útmutató értekezik.

Ezzel szemben az adózónak is lehetősége van arra, hogy kérje a méltányosságot megalapozó körülmények figyelembevételét, és így fizetési kedvezményt, vagy könnyítést érjen el.

A mulasztási bírságok kiszabásánál az sem elhanyagolható szempont, hogy az adott esetben megbízható vagy kockázatos adózóról beszélünk. Ha valaki megbízható adózónak minősül, akkor a bírságok kiszabásánál, is előnyben részesül. Mulasztási bírságok esetén a maximális szankció a felső határ 50%-a lehet. A kockázatos adózók értelemszerűen rosszabbul járnak, esetükben mulasztási bírság legkisebb mértéke az egyébként kiszabható bírság felső határának 30%-a.

Kikre lehet leginkább hatással a mulasztási bírságok emelése? 

Erre a kérdésre a gyors válasz az lehetne, hogy mindenkire, ugyanis ahogy már említettük, a megemelt NAV mulasztási bírságok között az egyik tétel az maga az általános bírságtétel, ami gyakorlatilag minden olyan adózót érint, aki adókötelezettségét hibásan, hiányosan, valótlan adattartalommal, késedelmesen vagy egyáltalán nem teljesíti. Ebből adódóan, ha például a helyi iparűzésiadó-bevallásunkat elmulasztjuk benyújtani, az adóhatóság egymillió forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.

Speciálisabb a célközönsége a foglalkoztatott bejelentésére vonatkozó szabályok megsértőinek, akikről a NAV egy adatbázist vezet. A hozzávetőlegesen 5 500 adózót felsoroló lista megtekinthető a honlapjukon. Ezek a foglalkoztatók többségében egyéni vállalkozók, valamint a kereskedelmi, építőipari, illetve a vendéglátó ipari szektor szereplői. Ezek az adózók kétmillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatók, ha be nem jelentett foglalkoztatottat alkalmaznak vagy alkalmaztak.

A számla-, egyszerűsített számla-, nyugtakibocsátási kötelezettségét elmulasztó, vagy a számlát, egyszerűsített számlát, nyugtát nem a tényleges ellenértékről kibocsátó, illetve iratmegőrzési kötelezettségét elmulasztó adózókra vonatkozó bírságemelés szintén főleg a kereskedelmi és a vendéglátóipari szektorra lehet hatással.

A mulasztási bírságok ilyen drasztikus emelkedése miatt mostantól a korábbiaknál még inkább érdemes fokozott figyelemmel lennünk az adóhatóság által kitűzött határidőkre, illetve az előírt kötelezettségek teljesítésére. Ha compliance munkák terén segítségre lenne szüksége, a WTS Klient adótanácsadó csapata mindig készséggel áll ügyfelei rendelkezésére!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.