2017. június 6.

A pénzügyi átvilágítás legfontosabb területei – 1. rész

pénzügyi átvilágításA gazdasági átvilágítás szükségszerűségéről írt cikkemben kitértem rá, hogy pénzügyi átvilágítás során a megbízó nagymértékben támaszkodhat ugyan a szakértők felkészültségére, tudására, a keretek kijelölése azonban mindig az ő feladata marad.

A jövőbeli, kevesebb rutinnal rendelkező megbízóknak igyekszem segítséget nyújtani azzal, hogy összefoglalom azokat a tevékenységeket, amelyeket egy pénzügyi átvilágítás során érdemes elvégezni.

A jelenlegi cikkben négy területet elemzek részletesebben, a cikkfolyam következő részeiben további fontos témák kerülnek terítékre.

Általános pénzügyi helyzet felmérése

A pénzügyi átvilágítás során fontos, hogy tisztában legyünk a céltársaság múltjával. Ha a beszámolót részletes elemzésnek vetjük alá, nagyobb eséllyel vesszük észre, ha az eladó kozmetikázott adatokkal próbálja a tényeket szebbnek beállítani, mint amilyenek azok valójában. Minél messzebb megyünk vissza a múltba, annál könnyebben azonosítunk trendeket, és annál könnyebb lesz az összkép egyszeri hatásoktól történő megtisztítása.

Szintén fontos, hogy megértsük az aktuális finanszírozási struktúrát. Ha esetleg kedvezőbb feltételű finanszírozást tudunk biztosítani, akkor ennek előnyeit is figyelembe vehetjük az árazás során.

Persze azt is tudnunk kell, ha a jelenlegi finanszírozó megvonja a céltársaságtól a pénzügyi forrásokat, mert például nem szeretné a céget tovább finanszírozni tulajdonosváltás esetén, képesek vagyunk-e azonnal kiváltani a jelenlegi forrásokat.

Jövőbeli tervek

Ha a pénzügyi átvilágítás kellő figyelmet fordított a múltbeli adatok elemzésére, azt is könnyebben észrevehetjük, ha a jövőre vonatkozó terveket a realitások helyett a kincstári optimizmus táplálja. A céltársaságban meglehet a tényleges potenciál egy nagy növekedésre vagy jövedelmezőségi ugrásra, és nem árt, ha ezeknek egyéb módon is kézzelfogható jeleit találjuk. Ha a tervezett bevételek ésszerű magyarázat nélkül növekednek, vagy a tervezett költségek szintén ilyen módon csökkennek, kételkedjünk bátran a tervek megbízhatóságában, és készíttessük inkább el a saját verziónkat.

Adóbevallások

A pénzügyi átvilágítás során a főkönyvi adatok adóbevallásokkal történő egyeztetése még nem sok hozzáadott értéket teremt önmagában. Ennek során ugyanis arról tud meggyőződni az átvilágító, hogy a céltársaság beadott bevallásait megfelelően lekönyvelték-e, figyelembe vették-e a beszámolóban. Ebben is követhetnek el hibákat, de az igazi problémát az jelenti, ha a céltársaság nem vallott be, vagy nem olyan összegben vallott be adót, mint ahogy azt kellett volna.

Ezért szükséges, hogy adózási átvilágítást végzők tisztában legyenek a céltársaság működésével, meg tudják ítélni, hogy mely adónemek vonatkoznak a társaságra, és ez alapján felismerjék, ha egy adó összegszerűen messze elmarad a cég tevékenységétől és a méretétől elvárható szinttől.

Kapcsolt tranzakciók

A kapcsolt tranzakcióknak nem csak adózási szempontból lehet kedvezőtlen hatása a céltársaságra. Előfordulhat, ha a céltársaság egy szolgáltatást vagy terméket túl drágán vett, vagy túl olcsón adott, és nem tette meg a szükséges kiigazítást az adóalap megállapításakor. Megtörténhet az is, hogy a céltársaság eddig kedvező áron (piaci ár alatt) és feltételekkel kapott valamilyen terméket vagy szolgáltatást kapcsolt partnerétől, ami nagy valószínűséggel kedvezően hatott a jövedelemtermelő képességére. Ha a jövőben ezek a források elapadnak, és tulajdonosváltás után már csak normál piaci körülmények között tud a társaság hozzájuk jutni, az nagymértékben átrajzolhatja a jövőbeli terveket és a megtérülési számításokat is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

A pénzügyi átvilágítás legfontosabb területei – 2. rész

Gazdasági átvilágítás a vevői audit részeként

A gazdasági átvilágítás szükségszerűsége

KAPCSOLÓDÓ HANGANYAG:

A vevői audit több, mint elsőre azt sok gyártó cég gondolja

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.