2017. szeptember 12.

A társasági adókulcs kapcsolata a transzferár szabályokkal

társasági adókulcs

Megszokhattuk már, hogy az adók állandóan jelen vannak az életünkben, ahogyan azt is, hogy a kulcsok változnak. A százalékok változása nagy mértékben befolyásolhatja az életünket, jelentősen átírhatja egy cég üzleti terveit, lökést adhat újabb beruházásoknak, vagy akár teljes újragondolásra is késztethet egy több országban működő vállalatcsoportot.

A társasági adókulcs változása Magyarországon

Az elmúlt időszak trendje egyértelműen kirajzolódik, ha megvizsgáljuk a magyar társasági adókulcs változását. A folyamatosan csökkentett társasági adókulcs 2017-től immáron egy számjegyűre fogyott, 9% lett egységesen. Ezt megelőzően két kulcsos volt a rendszer, 10% és 19% (500 millió forintos adóalaptól volt a 19%-os kulcs alkalmazandó). Ellenkező tendenciát figyelhetünk meg az áfakulcs esetén, ahol a mérték folyamatos emelése volt megfigyelhető, jelenleg 27%-on tetőzik az adókulcs.

társasági adókulcs

Újragondolt tranzakciók

A transzferár modell megszületését is a társasági adókulcsok és adóalapok közötti különbségek tették szükségessé. Képzeljük el a következő példa alapján, hogy mennyire egyszerű lenne egy cégcsoporton belül a társasági adó költéseket optimalizálni, ha nem létezne ma transzferár szabályozás!

Egy magyar és egy német vállalatból álló cégcsoport elemzői folyamatosan figyelik a két gyártó egység nyereségességét és a cégek által befizetett társasági adó mértékét. Pár év tendenciája alapján „ráébrednek” arra, hogy Németországban nagyságrendekkel több társasági adót fizetnek, annak ellenére, hogy a két cég hasonló bevétel- és költségszinttel, valamint szerkezettel működik. Közben Magyarországon folyamatosan csökken a fizetendő társasági adó összege a csökkenő kulcs következtében. Ekkor úgy döntenek, hogy érdemes lenne még jobban élni azzal a lehetőséggel, amit a társasági adókulcs folyamatos csökkenése nyújt Magyarországon. A kérdés már csak az, hogy hogyan tudják a profitot még adózás előtt átmozgatni Németországból Magyarországra úgy, hogy közben a német gyártás is rentábilis maradjon.

A cégcsoport éppen újragondolja logisztikai folyamatait, többek között a beszállítói megállapodásait, és úgy gondolják a cégcsoport vezetői, hogy érdemes az alapanyagot a nagyobb múlttal és kiterjedtebb kapcsolatrendszerrel bíró (ezért jobb alkupozícióval rendelkező) német cég hatáskörébe helyezni. A német cég letárgyalja az alapanyagok beszerzési árát a teljes cégcsoport szükségletei alapján, és tekintettel a teljes csoport alapanyag-szükségletére, jelentős mennyiségi kedvezményre számíthat. Ezt követően a magyar gyártáshoz szükséges mennyiséget továbbértékesíti nyomott áron a magyar vállalatnak, ezzel jelentősen csökkenti a magyar cég alapanyag beszerzési költségét, ugyanakkor alacsony bevételt generál a német vállalat számára. Az eredmény egyértelmű: a magyar vállalat az olcsó alapanyagnak hála jelenős profit emelkedéssel zárja az évet, míg a német cég a csökkenő bevétel miatt alacsony eredményt realizál. A fenti adótervezés mindaddig nem jár a nemzetközi transzferár elvek alapján Németországban adóalap növeléssel, amíg az árazás során bizonyítható: a német cég piaci áron értékesítette az alapanyagot a magyar kapcsolt vállalkozásának.

Üzleti modellváltás

Az előző példa alapján haladhatunk még tovább. Összeül a cégcsoport vezető testülete, és meghozzák a döntést: annyival kedvezőbb adózási környezetet teremtett Magyarország, hogy a német gyártás 8 fő egységéből 6-ot át kell telepíteni Magyarországra. Ebben az esetben ténylegesen felszámolják a német gyárban ezeket a gyártó egységeket, és azokat áttelepítik Magyarországra. Az adó- és transzferár szabályok rendkívül érzékenyen reagálnak egy ilyen lépésre, a német szabályozás a gazdasági realitások alapján fel van készülve egy ilyen üzleti modellváltásra. Egy ilyen új struktúra kialakítását megelőzően érdemes minden esetben tanácsadóhoz fordulni: a német szabályozás régóta nevesíti a „Funktionsverlagerung” fogalmát, amely fedi a fent leírt átalakítási folyamatot, és különböző adózási megoldásokkal igyekszik az áttelepített egységek üzleti potenciálját is figyelembe véve megadóztatni az átköltöztetett üzleti egységet.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.