2020. július 21.

Új uniós adócsomag a méltányos adózásért

Az Európai Bizottság intézkedései elősegíthetik a gazdaság helyreállítását

Átfogó adócsomagot fogadott el az Európai Bizottság az adóelkerülés és az adóvisszaélések elleni harc újabb lépéseként július 15-én. Az uniós adócsomag két fő kulcsszava a méltányosság és egyszerűség. Egyik legfontosabb célja ugyanis a tisztességtelen adóverseny visszaszorítása és az adózás transzparenciájának növelése, a másik pedig az adózási szabályok és eljárások egyszerűsítése, és ezzel az adófizetőkre nehezedő adminisztratív terhek csökkentése. Az új uniós adócsomag a méltányos adózás előremozdításával ugyanakkor a válságból való kilábaláshoz is segítséget kíván nyújtani a tagállamoknak.

Adóügyi cselekvési terv

Az uniós adócsomag három pillérének egyike az adóügyi cselekvési terv, amely 25 különböző intézkedést tartalmaz. Az egyszerűsítés és a méltányosság mellett a cselekvési terv kifejezett szándéka a modern technológiák alkalmazásának, illetve az ezekben és a nagy mennyiségű adathalmazokban rejlő lehetőségek kiaknázásának elősegítése is. Az adóügyi intézkedéseket az Európai Bizottság 2020 és 2024 között kívánja végrehajtani.

Közigazgatási együttműködés

Az uniós adócsomag második pillére a közigazgatási együttműködésről szóló javaslat (DAC 7). A javaslat az online platformokra is kiterjesztené az adózási átláthatóságra vonatkozó uniós szabályokat, vagyis bevezetné a tagállamok közötti automatikus információcserét az eladók digitális platformokon termelt bevételeiről is. Ez nem csak azoknak a helyzeteknek a beazonosítását tenné könnyebbé a nemzeti hatóságok számára, ahol adófizetési kötelezettség merül fel, de csökkentené az adminisztratív terheket is számos olyan esetben, ahol az adózónak több különböző országnak kell jelentést tennie. A javaslat emellett pontosít egyes szabályokat a tagállamok adóvisszaélések elleni együttműködésével kapcsolatban is, például a közös adóellenőrzésekről.

A jó adóügyi kormányzás

Az uniós adócsomag harmadik pillére a jó adóügyi kormányzásról szóló közlemény. A kezdeményezés részeként az Európai Bizottság indítványozta az Európai Unión belüli adóversennyel és káros adózási gyakorlatokkal foglalkozó magatartási kódex reformját, illetve a nem együttműködő, vagyis a nemzetközileg elfogadott standardokat nem követő harmadik országok jegyzékének frissítését. A közlemény kitér a fejlődő országokkal való adóügyi együttműködésre is.

Az uniós adócsomag jövője

A július 15-én elfogadott uniós adócsomag egy még átfogóbb adóprogramterv első része. Az Európai Bizottság közleményében azt ígéri, hogy kidolgozza javaslatait a digitális gazdaság kihívásaival kapcsolatban, és annak biztosítására is, hogy a multinacionális cégek méltányosan kivegyék részüket a közteherviselésből. Javaslatok várhatóak még annak érdekében is, hogy az adózás támogassa a klímasemlegesség 2050-ig történő elérésére irányuló uniós célkitűzést.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.