2018. április 17.

Mit jelent az elektronikus kapcsolattartás az iparűzési adóbevallás szempontjából?

elektronikus-kapcsolattartas

Korábban már több cikkben beszámoltunk arról, hogy 2018. január 1-jétől a gazdálkodó szervezetek kötelezettek elektronikus úton kapcsolatot tartani az állammal. Az adóügyek tekintetében ez az elektronikus kapcsolattartás nemcsak a NAV, de az önkormányzatok előtti elektronikus ügyintézést is jelenti.

Az elektronikus kapcsolattartás az adóhatóság által rendszeresített nyomtatványok benyújtásával, szabadon szövegezett beadvány esetében pedig az Általános Célú Kérelem Űrlap, vagyis az e-Papír szolgáltatás igénybevételével valósulhat meg. Az adózók az Önkormányzati Hivatali Portálon – az ELÜGY rendszerben – is többféle elektronikus ügyintézési szolgáltatást vehetnek igénybe. Ezek közül egyes funkciók szabadon használhatók, más funkciók azonban regisztrációhoz kötöttek.

Idén már kötelező gyakorlat az elektronikus bevallás

Mivel a naptári fordulónapra záró cégek számára közeledik a helyi iparűzési adóbevallás benyújtásának határideje, vagyis 2018. május 31., most különösen aktuális és fontos tudni, hogy az önkormányzatok a 2017-es évről már csak elektronikus úton benyújtott bevallást tudnak befogadni. Több önkormányzatnál már korábban bevezetésre került az elektronikus bevallás, viszont 2018. január 1-jétől minden önkormányzatnál ez lesz a kötelező gyakorlat.

Az elektronikus kapcsolattartás 2018. december 31-éig a gazdálkodó szervezet nevében eljáró természetes személy (képviselő / meghatalmazott) ügyfélkapuján keresztül is lehetséges, 2019. január 1-jétől azonban elektronikus kapcsolattartás céljára kizárólag a cégkapu használható. Amennyiben az éves iparűzési adóbevallást meghatalmazott kívánja benyújtani, külön meghatalmazás szükséges hozzá, amely feljogosít az elektronikus ügyintézésre. Ennek formanyomtatványa letölthető az önkormányzatok honlapjáról. Több önkormányzat tájékoztatókat is küld ki a változásokról az adózók részére a cégkapun keresztül.

A cégkapu használat esetében is lehetőség van arra, hogy ne a cégkapumegbízott küldje be az iparűzési adóbevallást, hanem kijelöljön egy másik személyt, egy ügykezelőt. Erre a cégkapu beállításai között van lehetőség, ahol új ügykezelő hozzáadásával lehet regisztrálni a kívánt személyt.

Elektronikus kapcsolattartás a fővárosiaknak

Az iparűzési adóbevallást az ügyfélkapun / cégkapun keresztül a NAV által rendszeresített 17HIPA nyomtatványon is be lehet nyújtani, ezeket a NAV ellenőrzés nélkül továbbítja az illetékes önkormányzatok felé. A Fővárosi Önkormányzat tájékoztatása szerint az előző évi tapasztalatok alapján ezek a nyomtatványok azonban több hibát is tartalmaznak. Ezért a Fővárosi Önkormányzat kifejezetten kéri az adózókat, hogy Budapestre vonatkozóan az általuk biztosított nyomtatványkitöltőt használják. Fontos, hogy az önkormányzati meghatalmazás ebben az esetben is szükséges. A NAV felé benyújtott EGYKE adatlapon bejelentett elektronikus ügyintézésre vonatkozó képviseleti jogosultság ugyanis nem terjed ki az önkormányzatok előtti képviseletre.

Mivel jelen pillanatban még nem teljesen kiforrott a gyakorlat az elektronikus iparűzési adóbevallás terén, célszerű az illetékes önkormányzatoknál előzetesen érdeklődni a meghatalmazással kapcsolatban, illetve, hogy milyen felületen, mely nyomtatványon lehet eleget tenni a bevallási kötelezettségnek.

A Fővárosi Önkormányzat tájékoztatóját az elektronikus ügyintézésről itt, az elektronikus bevallásról pedig itt érheti el. A téma jogszabályi hátterét a 2015. évi CCXXII. törvény az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól és a 451/2016. (XII. 19.) Korm. rendelet az elektronikus ügyintézés részletszabályairól tartalmazza.

Szeretne a jövőben is hasonlóan hasznos és aktuális tartalmakat olvasni? Kövessen minket a Facebookon, hogy ne maradjon le az elektronikus kapcsolattartást vagy az online számlázást érintő legfrissebb változásokról!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.