2020. május 4.

Akár teljes társasági adó mentesség a beruházásra fordított nyereségre

Adóévenként 10 milliárd forintig a teljes profitra igénybe lehetne venni a fejlesztési tartalékot

A kiskereskedelmi különadóról szóló javaslat mellett április 28-án, kedden a magyar kormány benyújtotta a parlamentnek az egyes adózási tárgyú törvényeknek a koronavírusjárvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges módosításáról szóló törvényjavaslatot is. A törvény biztosítaná, hogy a beruházást megvalósító cégek a fejlesztési tartalék összegét az adózás előtti nyereségből leírhassák, vagyis az újra befektetett profitra akár teljes társasági adó mentesség járhat.

A teljes társasági adó mentesség feltételei

A jelenlegi magyarországi szabályozás szerint a fejlesztési tartalékot csak az adózás előtti nyereség 50%-ára lehet igénybe venni, a javaslat alapján ez az arány azonban akár 100% is lehet, ha az adózó a következő négy évben magyarországi beruházást tervez.

A törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy a fejlesztési tartalék esetében az adózás előtti nyereség összegében meghatározott felső határ a 2019-ben kezdődő adóévre választás szerint alkalmazható legyen. A javaslat szerint amennyiben az adózó a 2019-ben kezdődő adóévre már benyújtotta a bevallását és elfogadott számviteli beszámolóval rendelkezik, akkor ezeket önellenőrzés, illetve számviteli ellenőrzés útján módosítania kell a kedvezmény igénybevétele kapcsán.

Amennyiben az adózó a 2019-ben kezdődő adóévre a bevallását még nem nyújtotta be, ám elfogadott számviteli beszámolóval rendelkezik, akkor ezt szükséges számviteli ellenőrzés útján módosítania. Az adózás előtti nyereség összegében meghatározott felső határ első alkalommal a 2020-ban kezdődő adóévre alkalmazandó. A fejlesztési tartalékképzés alapján igénybe vehető társasági adóalap-csökkentő tétel az adóévi adózás előtti nyereség összegéig vehető igénybe, de továbbra is legfeljebb adóévenként 10 milliárd forint lehet.

Az újra befektetett profitra vonatkozó teljes társasági adó mentesség nem csak a magyar vállalkozásokra érvényes, de a külföldi székhelyű, Magyarországon működő cégekre is.

Annak érdekében, hogy az új szabályt a lehető legegyszerűbben lehessen alkalmazni már a 2019-es adóévre, a törvényjavaslat benyújtása után néhány nappal kihirdették a fejlesztési tartalék szabályait módosító 171/2020. számú kormányrendeletet is.

Egyéb adózási törvénymódosítások

A törvényjavaslat a teljes társasági adó mentesség részletei mellett kitér a szociális hozzájárulási adó, valamint az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) két százalékpontos (17,5%-ról 15,5 %-ra) csökkentésének a veszélyhelyzet utáni fenntartására. Amennyiben a magánszemély szociális hozzájárulási adó fizetésére kötelezett, akkor szja szempontból adóalapként a megállapított jövedelem 87%-át kell figyelembe venni a jelenlegi 85% helyett. A javaslat továbbá 2021. január 1-jétől 11%-ra csökkenti a kisvállalati adó, illetve adóelőleg mértékét.

A WTS Klient mindent megtesz azért, hogy a veszélyhelyzetben hozott gazdasági intézkedésekről naprakészen értesítse és ebben a nehéz helyzetben is segítse ügyfeleit. Amennyiben kérdése merül fel azzal kapcsolatban, hogy az új intézkedések hogyan érintik az Ön vállalkozását, illetőleg, hogy milyen lehetőségeket ad a jelenlegi szabályozás például az adók megfizetésének terén, forduljon hozzánk bizalommal!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.