2024. augusztus 13.

FRISSÍTVE! A munkaköri alkalmassági vizsgálat változásai 2024. szeptembertől

Tényleg megszűnik a kötelező orvosi vizsgálat?

munkaköri alkalmassági vizsgálat

2023 decemberében fogadta el a parlament azt a törvénymódosítást, amely alapján 2024. szeptember 1-jétől változik Magyarországon a munkáltatók kötelezettsége a munkaköri alkalmassági vizsgálat vonatkozásában. De valóban meg is szűnik mindenkinél a munkaköri alkalmassági vizsgálat?

A hatályos szabályozás

A jelenleg hatályos jogszabály, vagyis a 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 49. § (1) bekezdése alapján a munkáltató kötelessége, hogy minden alkalmazott munkára való alkalmasságáról orvosi vizsgálat alapján döntsön. Ez a munkaköri alkalmassági vizsgálat a munkába lépés előtt, illetve rendszeres időközönként ismételve végzendő el.

A változás lényege

A 2023. december 23-án kihirdetett 2023. évi CIX. törvényben részletezett változás lényege, hogy 2024. szeptembertől nem minden munkakörben foglalkoztatottnál lesz szükséges az üzemorvosi vélemény, vagyis kötelező a munkaköri alkalmassági vizsgálat. A kormány kapott felhatalmazást, hogy külön rendeletben határozza meg azon munkakörök, foglalkozások körét, amire a kötelezettség fennmarad. A törvény értelmében a munkáltató saját hatáskörben is dönthet úgy, hogy továbbra is előírja az orvosi vizsgálatot.

Az elsődleges értelmezésekkel ellentétben tehát az, hogy „a munkaköri alkalmasság vizsgálata tekintetében általános jelleggel megszűnik a kötelező orvosi vizsgálat” nem jelenti azt, hogy általánosan, vagyis minden munkakörben és foglalkoztatónál meg is szűnik a munkaköri alkalmassági vizsgálat kötelezettsége, csak szűkül azoknak a foglalkozásoknak a köre, ahol azt alkalmazni kell.

A jogszabály célja, hogy csökkentse az adminisztrációs terheket azzal, hogy azokban a munkakörökben, ahol sem fizikai, sem pszichés terhelés nem éri a munkavállalót megszünteti a munkaköri alkalmassági vizsgálat szükségességét.

Mi a munkáltatók teendője most?

Cikkünk megírásáig nem jelent meg azon munkakörök listája, ahol megmarad a kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálat. Így várhatóan a munkáltatóknak rövid idejük marad a felkészülésre, ha csak az előírt munkakörökben tartanák meg azt. FRISSÍTÉS! 2024. augusztus 21-én megjelent a rendelettervezet azokról a foglalkozásokról, amelyeknél kötelező marad a munkaalkalmassági vizsgálat. A tervezet nem konkrét foglalkozásokat tartalmaz, hanem olyan kockázati tényezőket (pl. balesetveszély, zajterhelés, éjszakai munkavégzés stb.), amelyek indokolják az orvosi vizsgálatot. A tervezetet augusztus 29-ig bocsátották társadalmi vitára, várhatóan ezután fogadják el a végleges változatot. 

Ugyanakkor a nem kötelezett munkaköröknél a vizsgálatok megszüntetéséről való döntéskor is érdemes azt mérlegelni, hogy a munkavédelmi törvény egyéb elemei nem változtak, így továbbra is a munkáltató felelőssége azt biztosítani, hogy úgy foglalkoztassa a munkavállalót, hogy az saját és mások egészségét, testi és szellemi épségét károsan ne befolyásolja, illetve a munkavállaló továbbra is csak olyan munkával bízható meg, amelynek ellátására egészségileg alkalmas.

Tekintettel arra, hogy a munkáltatónak a munkavállaló egészségi állapotáról nincs pontos képe és jellemzően nincs is annak a tudásnak a birtokában, ami alapján mérlegelhetné az alkalmasságot, érdemes lehet továbbra is fenntartani a vizsgálati rendszert.

Ez nem csak a munkáltatót segíti azzal, hogy a felelős döntésbe szakembert von be, de a rendszeres orvosi vizsgálat a munkavállalót is segítheti időben felismerni az esetleges egészségügyi kockázatokat.

Mit javaslunk a munkaköri alkalmassági vizsgálat megszüntetése esetén?

Amennyiben a munkáltató mégis úgy dönt, hogy nem írja elő az orvosi vizsgálatot, akkor is megfontolandó, hogy az így felszabaduló forrásokat valamilyen formában a munkavállalók egészségmegőrzésére fordítsa. Ez egyrészt csökkenti a betegesetek számát, másrészt növeli a munkavállalók elégedettségét, lojalitását.

Tapasztalataink szerint a munkavállalók részéről egyre nagyobb igény, hogy a munkáltató hozzájáruljon az egészségmegőrzéshez, támogassa az egészséges életmódot, esetleg az egészségügyi kiadásokat. Ez a támogatás számos, az adott vállalat igényeire és lehetőségeire szabott módon megvalósulhat. A legelterjedtebb megoldások között van az egészségpénztári hozzájárulás, egészségbiztosítás, egészségtudatos életmódot támogató képzések, sporttevékenységek támogatása, de számos egyéb lehetőség elérhető napjainkban.

Bár a törvénymódosítás elfogadásakor megjelenő híreket olvasva sokan örültek a sokszor csak felesleges adminisztrációnak tűnő, kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálat eltörlésének, azt javasoljuk ügyfeleinknek, hogy a részletszabályok megismerése után, a fentieket megfontolva hozzák meg döntésüket. HR szolgáltatások üzletágunk munkatársai szívesen felmérik az Ön cégének helyzetét és adnak személyre szabott tanácsot!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.