2020. június 9.

Július 1-jétől bővül a számlaadat-szolgáltatás – nincs halasztás!

A kötelezettség kiterjesztésének dátuma a koronavírus-járvány ellenére sem változik

A számlaadat-szolgáltatás legfontosabb változásai július 1-jétől

Július 1-jétől az eredeti tervek szerint bővül az online számlaadat-szolgáltatás: a kiterjesztés a koronavírus járványra tekintettel sem került elhalasztásra. Fontos, hogy felkészülten várjuk ezt a napot, még akkor is, ha nem kizárt, hogy a NAV szeptember 30-áig még nem szankcionál a kibővített kör tekintetében.

Miről is van szó egész pontosan? Ahogyan korábban részletesen megírtuk, 2018 júliusában került bevezetésre Magyarországon az online számlaadat-szolgáltatás, azaz az adóalanyok által más adóalanyok felé kiállított számlák adatainak számlázóprogram általi automatikus, emberi beavatkozás nélküli és online bejelentése, valamint a kéziszámlák ugyanazon rendszerben történő rögzítése. A bejelentési kötelezettség azonban jelen pillanatban is értékhatárhoz kötött: a szabály kizárólag a 100 000 forint áfatartalmat elérő vagy meghaladó számlákra vonatkozik.

Részletesen beszámoltunk a számlaadat-szolgáltatás terén időközben bekövetkezett és a tervezett változásokról is, így például arról, hogy április 1-jétől megváltozott a számlázóprogram által alkalmazandó úgynevezett XSD struktúra, valamint arról is, hogy miben fog változni a rendszer július 1-jétől, és 2021. január 1-jétől. Jelen cikkünkben szeretnénk emlékeztetőül összegyűjteni a július 1-jétől hatályos legfontosabb változásokat.

A számlaadat-szolgáltatás értékhatára 

Július 1-jétől a fent említett értékhatár 100 000 forintról 0 forintra csökken, ami praktikusan azt jelenti, hogy június 30. után minden belföldi adóalany részére (belföldi teljesítésről) kiállított / kibocsátott számlát be kell jelenteni a NAV felé, még akkor is, ha például belföldi fordított adózás alá esik az ügylet vagy ha az alanyi adómentesnek számít.

Bár ez a legtöbb vállalkozásnak csak annyit jelent, hogy a számlázóprogramban beállított 100 000 forintos értékhatárt át kell írni 0 forintra, sokan lesznek azonban, akiknek a kiállított számláik áfaösszege eddig nem érte el az értékhatárt, vagy tevékenységükből kifolyólag nem kellett áfás számlát kiállítaniuk. (Gondoljuk itt például a mezőgazdasági termékekkel kereskedő cégekre, akik túlnyomóan fordított áfásan állítanak ki számlát!) Ezek a cégek jellemzően kéziszámlát (számlatömböt) használtak, ha alkalomszerűen 100 000 forintot meghaladó áfás számlát kellett kiállítaniuk adóalany vevőik részére. Esetükben az értékhatár eltörlése igen jelentős változás, ráadásul a NAV erre szolgáló felületén is be kell jelentkezniük, és olyan kifejezésekkel kell megismerkedniük, mint cserekulcs, aláíró kulcs vagy technikai azonosító. Emellett azt is ellenőrizniük kell, hogy az általuk használt számlázó program képes-e a változások kezelésére. A kizárólag magánszemélyeknek (nem adóalanyoknak) számlázó cégek még kapnak egy kis időt, nekik 2021. január 1-jével kell gondoskodniuk a számlaadat-szolgáltatás teljesítéséről.

A számlakibocsátására rendelkezésre álló idő 

A számla kibocsátására nyitva álló, teljesítéstől számított észszerű idő július 1-jétől 15 napról 8 napra csökken. Ez a változás azon számlákra vonatkozik először, amelyek teljesítése 2020. június 30. utáni.

Adószám feltüntetése 

Július 1-jétől a belföldi adóalany beszerző adószámát is fel kell tüntetni a számlán, pontosabban: a számlán szerepelnie kell az adóalany vevő adószámának első 8 számjegyének – függetlenül az áthárított áfa összegétől. Ennek megfelelően változott az áfa-törvény azon rendelkezése is, amely a számla kötelező tartalmi elemeire vonatkozik.

Ezt a változást is csak azon számlák esetében kell alkalmazni, amelyek teljesítése 2020. június 30. utáni. Ha július 1. után fogadunk be olyan egyenes adózás alá eső számlát, amin nem szerepel az adószámunk első 8 számjegye, akkor élhetünk a levonási jogunkkal, de csak abban az esetben, ha a teljesítés július 1. előtti és az áthárított adó összege nem haladja meg a 100 000 forintot.

Fontos, hogy fordított áfás számlák esetében a teljes (11 számjegyből álló) adószámot kell feltüntetni a számlán.

Számlakibocsátási kötelezettség kiterjesztése 

Július 1-jétől nem mentesülnek a számlaadási kötelezettség alól a következő adómentes tevékenységek:

  • egyéb oktatás,
  • nem közszolgáltatóként végzett egészségügyi szolgáltatás,
  • fogorvos, fogtechnikus által végzett tevékenység,
  • együttműködő közösség szolgáltatása,
  • ingatlanértékesítés.
A NAV új fejlesztése

Haladva a korral, vagy inkább egy kicsit meg is előzve azt, a NAV egy mobiltelefonos applikációt is fejlesztett számlakiállításra, ami kiegészítője lehet a NAV Online Számla rendszerének, amennyiben a számlakiállítást nem saját számlázó programmal oldjuk meg. Ez az applikáció már le is tölthető, teljesen ingyenes és többek között olyan funkciókkal bír, mint a számlák, előlegszámlák kiállítása, módosítása, érvénytelenítése, a számlaadat-szolgáltatás automatikus teljesítése, az elektronikus számlázás, a partner- és terméktörzs kezelése, valamint a kimenő és bejövő számlák lekérdezése. Ez remélhetőleg sok esetben kiváltja majd a kéziszámlát és az azzal együtt járó plusz adminisztrációt.

A témában nehézségekkel küszködő vállalkozások figyelmébe ajánljuk a WTS Business Automation Kft. szolgáltatásait. Üzletágunk támogatást nyújt a magyar előírásoknak megfelelő adatszolgáltatási funkcióval még nem rendelkező számlázó programok kiegészítéséhez, illetve egyéb, a számlaadat-szolgáltatás teljesítéséhez kapcsolódó megoldások fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez. Forduljon hozzánk bizalommal!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.