2021. május 18.

A végelszámolás lezárása

Mik a lezárás feltételei és milyen feladatai vannak a végelszámolónak?

végelszámolás lezárása

Cikksorozatunk korábbi cikkeiben áttekintettük, hogy a végelszámolásra hogyan kell felkészülni, mi a végelszámolás menete, milyen adózási kérdések merülnek fel ennek során, mire kell ügyelni a végelszámoló személyének kiválasztásakor, illetve, hogy mely számviteli beszámolókat kell elkészíteni ebben az időszakban. Aktuális cikkünkben a végelszámolás lezárása kapcsán felmerülő feladatokat és kérdéseket járjuk körül. 

Meddig tarthat egy végelszámolás és mikor zárható le? 

A végelszámolónak a végelszámolást annak megkezdésétől számított három éven belül le kell zárnia.

A végelszámolás lezárása akkor történhet meg, ha a végelszámoló elvégezte a rá bízott feladatokat, és nincsen folyamatban peres eljárás vagy hatósági vizsgálat. A végelszámolás lezárása ezeken a feltételeken túl akkor lehetséges, ha:

  • a társaság a tevékenységét beszüntette,
  • a hitelezői igényeket rendezték,
  • a behajtható követeléseket behajtották,
  • a munkaszerződéseket megszüntették,
  • a vevő és szállító partnerekkel a szerződéses jogviszonyt megszüntették, illetve
  • az eladásra szánt vagyonelemeket értékesítették.

Amennyiben ezekre sor került, és a megfelelő hatóságokat értesítette a végelszámolásról, a végelszámolónak egyetlen feladata maradt: a végelszámolást lezáró beszámoló elkészítése és a fennmaradó vagyon felosztása a tulajdonosok között.

Hogyan indítható a végelszámolás lezárása? 

A végelszámolás lezárása napjáról a tulajdonosok döntenek. Erre a napra, mint fordulónapra a végelszámoló elkészíti a végelszámolást lezáró beszámolót a végelszámolás utolsó üzleti évéről, továbbá a vagyonfelosztási javaslatot. A végelszámolást lezáró beszámolóval együtt a záró adóbevallásokat is be kell nyújtani. A beszámoló elkészítésére, letétbe helyezésére és közzétételére, illetve a záró adóbevallások benyújtására rendelkezésre álló határidő 60 nap. 

A végelszámolás utolsó időszakáról készült beszámoló sajátosságai 

A végelszámolás utolsó időszakáról készített beszámolóban a pénzeszközökön kívül minden egyéb eszközt, illetve kötelezettséget piaci értéken kell szerepeltetni. A piaci értékre történő értékelés miatt elszámolt különbözetek eredményhatását az eredménykimutatásban szükséges elszámolni. Amennyiben a vállalkozás eszközei között olyan eszközök is vannak, amelyek után az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint a vagyonfelosztáskor általános forgalmi adó fizetési kötelezettség keletkezik, akkor a fizetendő általános forgalmi adó kötelezettséget az egyéb ráfordításokkal szemben elő kell írni. 

Zárójelentés, vagyonfelosztási javaslat és törlésre irányuló kérelem 

A végelszámolás utolsó időszakáról készített beszámoló elkészítése után a végelszámolónak egy zárójelentésben kell összefoglalni a végelszámolás teljes időszakának jelentősebb gazdasági eseményeit. Ezen felül elő kell készítenie a fennmaradó vagyon felosztására tett javaslatot. Amennyiben a tulajdonosok elfogadták a végelszámolást lezáró beszámolót, a vagyonfelosztási javaslatot, a végelszámoló záró jelentését és a záró adóbevallásokat, akkor a végelszámolást lezáró beszámoló letétbe helyezésével és közzétételével, illetve a záró adóbevallás benyújtásával egyidejűleg be kell nyújtani a cégbírósághoz a cég törlése iránti kérelmet.

A fentiek alapján belátható, hogy a végelszámolás lezárása során is akadnak olyan teendők, melyek tapasztalt szakemberek bevonását igényelhetik. Forduljon bizalommal a WTS Klient pénzügyi-számviteli tanácsadás üzletágának munkatársaihoz, akik készséggel támogatják tanácsadóként a végelszámolás során felmerülő speciális adózási és számviteli kérdésekben.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.