2023. január 31.

Új transzferár-dokumentációs szabályok

Szigorítással vagy könnyítéssel számolhatunk idén?

transzferár-dokumentációs szabályok

Új év, új jogszabályok – vagyis idén is, mint minden év elején, előtérbe kerülnek az adózási szabályok változásai. Az egyik legfontosabb, legtöbb adózót érintő változtatás 2023-ban a transzferár-dokumentációs szabályok módosítása. Mivel a transzferár dokumentáció és a társasági adóbevallás elkészítésének határideje alapesetben május vége, a transzferár-dokumentációs szabályok változása a legtöbb esetben már a 2022-es évünket is érinteni fogja. A változások egy részét már megismerhettük tavaly év közben is, a december 28-án a Magyar Közlönyben megjelent, a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 32/2017. (X. 18.) NGM rendelet módosításáról 27/2022. (XII. 28.) PM rendelet azonban megadta a válaszokat a nyitott kérdésekre is.

Dokumentálandó ügyletek köre és értékhatár

Azt eddig is tudtuk, hogy a kapcsolt felek között alkalmazott áraknak akkor is piaci elveknek kell megfelelniük, ha az adott ügyletet nem kell szerepeltetnünk a transzferár dokumentációban. A korábbi transzferár-dokumentációs szabályok szerint az éves szinten 50 millió forintot el nem érő ügyleti érték esetén nem kellett transzferár dokumentációt készítenünk az adott ügyletre. Ez az értékhatár most 100 millió forintra emelkedik (az új értékhatár legkorábban a 2022-ben kezdődő adóévre alkalmazható). Ide kapcsolódik az az ellentétes irányú módosítás, amely szerint (a 2023-as adóévtől alkalmazandóan) a dokumentációkészítés során nem vonhatók össze bizonyos ügyletek. Ennek megfelelően nem vonható össze a beszerzés a beszerzett anyagokból gyártott termékek értékesítésével, továbbá a ráfordításokat érintő ügylet az elsősorban bevételeket érintő ügylettel. Gyakorlatban esély mutatkozik arra, hogy a magasabb értékhatárnak köszönhetően szűkülni fog a dokumentálandó ügyletek köre, az adminisztrációs kötelezettség azonban nem feltétlenül csökken.

Társasági adóalap-módosítás és az interkvartilis tartomány alkalmazása

Felmerül a kérdés, mi történik akkor, ha a felek által alkalmazott ellenérték kívül esik a szokásos piaci ártartományon. Az eddigi szabályozás alapján a korrekciót eddig elegendő volt a piaci tartomány alsó, minimum értékéig elvégezni. Az új transzferár-dokumentációs szabályok értelmében azonban már nem elegendő a minimum értékre történő kiigazítás, a módosítást az ártartomány „ideális” értékeit tartalmazó interkvartilis tartomány közepéig, a medián értékére kell elvégezni. Ez egy piaci ártartomány alatti tranzakciós ár esetén nagyobb árkorrekciót, egyben nagyobb társasági adóalap- és adókülönbözetet is jelent az adózóknál. A fentiek azt is jelentik, hogy gyakorlatilag megszűnt annak a lehetősége, hogy a szokásos piaci tartomány minimum-maximum értékeit vegyük figyelembe. Az interkvartilis tartomány alkalmazása minden esetben kötelező.

Új adatszolgáltatási kötelezettség 

A transzferár-dokumentációs szabályok teljesen új eleme a társasági adóbevallás részeként bevezetett adatszolgáltatási kötelezettség. Ezt első alkalommal a 2022. december 31. után benyújtott adóbevallásokban kell alkalmazni, tehát akár egy olyan eltérő üzleti éves adózóra is vonatkozhat az adatszolgáltatási kötelezettség, aki most zárta a 2021/22 adóévet.

A dokumentációs kötelezettség alá eső ügyleteket minden esetben terheli ez az új adatszolgáltatási kötelezettség is. Van azonban néhány olyan ügylet is, amely nem esik dokumentációs kötelezettség alá, mégis (bár csökkentett adattartalommal) vonatkozik rá az adatszolgáltatási kötelezettség. Ilyen ügyletek például az ingyenes pénzátadások és a változatlan összegű költségátterhelések – bár ez utóbbinál a jogalkotó mentesítést adott a 2022-ben végződő adóév vonatkozásában.

A legfontosabb tények, amelyeket jelenteni kell ezentúl:

  • ügylettípus (a rendeletben meghatározott lista alapján),
  • tevékenységkód,
  • ellenérték,
  • kapcsolt felek adatai,
  • transzferár-megállapítási módszer,

illetve vannak bizonyos ügylettípusokhoz kapcsolódóan jelentendő további elemek is (pl. referencia kamatláb, alkalmazott számviteli sztenderd, a jövedelmezőségi mutató szokásos piaci értékét vagy tartományát, ténylegesen elért jövedelmezőségi mutató értékét, stb).

A fentiek szerint tehát nem terheli sem dokumentációs, sem adatszolgáltatási kötelezettség az éves szinten 100 millió forintos összeghatár alatti ügyleteket, illetve a tőzsdei ügyleteket.

A transzferár-dokumentációs szabályok megsértése

És végül, ami talán a legfontosabb: jelentősen emelkednek a dokumentációs kötelezettség megsértéséhez kapcsolódó bírságtételek: a kiszabható 2 millió forintig terjedő bírságtétel 5 millió forintra emelkedik. Az ismételt jogsértés esetén kiszabható bírság maximális összege pedig 4 millió forint helyett 10 millió forint lett.

A WTS Klient transzferár-tanácsadó csapata jelentős tapasztalattal rendelkezik a transzferár szabályok értelmezésében, a dokumentációk elkészítésében és az adóhatósági ellenőrzések sikeres támogatásában, iparági szinten pedig többek között az autóipari beszállító cégek tranzakcióinak és adóellenőrzéseinek kezelésében és támogatásában. A WTS Global transzferár tanácsadás csapatának tagjaként pedig nemzetközi szinten is megoldást kínálunk minden transzferárral kapcsolatos problémára. Keresse szakértőinket bátran!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.