2024. február 13.

A bejelentett részesedés

Idén először utólag is bejelenthetők az adóhatóságnak a részesedések

bejelentett részesedés

A 2023. november végén kihirdetett adótörvény-módosítások egyik eredménye, hogy a korábban megszerzett, de az adóhatóság felé be nem jelentett részesedések bejelentése most pótolható. Azzal, hogy a részesedések most utólagosan is bejelenthetőek, a korábban erről lemaradó cégek is élvezhetik a bejelentett részesedés nyújtotta adóelőnyöket. Milyen részesedést lehet bejelenteni? Mikor és hogyan kell ezt a bejelentést megtenni? Hogyan pótolható a korábban megszerzett részesedés bejelentése, ha az nem történt meg? És talán a legfontosabb kérdés: milyen előnyökkel jár a bejelentett részesedés egy társaságnál? Cikkünkben ezekre válaszolunk.

Milyen részesedést lehet bejelenteni? 

Gyakorlatilag bármilyen részesedést be lehet jelenteni az adóhatósághoz, kivéve az ellenőrzött külföldi társaságban szerzett részesedést és a határozatlan futamidejű befektetési alap által kibocsátott befektetési jegy megszerzését. 2018. január 1-jétől eltörölték a részesedésszerzésre vonatkozó törvényi minimumot (ez korábban 10% volt), így a bejelentett részesedés jogkövetkezményei már a legkisebb üzletrész megszerzése – legyen az például vásárlás vagy akár apport útján megszerzett részesedés – esetén is alkalmazhatók.

Mikor és hogyan kell a bejelentést megtenni új részesedés megszerzése esetén? 

A társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény szerint bejelentett részesedés az a részesedés, amelyet a szerzéstől számított 75 napos jogvesztő határidőn belül az adóhatósághoz bejelentettek. A szerzés időpontjának a cégbírósági bejegyzés napját kell tekinteni, ennek hiányában pedig a jogügylet hatályba lépésének napját.

A bejelentésre a cégbejegyzésre kötelezett szervezeteknek és egyéni cégeknek a NAV által rendszeresített T201T elnevezésű nyomtatványt kell használniuk.

Hogyan pótolható a bejelentés már meglévő részesedés esetén? 

Fontos kiemelni, hogy az utólagos bejelentés csak a 2023. december 30-án már meglévő, bejelentett részesedésnek nem minősülő részesedésekre vonatkozik, amennyiben a részesedés a bejelentés időpontjában (így tehát nem az eredeti szerzés időpontjában) megfelel a társasági adó törvény bejelentett részesedés definíciójában foglaltaknak. Az utólagos bejelentésre a 2023-as adóévi társasági adóbevallás benyújtására nyitva álló határidőn belül – normál üzleti éves adózó esetében tehát 2024. május 31-igvan lehetőség az adóhatóság felé. Ez a határidő szintén jogvesztő.

Nem árt tudni azonban, hogy ez a lehetőség feltételekhez kötött, és ára van. A bejelentendő részesedés piaci értéke és könyv szerinti értéke 2023. december 31-én fennálló nyereségjellegű különbözetének 20%-a társasági adóalapot képez, amellyel szemben adóalap-csökkentő tétel nem érvényesíthető, és amely után az adót a 2023-as adóévi társasági adóbevallás határidejéig – normál üzleti éves adózó esetében 2024. május 31-igmeg is kell fizetni.

A fent említett piaci értéknek független felek által jóváhagyott piaci értéknek kell lenni, amit az adózó egy független könyvvizsgáló vagy egy szakértő által kiállított jelentéssel tud alátámasztani. Az adózónak a társasági adóbevallás benyújtásakor rendelkeznie kell ezzel a jelentéssel. 2024. január 1-jétől pedig az így meghatározott piaci értéket kell a bejelentett részesedés szerzéskori értékeként figyelembe venni.

Milyen előnyökkel jár a bejelentett részesedés? 

Amennyiben a bejelentett részesedés legalább egy éven keresztül a vállalkozás eszközei között szerepelt, majd azt a cég értékesítette, vagy egyéb módon kivezette a könyveiből, úgy az értékesítésből vagy kivezetésből származó nyeresége után nem kell társasági adót fizetnie, illetve ezzel párhuzamosan az értékesítésből származó vesztesége az adóalapban nem érvényesíthető.

Az egy éves tartási idő szempontjából jó tudni, hogy az átalakulás, egyesülés, szétválás miatti kivezetés nem szakítja meg a tartási idő folyamatosságát.

Érdemes tehát a részesedésszerzés bejelentését már a megszerzéskor megfontolni, hiszen a bejelentése adminisztratív szempontból egyszerű, többletköltséget az adózónak nem jelent, és a részesedés értékesítésekor, illetve könyvekből történő egyéb kivezetésekor adómegtakarítást is jelenthet. Forduljon hozzánk bizalommal, ha a bejelentett részesedés kapcsán szakértőre lenne szüksége, a WTS Klient számviteli tanácsadói szívesen segítenek Önnek!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.