2023. január 17.

Adókedvezmények és szabadságok 2023-ban

Változtak a SZÉP-kártya szabályai is

adókedvezmények

Jelentős változásokkal – új adókedvezmények és új szabadságtípus bevezetésével, egyzsebes SZÉP-kártyával és magasabb minimálbérrel – indul a 2023-as év a hazai munkavállalók és a munkáltatók számára is. Korábbi cikkünkben már utaltunk rá, hogy az Magyar Országgyűlés tavaly decemberben nagyszabású munkajogi módosításokat fogadott el. A módosítások ugyan nem érintették a munkabér devizában történő kifizetésének lehetőségét, számos más területen azonban alaposan megváltoztatták az eddigi szabályokat. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb, 2023. január 1-jétől érvényes, munkajogi és bérszámfejtést érintő változásokat.

Minimálbér

Ahogy minden év végén, tavaly decemberben is új bérmegállapodás született a kormány és a munkáltatók között. Eszerint 2023. január 1-jétől a kötelező legalacsonyabb munkabér, vagyis a minimálbér összege bruttó 200 000 forintról 232 000 forintra emelkedett, míg a garantált bérminimum összege 296 400 forint lett. Ezzel egyidőben a személyi kedvezmény alapjának összege, amely a mindenkori minimálbér egyharmadának száz forintra kerekített összege, havi 77 300 forintra emelkedik, ez havi 11 595 forint adókedvezményt jelent.

Egyzsebes SZÉP-kártya

A SZÉP-kártya esetében az éves keret marad 450 000 forint. Ezen összeghatárig a munkáltatónak továbbra is 28% adót (15% személyi jövedelemadót és 13% szociális hozzájárulási adót) kell fizetnie, az e feletti rész egyes meghatározott juttatásként, 33,04%-os adóteherrel adózik. A három alszámla (vendéglátás, szabadidő, szállás) azonban összevonásra került, 2023. január 9-től már csak egy SZÉP-kártya számlája lehet minden munkavállalónak. Az egyes alszámlák és az ehhez tartozó keretek megszűnnek, a korábban az egyes alszámlákra befizetett összegek összeadódnak, azokat összevontan lehet idén már felhasználni. A dolgozók, akik már rendelkeznek SZÉP-kártyával, nem kapnak új bankszámlaszámot, minden forgalmazónál a szálláshely számlaszáma marad meg.

Emelkedő adókedvezmények

Az adóalapból érvényesíthető családi kedvezmény az eltartottak számától függően, kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy eltartott esetén továbbra is 66 670 forint, két eltartott esetén 133 330 forint, három vagy annál több eltartott esetén 220 000 forint. 2023-tól azonban a tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos személynek minősülő kedvezményezett eltartott után a családi kedvezmény havonta 66 670 forinttal magasabb összegben vehető igénybe, így az említett gyermekek után az eddigi kedvezmény összege adóba átszámítva 10 000 forinttal emelkedik. Ennek érvényesítését az adóelőleg-nyilatkozaton tudják a dolgozók kérni.

Az adókedvezmények közül szintén emelkedik a 25 év alatti fiatalok kedvezménye, 2023-ban a 25 év alattiak kedvezményének összege jogosultsági hónaponként 499 952 forint, ami 74 993 forint adómegtakarítást jelent.

Az adókedvezmények legújabb eleme

Új adókedvezményként jelenik meg idéntől Magyarországon a 30 év alatti anyák kedvezménye. A kedvezmény abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha magzatra, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel családi kedvezményre 2022. december 31-ét követően jogosult. A 30 év alatti anyák kedvezményét tehát az a fiatal anya veheti igénybe, aki 25. életévét betöltötte, a jogosultság kezdetekor nincs még 30 éves és családi kedvezményre 2022. december 31. után vált jogosulttá, például várandóssága ezután a dátum után érte el a 91. napot, vagy gyermeke 2022. december 31. után születik / született meg. A 30 év alatti anyák kedvezményének összege havonta legfeljebb a KSH hivatalos közleménye szerinti, teljes munkaidőben alkalmazásban állók tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének összege. Vagyis 2023-ban a kedvezmény összege jogosultsági hónaponként 499 952 forint, ami 74 993 forint adómegtakarítást jelent.

Szabadságok

Az adókedvezmények változása mellett a Munka Törvénykönyve új szabadságtípussal egészül ki. A munkavállalót gyermeke hároméves koráig 44 munkanap szülői szabadság illeti meg, amelynek feltétele, hogy a munkaviszony legalább egy éve fennálljon. Ezt a szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. A szülői szabadság időtartamára a munkavállaló a távolléti díj 10%-ára jogosult, amelyet csökkenteni kell az erre az időszakra megfizetett gyermekgondozási díj (gyed) vagy gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) összegével. Ehhez az ellátást megállapító határozatot be kell kérni.

Változik az apanapra vonatkozó szabályozás is. Az apa gyermeke születése esetén legkésőbb a gyermeke születését követő, vagy gyermek örökbefogadása esetén legkésőbb az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő második hónap végéig – a korábbi öt helyett – 2023-ban már tíz munkanap szabadságra jogosult, amelyet kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni. Az apasági szabadságra a munkavállaló akkor is jogosult, ha a gyermeke halva születik, vagy meghal. A munkavállaló az apasági szabadság öt munkanapjára a teljes távolléti díjra, a hatodik munkanapjától viszont csak a távolléti díj 40%-ára jogosult.

Jövedelemletiltás

Kevesebbeket érint, de érdemes megemlíteni, hogy megemelkedtek a letiltással kapcsolatos korlátok. 2023. január 1-jétől mentes a végrehajtás alól a munkabérnek azon részre, amely nem haladja meg a 60 000 forintot (korábban ez az összeg 28 500 forint volt.) Ezzel ellentétben korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely meghaladja a 200 000 forintot (ez korábban 142 500 forint volt). 

Cikkünkben csak a legfontosabb munkajogi és bérszámfejtést érintő változásokat emeltük ki a 2023-as jogszabálymódosítások közül. Mind a Munka Törvénykönyvének elemei, mind pedig az adókedvezmények között számos más olyan újdonság előfordulhat, amely érintheti az Ön vállalkozását is. Bérszámfejtési szakértőink örömmel adnak bővebb információt ügyfeleink részére ezekről is vagy akár a cikkünkben részletezett változásokról is. Forduljon hozzánk bizalommal!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.