2023. szeptember 19.

Ha szeptember, akkor külföldi áfa-visszaigénylési határidő!

5 + 1 szempont, amire figyelni kell

külföldi áfa-visszaigénylési határidő

Az iskolakezdéssel egyidejűleg az adótanácsadók többségének első szokásos éves határideje a szeptember 30-i külföldi áfa-visszaigénylési határidő. Összefoglaltuk a legfontosabb öt dolgot, amire figyelnünk kell, ha Magyarországon letelepedett társaságként részt vettünk külföldön bármilyen olyan ügyletben, ahol a kapott számlában áfát hárítottak át társaságunkra.

1. Hol történt az ügylet?

A külföldi áfa-visszaigénylési határidő elsősorban az Európai Unió országaiban felszámított áfára vonatkozik, alapvetően ugyanis ezt igényelhetjük vissza, amennyiben az adott szolgáltatáshoz vagy termékhez kapcsolódó áfa levonásba helyezhető az adott ország jogszabályai alapján.

Magyarországnak azonban több nem európai uniós országgal kötött viszonossági szerződése is van, amelyek alapján arra is lehetőség nyílik, hogy a Norvégia, Liechtenstein, Svájc, Törökország, Szerbia területén, illetve az Egyesült Királyságban áthárított forgalmi adót is visszaigényelhetjük.

2. Milyen feltételt kell teljesíteni?

A lényeg, hogy a magyar társaság az adott külföldi országban ne vegyen részt olyan gazdasági ügyletben, amelynek következményeként állandó telephelye keletkezne az adott országban. Ebben az esetben ugyanis előfordulhat, hogy a külföldi országban gazdasági célú letelepedés szükséges, akár egy adójogi telephely, egy fióktelep, illetve leányvállalat formájában, ez mindig a helyi adózási és jogi szabályozás függvénye. Ennek eredménye pedig az lenne, hogy az adott cégnek a kinti országban áthárított áfát a helyi áfa bevallásban kellene visszaigényelnie.

3. Legjellemzőbb ügyletek

A visszaigénylés minden olyan külföldi ügylet esetén szóba jöhet, amelyről helyi áfával növelt számlát kapott a magyar társaság, azaz a teljesítés helye áfa szempontból az adott külföldi ország volt. Ilyen lehet egy adott országbeli termékbeszerzés, ha a terméket a cég később nem értékesítette vagy szállította át másik országba, illetve az adott országban sem hasznosította semmilyen gazdasági tranzakció keretében. Kapcsolódhat az adó egy kiküldött munkavállaló által külföldön igénybe vett szolgáltatáshoz is (taxi, szállásköltség, esetleg étkezés, üzemanyag).

4. A külföldi áfa-visszaigénylési határidő és vonatkozó időszak

A külföldi áfa-visszaigénylési határidő az európai uniós országok esetében szeptember 30. (azon országoknál, amelyekkel viszonosság áll fenn, a határidők ettől eltérhetnek), jogorvoslati lehetőség pedig nincs. 2023-ban a 2022-es évre vonatkozó számlákat nyújthatjuk be a hatósághoz, a visszatérítés alapjául szolgáló időszak nem lehet három hónapnál rövidebb és egy évnél hosszabb.

5. A benyújtás módja és helye

A kérelmeket magyarországi társaságként a magyar adóhatósághoz, elektronikus úton kell benyújtani az ELEKÁFA nyomtatványon (országonként külön kérelmet kell benyújtanunk). Éves kérelem esetén legalább 50 eurót el kell érnie a kérelmezett összegnek.

A kérelmeket általános esetben a magyar adóhatóság továbbítja elektronikusan a megfelelő ország adóhatóságához, aki azokat érdemben elbírálja. Amennyiben viszonosság alapján gyakoroljuk a visszaigénylési jogunkat, akkor a visszaigénylési kérelmeket közvetlenül a külföldi ország adóhatóságához kell már továbbítani.

A visszatérítés helye szerinti ország adóhatósága a külföldi áfa-visszaigénylési határidő után négy hónapon belül hoz döntést, a kommunikáció a külföldi adóhatóság és a magyar társaság között immár elektronikusan zajlik teljes egészében. Az adóhatóság, maximum két alkalommal, ebben az eljárásban is kérhet kiegészítő dokumentumokat, információkat (a számlamásolatokat jellemzően nem kötelező csatolnunk az eredeti kérelemhez).

+1: Mit veszthetek?

Röviden: semmit. Ha a kérelem nem megalapozott, akkor az adó nem jár vissza. A téves kérelemnek semmilyen szankciója nincs. Érdemi kockázat abban lehet azonban, ha a magyar társaság olyan ügyletben vett részt, amelynél az adóhatóság a rendelkezésére bocsátott számlák, nyilatkozatok alapján megállapítja, hogy a cégnek az adott külföldi országban adóalanyként kell nyilvántartásba vetetnie magát, és adóbevallást kell benyújtania – ebben az esetben ugyanakkor az adott külföldi bevallásban visszaigényelhetővé válhat az adó is.

Ha segítségre van szüksége az eljárás lebonyolításában és a külföldi áfa-visszaigénylési határidő betartásában, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot! Adóosztályunk örömmel segít a kérelmek benyújtásában.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Amennyiben bármilyen kérdése vagy megjegyzése van a WTS Klienttel, illetve szakmai anyagainkkal kapcsolatban, töltse ki rövid kapcsolatfelvételi űrlapunkat és hamarosan keresni fogjuk Önt.